GIMNAZIJA VUKOVAR

Svijet je moja učionica

četvrtak, 11. listopada 2018.

Nastavkom projekta „ISA ACTIVITY 2018., International collaborative activity, Virtual Voyage” vukovarski gimnazijalci upoznali su indijsku tradicijsku plemensku umjetnost Warli.

Da današnji, moderan način obrazovanja u svijetu interneta i digitalne inovativnosti ne poznaje granice i nije ograničen samo na ploču i kredu, još su jednom pokazali učenici 3. a i 3. c razreda Gimnazije Vukovar i DAV Public School, Sreshtha Vihar, Delhi, Indija.

Zajednički projekt pod nazivom „ISA ACTIVITY 2018., International collaborative activity, Virtual Voyage” počeli smo u svibnju 2018. godine pod mentorstvom profesora Sanje PAVLOVIĆ ŠIJANOVIĆ i Davora ŠIJANOVIĆA, ovog listopada uslijedio je nastavak projekta povezivanjem dviju škola Skypeom.

Bilo je to treće povezivanje, a tema je bila predstavljanje indijske tradicije likovne umjetnosti pod nazivom Warli.

Slikarstvo Warli stil je tradicijske umjetnosti koju su većinom stvorili plemenski ljudi iz sjevernog Sahyadri Rangea u Indiji. Ovaj raspon obuhvaća gradove kao što su Dahanu, Talasari, Jawhar, Palghar, Mokhada i Vikramgadh iz Palghara. Tehnika ukrašavanja i bojanja Warli koristi se skupom osnovnih geometrijskih oblika: krug, trokut i kvadrat, što simbolički predstavlja različite elemente iz prirode. Krug predstavlja sunce i mjesec, a trokut je izveden iz planina i šiljastog drveća. Ovakva je vrsta tradicijske plemenske umjetnosti nastala u Maharashtri, gdje se i danas prakticira, a mi smo imali priliku u stvarnom vremenu vidjeti kako ta umjetnost nastaje, ali je i sami isprobati tijekom sata putem Skypea.

Učenici Gimnazije Vukovar imali su pripremljene predloške Warli – a koje su morali obojati prema uputama naših partnera iz Indije. Budući da nismo imali pripremljene tradicijske boje za Warli (crna i smeđa), učenici su se koristili bojama koje su imali kod sebe, a za kreativnost smo dobili brojne pohvale učenika i profesora iz Indije.

Aktivnosti učenika Gimnazije Vukovar praćene su stručnim okom profesorice likovne umjetnosti Marije MIKULIĆ BOŠNJAK. Na kraju sata koji je trajao 45 minuta učenici i nastavnici DAV Public School, Sreshtha Vihar pokazali su nam gdje se slikarstvo Warli može vidjeti, pa smo tako vidjeli ukrašene predmete kao što su keramičke posude, boce, platna i slično. Za iduće povezivanje Skypeom dogovorili smo predstavljanje hrvatske umjetnosti s naglaskom na ono po čemu je naš kraj poznat, a to je ukrašavanje predmeta tijekom razdoblja vučedolske kulture. Prezentaciju o karakterističnoj hrvatskoj likovnoj umjetnosti, posebno vučedolskoj kulturi, pripremili su učenici 3. a razreda Matija KARAULA, Šimun ŠKARICA i Mato IVKOVIĆ u suradnji s profesoricom hrvatskoga jezika Vesnom KARAULOM, koji će tako prikazati dio hrvatske kulturne baštine i hrvatskog identiteta. Zadovoljstvo kod učenika u obje škole nije izostalo. Postignut je i cilj kojim smo moderniziranim nastavnim procesom učenicima uspjeli približiti kulturu, tradiciju i običaje drugih naroda te ih na njima zanimljiv način potaknuti na nastavak samostalnog istraživanja i kontinuiranog usvajanja novih znanja, vještina i sposobnosti u cjeloživotnom učenju.

…………

Davor ŠIJANOVIĆ, Gimnazija Vukovar

Vezani članci
Školski portal: Za projekt „Pametni grad” stižu nova priznanja i nagrade

Za projekt „Pametni grad” stižu nova priznanja i nagrade

Plasmanom u veliko finale za deset najboljih projekata iz cijele…

Školski portal: Za 180. rođendan škola ukrašena velikom kravatom

Za 180. rođendan škola ukrašena velikom kravatom

..., od kojih svakako vrijedi izdvojiti postavljanje velike kravate na…

Školski portal: Posebna maturantska priča belomanastirskih kuhara

Posebna maturantska priča belomanastirskih kuhara

Dobro je poznato da se taj dan, osim veselja, očekuju…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: #mojportal5

#mojportal5

  Autori udžbenika Ivana Ružić i…

Školski portal: Viktor MRŠIĆ zlatni na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi

Viktor MRŠIĆ zlatni na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi

Na Olimpijadi je sudjelovalo pedeset zemalja,…

Školski portal: Za 180. rođendan škola ukrašena velikom kravatom

Za 180. rođendan škola ukrašena velikom kravatom

..., od kojih svakako vrijedi izdvojiti…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…