Školstvo u medijima
MADHU WAL, INDIJA > ZAŠTO SAM ODABRALA BITI UČITELJICA?
Poučavanje nije samo profesija, to je misija
objavljeno: 5. listopada 2018.

Pandit J. L. Nehru je rekao: „Sudbina nacije oblikovana je u učionici.” Nijedna karijera, nijedan posao ne može pružiti veće zadovoljstvo od posla učitelja koji je zaokupljen izgradnjom osobnosti svojih učenika da bi ih opremio za izazove današnjega kompetitivnog svijeta koji se stalno mijenja.

Ljubav i privrženost te poštovanje koje učenici iskazuju učitelju koji ih zna inspirirati primjerima u svim područjima daleko nadilazi užitak koji može pružiti bogatstvo. Ima li većeg zadovoljstva od onoga kad gledate kako vaši učenici stječu nove dimenzije svojih osobnosti, a sve to zahvaljujući vašem poučavanju? Kao što poslovica kaže: prosječan učitelj govori, dobar učitelj objašnjava, odličan učitelj pokazuje, a izvanredan učitelj inspirira.

Odabrala sam poučavanje zbog toga što biti s djecom za mene znači ostati zauvijek mlad. Dječja ljubav, smijeh, nestašluk, kreativnost i mašta poput vječnog su izvora radosti i vitalnosti.

Monotonija nikad nije dio ove profesije, jer je svako dijete posebna kreacija koju moramo njegovati.

Svako je dijete pojedinac, koji iziskuje i individualni  pristup. Svaki je dan za učitelja novo iskustvo učenja. Stoga, u životu učitelja ne postoji trenutak kad može reći da je postigao svoj vrhunac.

Shvatila sam da kroz poučavanje mogu ispuniti svoju žudnju da pridonesem oblikovanju svijeta sutrašnjice.

Odabrala sam ovu profesiju zbog strastvenog uvjerenja da u njoj leži moja posebna sudbina.

Nakon gotovo četiri desetljeća u ovoj profesiji i dalje se svakog dana budim s pjesmom u srcu i s radošću se mogu osvrnuti na svoj posao, jer svaki dan donosi novi niz izazova i novih situacija s kojima se moram suočiti.

Svaki dan nagoviješta nove nade i očekivanja, nepredviđene mogućnosti, neproživljena iskustva raznih dimenzija.

Poučavanje nudi maksimalan prostor za bujanje kreativnosti. Inovacija i eksperimentiranje, istraživanje neistraženih područja kroz metodologiju poučavanja učitelju nudi osjećaj moći koji je gotovo opojan.

……………………..

NAPOMENA

  • Daily Star najveće su dnevne novine na engleskom jeziku u Bangladešu te jedna od vodećih i najutjecajnijih novina u zemlji. Status Daily Stara u Bangladešu može se usporediti s New York Timesom u SAD-u i britanskim dnevnim listom The Independent.
  • Izvor: thedailystar.net