Jučer-danas-sutra
SINDIKAT HRVATSKIH UČITELJA
Pokreću istraživanje o problemima osnovnog obrazovanja
objavljeno: 5. listopada 2018.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem pozvala je s konferencije za tisak 25.500 članova sindikata da daju svoja mišljenja i iskustva kroz anketu koju će za sindikat voditi Institut Ivo Pilar i da utječu na sustav obrazovanja.

Istraživanje koje će biti prvi put provedeno u povijesti Hrvatske i to najvećem obimu, središnji je dio projekta „Jačanje bipartitnog socijalnog dijaloga u sektoru osnovnog obrazovanja“ koji traje 18 mjeseci i koji s 1,2 milijuna kuna financira Europski socijalni fond, kazao je stručnjak za EU fondove Alen Špiler.

Projekt koji je prema Špilerovim riječima u postupku evaluacije u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava ocijenjen kao najkvalitetniji, uključuje još uspostavu mreže izmiritelja među svih 850 osnovnih škola u Hrvatskoj, niz edukacijskih aktivnosti na području 10 županija, jačanje međunarodne suradnje sa sindikatima Slovenije, Finske i Švedske, te sedam okruglih stolova.  

Znanstvenica s Instituta Ivo Pilar Maja Tadić Vujčić od anketa i očekuje, kaže, ne samo društveno korisne nego i znanstveno zanimljive podatke i priželjkuje što veći odaziv članova sindikata. Dok ona ističe da bi i nekoliko tisuća sudionika bila znanstveno relevantna stvar, predsjednica Šprem očekuje odaziv barem polovice članstva.

Anketa istražuje zadovoljstvo različitim aspektima nastavnog procesa, tehničkom opremljenosti škola, stanjem na poslu i procjenama o društvenoj percepciji učitelja.

Sustav se zasniva na entuzijazmu učitelja koji kopni, kazala je Sanja Šprem i dodala da učitelji nerijetko od svojih ispodprosječnih plaća kupuju materijale za nastavu.

Osvrćući se najavu ministrice Blaženke Divjak o promjenama 23 godine staroga Pravilnika o napredovanju i nagrađivanju u osnovnim i srednjim školama, predsjednica SHU je kazala da je do sada o tome bila samo jedna rasprava i da dosadašnje pripreme ne ulijevaju nadu da će o pravilniku učitelji moći reći što misle i da će on uvažiti njihove stavove.

Imamo 6000 mentora i savjetnika što je premalo za naš sustav, pa mnogi i ne pokušavaju sudjelovati u natjecanju za taj status, kazala je predsjednica SHU Sanja Šprem i zaključila da učitelji osnovnih škola imaju plaće koje su ispod hrvatskog prosjeka. [HINA]

Konferencija za medije 5. 10. 2018. – Sindikat hrvatskih učitelja