Zanimljivosti
OSJEČKA „RUĐERICA”
Održana Druga jesenska škola kemije
objavljeno: 2. listopada 2018.

Drugo izdanje Jesenske škole kemije održano je od 24. do 26. rujna 2018. U okviru Škole održana su predavanja i vježbe iz kemije za učenike završnih razreda srednjih škola koji žele naučiti više od onoga što uče u sklopu redovite nastave kemije.

Školu je vodio doc. dr. sc. Tomislav PORTADA, kemičar iz Instituta Ruđer Bošković. Pomagala su mu trojica mladih, ali iskusnih sudionika Međunarodnih kemijskih olimpijada – Silvestar MRAVLINČIĆ, Ilija SRPAK i Janko ČIVIĆ te Maja STARČEVIĆ, profesorica kemije i biologije iz škole domaćina.

Program Škole obuhvaćao je predavanja i vježbe. U vježbama je moglo odjednom sudjelovati najviše 15 učenika, dok je broj polaznika na predavanjima bio znatno veći i kretao se između 30 i 60 polaznika.

Za laboratorijske vježbe prijavili su se učenici četvrtih razreda triju osječkih srednjih škola: II. gimnazije Osijek, III. gimnazije Osijek i škole domaćina. Učenici su u laboratoriju prvi dan vježbali analizu vodenih otopina anorganskih soli. Drugi dan prijepodne i poslijepodne bavili su se pripravom i titrimetrijskom analizom kalijeva bis(oksalato)kuprata(II) dihidrata, a navečer su uživali u interaktivnom predavanju s demonstracijskim pokusima pod naslovom VEČER KEMIJE. Posljednji dan Škole u laboratoriju je organizirano natjecanje učenika u vježbi „Analizom pogodi koja je sol u vodi”.

Prvo je mjesto na natjecanju osvojio Borna KUFNER, a drugo Valentina KEČKEŠ, oboje maturanti II. gimnazije Osijek, dok se za treće mjesto izborila Tina POPOVIĆ, maturantica iz škole domaćina. Pobjednici natjecanja nagrađeni su knjigama poznatoga hrvatskoga kemičara i popularizatora kemije Nenada RAOSA koje je doniralo Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI).

Organizator Jesenske škole kemije i ove je godine bila osječka udruga „Biti bolji” u sklopu svoga projekta „Biti Bolji – Be Better”, a pomoć i podršku u organizaciji dali su škola domaćin, Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, Institut Ruđer Bošković, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Osječko-baranjska županija i časopis Poduzetnik.

………..

Tekst: doc. dr. sc. Tomislav PORTADA | fotografije: Bruno GOLEMAC