Zanimljivosti
SREDNJA ŠKOLA OTOČAC
Opet nagrada otočkim srednjoškolcima
objavljeno: 9. listopada 2018.

Povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka za obrazovanje, kulturu i turizam odabralo je najupečatljivije uratke [po pet iz osnovnih i srednjih škola], a među njima je i projekt Srednje škole Otočac o gackoj čakavštini u nazivlju lokalne gastronomske ponude [koja je često i najvažnija sastavnica turističke ponude].

  • Nagrađeni su i projekti Škole za turizam Pula, Gimnazije Tituša Brezovačkog iz Zagreba, SŠ Vela Luka i Klasične gimnazije Pazin te osnovnih škola iz Ivanca, Visa, Legrada, Kaštel Novog i Marinaca.

Projekt „GaČAnska domaća ila” ima tri dijela: esej, prezentaciju i scensku igru „Ča ćemo vrć preda nji, samo ča nisu došli!”

Kako doznajemo od mentorice prof. Manje KOSTELAC-GOMERČIĆ, ove su se godine otočki srednjoškolci prvi put uključili u natječaj „Turistička kultura”, čiji je opći cilj potaknuti učenike na osvješćivanje i učenje o ulozi baštine, kulturnih i prirodnih vrednota svoga zavičaja i domovine, prepoznavanje njihova razvojnoga potencijala, prije svega u vlastitom okruženju s naglaskom na važnosti turizma. Prijavili su se, jer je ovogodišnja tema natječaja posvećena narječjima hrvatskoga jezika „Ča, Kaj, Što…”.

Namjera je organizatora osvijestiti i naglasiti važnost očuvanja materinskog jezika, svih narječja i dijalekata kojima je bogata hrvatska jezična baština i jezična povijest. Najveće blago nematerijalne kulturne baštine upravo je jezik, u njemu se očituju sve posebnosti, kultura i identitet, ali i skrivene ljepote određenoga kraja i ljudi. Čuvajući svoje narječje i zavičajni govor, čuvamo običaj odnosno baštinu i identitet. Svima je poznato da hrvatski jezik ima tri narječja, nekoliko dijalekata i brojne govore, ali je malo kome poznato da je područje Gacke i Otočca čakavski kraj. I da je odnedavno gacka čakavština upisana na listu zaštićene nematerijalne hrvatske baštine. Sad ćemo glas o tome proširiti sve do Hvara! – ističe prof. Kostelac-Gomerčić.

Naime, nagrada za najbolje ocijenjene projekte trodnevni je boravak na Hvaru za projektne timove učenika i mentora. Autori će nagrađene projekte predstaviti u sklopu „11. Smotre turističke kulture” u Hvaru od 12. do 14. listopada 2018. Također će škola dobiti diplomu „Škola prijatelj baštine i turizma”.

Organizatori natječaja i Smotre turističke kulture jesu Ured državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji, udruga Prokultura Split i OŠ Hvar. Pokrovitelji su Agencija za odgoj i obrazovanje i Grad Hvar, a glavni je partner Hotelsko poduzeće „Sunčani Hvar”. [ IZ DRUGIH IZVORA | glasgacke.hr ]