Savjeti stručnjaka
I ONI PROLAZE KROZ ISTINSKI TRAUMATIČNA ISKUSTVA
PTSP među učiteljima – da, on je stvaran!
objavljeno: 2. listopada 2018.

Njihova su iskustva stvarna i moramo to priznati. Istodobno, trebali bismo priznati i da mnogi drugi profesionalci imaju posttraumatski stresni poremećaj odnosno PTSP.

Činjenica je da u današnjem svijetu sve više učitelja doživljava traumatična iskustva u učionici. Ne postoji mnogo istraživanja o PTSP-u među obrazovnim radnicima, ali on postoji i čitatelji našega bloga na našoj su stranici na Facebooku podijelili mnoga traumatična iskustva. Prema tome – da, PTSP među učiteljima je stvaran i o tome treba govoriti.

■  Realnost PTSP-a među učiteljima

Prema Nacionalnom institutu za mentalno zdravlje, „PTSP je poremećaj koji se razvija u nekih ljudi koji su doživjeli šokantna, zastrašujuća i opasna iskustva” (te osjećaju da su u opasnosti i onda kad to nije slučaj. Nacionalni institut za mentalno zdravlje navodi da osobe koje pate od ovog poremećaja, između ostalog, mogu imati sljedeće simptome: bljeskovi sjećanja, noćne more, izbjegavanje stvari koje podsjećaju na određeni događaj te iskrivljene osjećaje poput osjećaja krivnje i samookrivljavanja. Nažalost, mnogi su učitelji danas često u šokantnim, zastrašujućim pa i opasnim situacijama. Zapravo, mnogi su učitelji, odgovarajući na pitanje jesu li ikad doživjeli simptome PTSP-a, govorili o situacijama u kojima su se osjećali traumatizirano.

■  Iskustva učitelja

Jednu je učiteljicu suočavanje s „nekim teškim učenicima” navelo na ostavku zbog traumatičnih iskustava i sad radi kao pomoćna knjižničarka.

Druga učiteljica govori o tome kako se od učitelja očekuje da se nakon traumatičnih iskustava odmah vrate u učionicu i ne daje im se nimalo vremena da se oporave od šoka. Jedna je učiteljica svjedočila o tome kako se jedan kolega srušio pred njom i umro, a ravnatelj ju je odmah poslao natrag u učionicu. Šesnaest godina nakon toga nju još muči tjeskoba te strahuje od umiranja u učionici.

Jedna učiteljica ima PTSP nakon što je roditelj ušao u učionicu i pokušao ju ubiti zbog toga što je njegovu djetetu zaključila negativnu ocjenu. Pritom se činilo kao da ostali uživaju gledajući ju zarobljenu u učionici.

Učitelji koji poučavaju djecu s posebnim potrebama često doživljavaju više traumatičnih iskustava, suočavajući se s učenicima s emocionalnim poremećajima. Jednu je takvu učiteljicu iskustvo s učenikom koji je pobjesnio na nekoga „tko mu je slao poruke pretvarajući se da je djevojka” prestrašilo i bojala se ostati nasamo s tim učenikom.

Zlostavljanje nadređenih također može izazvati PTSP. Jedna učiteljica kaže da poznaje neke visokopozicionirane ljude koji javno i privatno toliko zlostavljaju neke učitelje da u njima izazivaju traumu i uništavaju njihovu karijeru, da ne spominjemo dostojanstvo. Tvrdi da je stotine učitelja prijavilo slična iskustva.

Nasilje u učionici još je jedan problem koji izaziva traume. Učiteljica koja je radila u školi bez dovoljno podrške nadređenih doživjela je da joj učenici pljuju u kavu, udaraju glavom o zid te čak uriniraju po zidovima kupaonice i još mnogo toga. Doživjela je također da je roditelj ušao u učionicu i pretukao svoje dijete remenom pred cijelim razredom, cijelo mu vrijeme verbalno prijeteći. Nažalost, ravnatelj joj je odgovorio da je preosjetljiva te da nije dovoljno dugo u sustavu. Dok se molila da preživi godinu, doživjela je i to da ju stariji učenici zadirkuju na igralištu te je najzad dala otkaz, izgovarajući se na zdravstvene probleme. Kasnije joj je dijagnosticiran PTSP. Druga učiteljica koja je radila u „alternativnoj školi s problematičnom i nasilnom djecom gdje je osoblje redovito na udaru zbog agresivnosti učenika” morala je na kraju biti premještena u drugu školu. Zbog svog je iskustva i dan-danas iznimno oprezna u učionici te i dalje ima zdravstvenih problema.

Ovi primjeri pokazuju samo neke od problema s kojima se učitelji susreću u učionici, a koji izazivaju PTSP. Ali kako se nositi s PTSP-om nakon što ste doživjeli traumu u učionici? Hope Line nudi šest prijedloga za suočavanje s PTSP-om. Za razradu tehnika posjetite njihovu mrežnu stranicu.

  • Nekoliko puta duboko udahnite.
  • Opustite mišiće.
  • Bavite se stvarima koje volite.
  • Više se brinite o sebi.
  • Pokušajte ostati čvrsto na zemlji.
  • Prepoznajte kad trebate potražiti pomoć.

Ja sam doživjela traumu u učionici i trebala sam pomoć. Ako nađete dobrog terapeuta, njegovi će vam savjeti zaista pomoći.

■  Budimo realni

Iako znamo da je PTSP za edukatore stvarnost, situacija se pogoršava ako su i inače psihički opterećeni. I učitelji imaju psihičkih problema koje ne žele dijeliti sa svojim kolegama zbog straha od „etiketiranja”. Ako radite u okružju koje ne podržava vaše emocionalne potrebe, potražite nekoga izvan vašega radnog mjesta s kime možete razgovarati (dobar prijatelj ili terapeut) ili nađite ugodnije mjesto za rad. Život je prekratak da biste patili.

………………

NAPOMENA: 

  • The educators Room – obrazovni portal čija je glavna svrha podići svijest o važnosti učitelja u društvu i zalaganje za obrazovne reforme čiji bi glavni nositelji trebali biti učitelji.
  • Izvor: theeducatorsroom.com
  • Photo by Antenna on Unsplash