Zanimljivosti
I. OŠ ČAKOVEC
Ivana RUŽIĆ dobila priznanje Coding Leading Teacher
objavljeno: 9. listopada 2018.

Priznanje Coding Leading Teacher dobila je i učiteljica informatike Ivana RUŽIĆ u I. osnovnoj školi Čakovec. Europska komisija kroz različite programe i inicijative potiče razvoj digitalnih vještina svojih građana. Od 2014. pokrenuta je inicijativa Europski tjedan programiranja kojoj je svrha poticanje učenje programiranja, stjecanje vještina i stvaranje programiranjem za djecu, mlade i nezaposlene.

U jedanaest godina rada u obrazovnom sustavu Ivana Ružić devetu je godinu voditeljica Županijskoga stručnog vijeća učitelja informatike u Međimurskoj županiji, napredovala je u zvanje savjetnice i koautorica je udžbenika za informatiku. Petu je godinu zaredom imenovana hrvatskom ambasadoricom Europskog tjedan programiranja pri Europskoj komisiji.

Redovito predstavlja stručne radove na mnogim državnim i međunarodnim konferencijama, a 2013. osvojila je priznanje za najbolji stručni rad na međunarodnoj konferenciji Mipro.

Učenike redovito priprema i vodi na različita međunarodna natjecanja, od kojih se posebno ističe 2. mjesto na svjetskom natjecanju u primjeni IKT-a Safety for all, 2012. u Parizu. Voditeljica je mnogobrojnih informatičkih radionica u I. osnovnoj školi Čakovec u vrijeme zimskih i ljetnih praznika za učenike, koje sufinancira Grad Čakovec, zatim Ljetne škole informatike u Dramlju itd.

Kao koordinatorica devet međunarodnih projekata financiranih sredstvima Europske komisije iz programa Erasmus+, po broju projekata jedna je od vodećih koordinatora u Hrvatskoj.

U projektima neprestano razvija digitalne vještine učenika u I. osnovnoj školi Čakovec i na međunarodnoj razini među partnerima u projektima. Financijskim sredstvima Europske komisije informatička učionica I. osnovne škole Čakovec opremljena je 3D printerom, 3D olovkama, iPad labom, pametnim dodatcima za učenje Osmo, robotima Ozobot, Little Bits, Lego Mindstorms, Apple Sphero…

Međunarodno priznanje Coding Leading Teacher potvrda je za dosadašnje djelovanje, ali još više motivator za daljnji rad, učenje i napredak u lokalnoj zajednici i na međunarodnoj razini.