OBRAZOVANJE JUČER, DANAS, SUTRA

Kako će izgledati škole u budućnosti

ponedjeljak, 1. listopada 2018.

Škole su u proteklih 60 godina uglavnom izgledale isto. Danas je možda više tehnologije u učionici, ali princip je isti. Klupe u redovima, učitelj na čelu učionice.

Kako će izgledati škole u budućnosti

Ali kako bi trebale izgledati škola budućnosti koja će unaprijediti okružje za uspješnije učenje naše djece?

Dave TOWNSEND, bivši profesor ekonomije i prava, razvio je virtualnu učionicu dok je bio aktivan kao učitelj. Učenici su se mogli ulogirati i putem interneta vidjeti učionicu, što znači da ih bolest ili drugi problemi nisu sprječavali u učenju. 

„Jedan se od mojih učenika razbolio i nije mogao pohađati školu šest mjeseci”, kaže, objašnjavajući kako je ovaj slučaj izrodio ideju da se omogući obrazovanje unatoč bolesti. „Koristili smo se programom koji je jedan kolega našao i besplatno skinuo s interneta. Ja bih se na njega prijavio s računala u učionici, a učenik istodobno sa svoga od kuće. Ovo je bio prvi korak u stvaranju virtualne učionice. Jedan je učitelj rekao da to ne mogu izvesti, ali ja sam tvrdio da mora postojati način.”

I tako je Townsend pronašao način. Postavio je kameru u učionici tako da svatko tko se ulogira u virtualnoj sobi može vidjeti sve učenike u učionici i bijelu ploču te slušati predavanje. Učenici su mogli sudjelovati na nastavi od kuće, putem mrežne kamere ili jednostavno tipkanjem odgovora. I funkcioniralo je, kaže.

„Jedan je dan moja učenica imala rok za predaju prezentacije, ali nije bila prisutna u školi. Uključio sam virtualnu učionicu za svaki slučaj i ona se pojavila. Iznijela je prezentaciju od kuće, mogli smo ju čuti i vidjeti slajdove njezine prezentacije. To je naznaka onoga što bi škola mogla postati u budućnosti.”

Townsendova virtualna učionica nadvladala je i bolovanja te hladne snježne dane. „Održavali bismo nastavu iz udobnosti našeg doma s petnaestak učenika.”

A to je bilo prije gotovo 15 godina. S obzirom na to koliko je tehnologija napredovala, pitamo se kako će izgledati škole u budućnosti.

Townsend predviđa škole gdje učenici nisu uvijek fizički prisutni. Na osnovi uspjeha škole The School of the Air u Alice Springsu u Australiji, gdje učenici koji žive predaleko od škole da bi mogli prisustvovati nastavi i umjesto toga primaju zadaću putem radija, pošte ili interneta gdje god je moguća internetska veza, on smatra da bi učenici mogli postići bolje rezultate kad bi posjećivali školsku zgradu samo pola nastavnog vremena.

Gradite upola manje školske zgrade. Za isti broj učenika, ali upola manje” -  predlaže. „Gradite ih prema visokim standardima, razmišljajte o nečem poput Googleova kampusa. Neka učenici dolaze u školu tri dana u tjednu, a preostala dva dana mogu raditi od kuće. Bit će registrirana online i moći ćete vidjeti izvršavaju li zadatke. Moći će zatražiti pomoć od učitelja kad ju zatrebaju i neće biti potrebne velike zgrade s obzirom na to da će u njima istodobno biti prisutno manje djece.”

„Bi li to funkcioniralo s trinaestogodišnjacima? Možda i ne. Ali zašto ne pokušati s talentiranim i darovitim učenicima? Učenici dobro uče u vlastitom okružju, samostalno ili u skupini.”

Današnje škole izgledaju isto kao i one koje je pohađala „baby boom” generacija, primjećuje Townsend. „Trebali bismo iskoristiti priliku da pokrenemo nešto drukčije. Ne znam točno koje je najbolje rješenje, ali nešto se mora mijenjati.”

..................

NAPOMENA: 

  • Virgin.com – stranica Virgin Groupe za promociju tehnologije brenda Virgin.
  • Izvor: virgin.com 

Ključne riječi

Vezani članci
Školski portal: U ponedjeljak štrajk u cijeloj Hrvatskoj

U ponedjeljak štrajk u cijeloj Hrvatskoj

Sindikalni čelnici Branimir MIHALINEC i Sanja ŠPREM istaknuli su da…

Školski portal: Neka nas Vlada ne zove ako su njihovi prijedlozi manji od naših, nismo se došli cjenkati

Neka nas Vlada ne zove ako su njihovi prijedlozi manji od naših, nismo se došli cjenkati

… u zagrebačkim školama bilježi odličan odaziv, a nastavak štrajka najavljuju…

Školski portal: Sutra će štrajkati više od 200 zagrebačkih škola

Sutra će štrajkati više od 200 zagrebačkih škola

U to vrijeme članovi Vlade prelaze u zgradu Sabora pa…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: U dva dana više od 10 000 posjetitelja

U dva dana više od 10 000 posjetitelja

…u organizaciji udruge FabLab te partnera…

Školski portal: U gostima Hrvatskom nacionalnom vijeću u Crnoj Gori

U gostima Hrvatskom nacionalnom vijeću u Crnoj Gori

… u Boki kotorskoj te davanje…

Školski portal: Mi smo mali pisci

Mi smo mali pisci

Odlučili smo napraviti zbirku pjesama koje…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…