Iz školskog svijeta
SUDJELUJTE U PROJEKTU OČUVANJA STARIH HRVATSKIH AUTOHTONIH SORTI VOĆA, POVRĆA I CVIJEĆA
Bakin vrt u mojem tanjuru
objavljeno: 23. travnja 2018.

Glavna je svrha projekta suradnjom s osnovnim i srednjim školama aktivno pridonijeti očuvanju starih hrvatskih autohtonih sorta voća, povrća i cvijeća, kao dio nacionalne baštine, na cjelokupnom području Republike Hrvatske razvijajući u ljudi svijest o tome koliko je to važno. Učenike valja motivirati i uključiti u prepoznavanje i očuvanje starih hrvatskih autohtonih sorta voća, povrća i cvijeća (ljekovitog i aromatičnog bilja) za generacije koje dolaze, osnivanje i umrežavanje čuvara sjemena in situ, te time pridonijeti osnivanju banke sjemena starih hrvatskih autohtonih sorta voća, povrća i cvijeća.

  PRVI KORAK – DJEČJE STVARALAŠTVO

Dječje stvaralaštvo jedna je od prvih aktivnosti koju pokrećemo u godini koja je posvećena baštini i u sklopu koje se u Zagrebu planira organizacija 1. izložbe dječjih radova u povodu obilježavanja Svjetskog dana hrane – 15. listopada pod nazivom Bakin vrt u mojem tanjuru.

Tom izložbom, koja će biti organizirana u Zagrebu, želimo pridonijeti očuvanju bioraznolikosti, krajobraznih obilježja, gospodarskim mogućnostima razvoja pojedinoga kraja i održivu gospodarenju prirodnim izvorima. Valja istaknuti i potrebu prilagodbe posljedicama klimatskih promjena, posebice kad je riječ o zaštiti okoliša i krajolika, zaštiti posebnosti određenog područja, prirodnih bogatstava, tla te zaštiti genetske raznolikosti.

Izložba je osobito važna zbog pokretanja suradnje sa školama, djecom, njihovim obiteljima i učiteljima, nastavnicima i profesorima jer to je najbolji  put na kojem se može  prepoznati pravo stanje i dobiti informacija o uzgoju autohtonih sorta voća, povrća i cvijeća u području u kojem žive.

  POZIV NA SUDJELOVANJE

Kao prvi korak u organizaciji izložbe, Udruga HAB – Hrvatska autohtona baština u suradnji sa Školskom knjigom javnim natječajem poziva sve osnovne škole na sudjelovanje u dječjem stvaralaštvu s temom Poznavanje autohtonih sorta voća, povrća i cvijeća. Učenici mogu poslati na natječaj svoje herbarije, literarne i likovne radove te fotouratke.

Rok za dostavu literarnih i likovnih uradaka jest 25. svibnja 2018. godine, a za dostavu herbarija i fotoplakata 1. listopada 2018.

Svi pristigli radovi bit će izloženi na 1. izložbi dječjih radova u povodu obilježavanja Svjetskog dana hrane  – 15. listopada pod nazivom Bakin vrt u mojem tanjuru. Autori najboljih radova bit će nagrađeni vrijednim nagradama.

Detaljnije informacije o natječajima i načinima sudjelovanja pročitajte i preuzmite na sljedećim poveznicama.