OBRAZOVANJE JUČER, DANAS, SUTRA

Kako će izgledati škole u budućnosti

ponedjeljak, 1. listopada 2018.

Škole su u proteklih 60 godina uglavnom izgledale isto. Danas je možda više tehnologije u učionici, ali princip je isti. Klupe u redovima, učitelj na čelu učionice.

Kako će izgledati škole u budućnosti

Ali kako bi trebale izgledati škola budućnosti koja će unaprijediti okružje za uspješnije učenje naše djece?

Dave TOWNSEND, bivši profesor ekonomije i prava, razvio je virtualnu učionicu dok je bio aktivan kao učitelj. Učenici su se mogli ulogirati i putem interneta vidjeti učionicu, što znači da ih bolest ili drugi problemi nisu sprječavali u učenju. 

„Jedan se od mojih učenika razbolio i nije mogao pohađati školu šest mjeseci”, kaže, objašnjavajući kako je ovaj slučaj izrodio ideju da se omogući obrazovanje unatoč bolesti. „Koristili smo se programom koji je jedan kolega našao i besplatno skinuo s interneta. Ja bih se na njega prijavio s računala u učionici, a učenik istodobno sa svoga od kuće. Ovo je bio prvi korak u stvaranju virtualne učionice. Jedan je učitelj rekao da to ne mogu izvesti, ali ja sam tvrdio da mora postojati način.”

I tako je Townsend pronašao način. Postavio je kameru u učionici tako da svatko tko se ulogira u virtualnoj sobi može vidjeti sve učenike u učionici i bijelu ploču te slušati predavanje. Učenici su mogli sudjelovati na nastavi od kuće, putem mrežne kamere ili jednostavno tipkanjem odgovora. I funkcioniralo je, kaže.

„Jedan je dan moja učenica imala rok za predaju prezentacije, ali nije bila prisutna u školi. Uključio sam virtualnu učionicu za svaki slučaj i ona se pojavila. Iznijela je prezentaciju od kuće, mogli smo ju čuti i vidjeti slajdove njezine prezentacije. To je naznaka onoga što bi škola mogla postati u budućnosti.”

Townsendova virtualna učionica nadvladala je i bolovanja te hladne snježne dane. „Održavali bismo nastavu iz udobnosti našeg doma s petnaestak učenika.”

A to je bilo prije gotovo 15 godina. S obzirom na to koliko je tehnologija napredovala, pitamo se kako će izgledati škole u budućnosti.

Townsend predviđa škole gdje učenici nisu uvijek fizički prisutni. Na osnovi uspjeha škole The School of the Air u Alice Springsu u Australiji, gdje učenici koji žive predaleko od škole da bi mogli prisustvovati nastavi i umjesto toga primaju zadaću putem radija, pošte ili interneta gdje god je moguća internetska veza, on smatra da bi učenici mogli postići bolje rezultate kad bi posjećivali školsku zgradu samo pola nastavnog vremena.

Gradite upola manje školske zgrade. Za isti broj učenika, ali upola manje” -  predlaže. „Gradite ih prema visokim standardima, razmišljajte o nečem poput Googleova kampusa. Neka učenici dolaze u školu tri dana u tjednu, a preostala dva dana mogu raditi od kuće. Bit će registrirana online i moći ćete vidjeti izvršavaju li zadatke. Moći će zatražiti pomoć od učitelja kad ju zatrebaju i neće biti potrebne velike zgrade s obzirom na to da će u njima istodobno biti prisutno manje djece.”

„Bi li to funkcioniralo s trinaestogodišnjacima? Možda i ne. Ali zašto ne pokušati s talentiranim i darovitim učenicima? Učenici dobro uče u vlastitom okružju, samostalno ili u skupini.”

Današnje škole izgledaju isto kao i one koje je pohađala „baby boom” generacija, primjećuje Townsend. „Trebali bismo iskoristiti priliku da pokrenemo nešto drukčije. Ne znam točno koje je najbolje rješenje, ali nešto se mora mijenjati.”

..................

NAPOMENA: 

  • Virgin.com – stranica Virgin Groupe za promociju tehnologije brenda Virgin.
  • Izvor: virgin.com 

Ključne riječi

Vezani članci
Školski portal: Najviše učitelja izabralo udžbenike Školske knjige

Najviše učitelja izabralo udžbenike Školske knjige

Od 25 nakladnika koji su ponudili 289 udžbenika za frontalnu…

Školski portal: Kako početi poučavati matematiku u petom razredu

Kako početi poučavati matematiku u petom razredu

…kako to učiniti i zašto rješavanje opisnih zadataka ne zahtijeva…

Školski portal: Kockice s Brailleevim pismom za djecu

Kockice s Brailleevim pismom za djecu

Ovu je ideju prvotno predložila Danska udruga slijepih 2011., a…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Mali genijalac Patrik ČUDIĆ briljirao u Kini i opet osvojio zlato

Mali genijalac Patrik ČUDIĆ briljirao u Kini i opet osvojio zlato

Velik je ovo uspjeh ne samo za Patrika nego…

Školski portal: Kako bilo koje predavanje učiniti posebnim

Kako bilo koje predavanje učiniti posebnim

... svoje tajne kako predavanje učiniti…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…