Školstvo u medijima
OVO JE ONO ŠTO TREBATE IZBJEGAVATI
Želite li imati uspješnu nastavnu godinu
objavljeno: 11. listopada 2018.

Ali katkad treba razmisliti i o onome što ne treba čitati. Evo šest stvari koje biste trebali izbjegavati u novoj školskoj godini.

Što izbjegavati prilikom planiranja nove nastavne godine.

NE UMANJUJTE VAŽNOST UČENIČKIH AKTIVNOSTI   Često provodimo previše vremena planirajući nastavne lekcije. Stručnjaci savjetuju da prednost date aktivnosti učenika prepoznajući njihove ciljeve i isplanirate ih prve, a tek onda oko njih gradite nastavne lekcije.

NE PRETJERUJTE U PLANIRANJU    Uvijek se osjećamo kao da nam vrijeme istječe i provjeravamo jesmo li sve obradili. Usredotočite se na kvalitetu, ne na kvantitetu. Mislite „dublje” umjesto „šire”. Katkad to znači da trebate osigurati više vremena za ponavljanje kako bi učenici lakše svladali novo gradivo ili da trebate učenicima omogućiti da prošire svoje znanje. Usvojite naviku ocjenjivanja svojih lekcija kako biste procijenili koliko gradiva stignete obraditi u jednome nastavnom satu.

NE STVARAJTE OBRAZAC PONAŠANJA KOJI ĆE VAM ODUZETI VODEĆU ULOGU    Slanje učenika u ravnateljev ured zbog neprimjerenog ponašanja pokazuje da niste kapetan svog broda. Sačuvajte to za ekstremne slučajeve. Možda ćete morati malo eksperimentirati kako biste utvrdili što funkcionira kod ove nove skupine djece, ali prepuštanje vodeće uloge nekome drugome potkopat će vaš autoritet.

NE ZABUŠAVAJTE   Recite što mislite i činite ono što kažete da ćete činiti. Događa se da ne možemo ispuniti svaku stavku s popisa, ali ako kažete da ćete nešto napraviti, to i učinite. U suprotnome će učenici steći dojam da ste „jaki” samo na riječima.

NE ZABORAVITE DA DJECA KATKAD DOLAZE S ODREĐENIM TERETOM    Kada dijete dođe u školu bez pribora, nenapisane domaće zadaće ili novca za obrok, pokušajte se sjetiti da u pitanju može biti nešto više od neodgovornog ponašanja. S malo suosjećanja možete postići mnogo.

NA KRAJU, NE ZABORAVITE ZAŠTO STE ODABRALI POUČAVANJE    Sjetite se raditi ono što volite i voljeti ono što radite. Ne dajte se uhvatiti u zamke svakodnevne borbe s izazovima. Odvojite vrijeme za uživanje u malim pobjedama.

………………

NAPOMENA

  • Elmer’s – američki brend inovativnih rješenja za poticanje kreativnosti u učionici, kod kuće, na radionicama.
  • Izvor: elmers.com