Jučer-danas-sutra
UNESCO > 5. LISTOPADA, SVJETSKI DAN UČITELJA
Problem se zove – globalni manjak nastavnika
objavljeno: 5. listopada 2018.

…za doprinos koji su napravili u našim učionicama i zajednicama.

Svjetski dan učitelja 2018. obilježit će 70. obljetnicu Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima(1948.) koja obrazovanje prepoznaje kao ključno temeljno pravo i utemeljuje pravo na besplatno obvezatno obrazovanje, osiguravajući uključiv i nepristran pristup za svu djecu.

Osposobljeni i kvalificirani učitelji temelj su prava na obrazovanje.

Ovogodišnja tema „PRAVO NA OBRAZOVANJE ZNAČI PRAVO NA KVALIFICIRANOG UČITELJA” odabrana je da bi se globalnu zajednicu podsjetilo da pravo na obrazovanje ne može biti postignuto bez prava na osposobljene i kvalificirane učitelje.

  • Jedan je od glavnih izazova ovom pravu globalni manjak nastavnika.

Procjenjuje se da 264 milijuna djece i mladih još ne pohađa školu. Da bi se dostigli Obrazovni ciljevi za univerzalno osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje,koji su planirani za 2030. godinu, svijet treba zaposliti gotovo 69 milijuna novih učitelja.

Ovaj nedostatak učitelja još je naglašeniji među ranjivim populacijama, kod djevojaka, djece s poteškoćama u razvoju, djece izbjeglica i migranta ili  siromašne djece iz ruralnih ili udaljenih područja.

Svjetski dan učitelja slavi se u više od 100 zemalja diljem svijeta, a utemeljio ga je UNESCO 1994. godine radi prepoznavanja uloge učitelja u društvu.

Održava se svake godine 5. listopada, a obilježava godišnjicu usvajanja UNESCO-ove preporuke iz 1966. o Statusu učitelja. Ova Preporuka postavlja mjerila u vezi s pravima i odgovornostima učitelja te standarde za njihovu inicijalnu pripremu i daljnje obrazovanje, zapošljavanje te uvjete poučavanja i učenja. Preporuka o statusu visokoškolskoga nastavnog osoblja usvojena je 1997. kao dopuna  Preporuci iz 1966. te obuhvaća nastavno i istraživačko osoblje u višem obrazovanju.

 

……………………..

NAPOMENA

  •  UNESCO je specijalizirana agencija UN-a za intelektualna i etička pitanja u području obrazovanja, znanosti i kulture, osnovana 16. studenoga 1945. godine.
  • Izvor: en.unesco.org