Zanimljivosti
GIMNAZIJA VUKOVAR
Svijet je moja učionica
objavljeno: 11. listopada 2018.

Da današnji, moderan način obrazovanja u svijetu interneta i digitalne inovativnosti ne poznaje granice i nije ograničen samo na ploču i kredu, još su jednom pokazali učenici 3. a i 3. c razreda Gimnazije Vukovar i DAV Public School, Sreshtha Vihar, Delhi, Indija.

Zajednički projekt pod nazivom „ISA ACTIVITY 2018., International collaborative activity, Virtual Voyage” počeli smo u svibnju 2018. godine pod mentorstvom profesora Sanje PAVLOVIĆ ŠIJANOVIĆ i Davora ŠIJANOVIĆA, ovog listopada uslijedio je nastavak projekta povezivanjem dviju škola Skypeom.

Bilo je to treće povezivanje, a tema je bila predstavljanje indijske tradicije likovne umjetnosti pod nazivom Warli.

Slikarstvo Warli stil je tradicijske umjetnosti koju su većinom stvorili plemenski ljudi iz sjevernog Sahyadri Rangea u Indiji. Ovaj raspon obuhvaća gradove kao što su Dahanu, Talasari, Jawhar, Palghar, Mokhada i Vikramgadh iz Palghara. Tehnika ukrašavanja i bojanja Warli koristi se skupom osnovnih geometrijskih oblika: krug, trokut i kvadrat, što simbolički predstavlja različite elemente iz prirode. Krug predstavlja sunce i mjesec, a trokut je izveden iz planina i šiljastog drveća. Ovakva je vrsta tradicijske plemenske umjetnosti nastala u Maharashtri, gdje se i danas prakticira, a mi smo imali priliku u stvarnom vremenu vidjeti kako ta umjetnost nastaje, ali je i sami isprobati tijekom sata putem Skypea.

Učenici Gimnazije Vukovar imali su pripremljene predloške Warli – a koje su morali obojati prema uputama naših partnera iz Indije. Budući da nismo imali pripremljene tradicijske boje za Warli (crna i smeđa), učenici su se koristili bojama koje su imali kod sebe, a za kreativnost smo dobili brojne pohvale učenika i profesora iz Indije.

Aktivnosti učenika Gimnazije Vukovar praćene su stručnim okom profesorice likovne umjetnosti Marije MIKULIĆ BOŠNJAK. Na kraju sata koji je trajao 45 minuta učenici i nastavnici DAV Public School, Sreshtha Vihar pokazali su nam gdje se slikarstvo Warli može vidjeti, pa smo tako vidjeli ukrašene predmete kao što su keramičke posude, boce, platna i slično. Za iduće povezivanje Skypeom dogovorili smo predstavljanje hrvatske umjetnosti s naglaskom na ono po čemu je naš kraj poznat, a to je ukrašavanje predmeta tijekom razdoblja vučedolske kulture. Prezentaciju o karakterističnoj hrvatskoj likovnoj umjetnosti, posebno vučedolskoj kulturi, pripremili su učenici 3. a razreda Matija KARAULA, Šimun ŠKARICA i Mato IVKOVIĆ u suradnji s profesoricom hrvatskoga jezika Vesnom KARAULOM, koji će tako prikazati dio hrvatske kulturne baštine i hrvatskog identiteta. Zadovoljstvo kod učenika u obje škole nije izostalo. Postignut je i cilj kojim smo moderniziranim nastavnim procesom učenicima uspjeli približiti kulturu, tradiciju i običaje drugih naroda te ih na njima zanimljiv način potaknuti na nastavak samostalnog istraživanja i kontinuiranog usvajanja novih znanja, vještina i sposobnosti u cjeloživotnom učenju.

…………

Davor ŠIJANOVIĆ, Gimnazija Vukovar