Jučer-danas-sutra
PREDSJEDNICA RH KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ
Učiteljima, nastavnicima i profesorima treba vratiti zasluženi dignitet
objavljeno: 5. listopada 2018.

… iznimno važnoj profesiji treba vrati zasluženi dignitet.

“Svi zajedno trebamo se truditi da se toj časnoj i za suvremeno društvo iznimno važnoj profesiji vrati zasluženi dignitet”, stoji u čestitki.

Predsjednica smatra kako smo svi dužni dati što snažniju potporu koja je svim osobama u tim zvanjima potrebna kako bi što bolje odgovarali izazovima odgajanja i obrazovanja naše djece i mladih u najburnijem razdoblju školstva u Hrvatskoj – reformi obrazovanja, za koju se, istaknuto je, u svom mandatu predsjednica kontinuirano zauzima. 

“U tako zahtjevnim okolnostima, kakve pred njima postavljaju izazovi suvremenoga doba, neprestano moderniziranje tehnologije s jedne i nesigurnost globalnoga svijeta s druge strane, učiteljicama i učiteljima potrebna je i snažna potpora cijeloga društva, posebno roditelja koji mogu aktivno pridonijeti konstruktivnom kreiranju i usvajanju nove metodologije obrazovanja koja će našu djecu učiniti aktivnijima, samopouzdanijima, koja će ih naučiti kritičkom razmišljanju, selektiranju, ali i vrednovanju danas lako dostupnih informacija”, riječi su predsjednice uz čestitku za Svjetski dan učitelja.

Podsjetivši na citate iz glasovitoga pisma Abrahama Lincolna, u kojemu legendarni političar predaje na povjerenje učiteljici ne samo obrazovanje, nego i odgoj svoga sina, predsjednica Republike istaknula je kako je posebna misija učiteljica i učitelja odgajati mlade ljude sposobne za sve životne izazove.

“Učite ih da vjeruju u svoje ideje, čak i kad ih uvjeravaju da nisu u pravu. Učite ih da slušaju svakoga, ali da na zaslonu istine razabiru ono što čuju i izabiru samo dobro. Učite ih da dostojanstveno podnose poraz i uživaju u pobjedi i naučite ih da vjeruju u sebe, jer će onda imati i vjeru u čovječanstvo”, poručila je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u povodu Svjetskoga dana učitelja.

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada. Proglasio ga je UNESCO 1994. u spomen na isti datum 1966. kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. [ HINA ]