Školstvo u medijima
ŽIVOTNE LEKCIJE KOJIMA VAS UČITELJI MOGU POUČITI
Dobar će nam učitelj reći da sami upravljamo svojim životom
objavljeno: 24. listopada 2018.

Oni su među najutjecajnijim osobama u našem životu i često koriste prilike da bi nas naučili razne životne lekcije, koje mogu imati trajan utjecaj na učenike.

U mnogim slučajevima ove životne lekcije mogu imati mnogo veći utjecaj nego poučavanje standardnog sadržaja. Takvi „trenutci za učenje” proširuju se na različite teme i dotiču razne aspekte života.

OVDJE ĆETE PRONAĆI 10 ŽIVOTNIH LEKCIJA KOJE MOŽETE NAUČITI OD UČITELJA:

1)  NAPORAN RAD SE ISPLATI.

Nije tajna da se naporan rad u životu isplati. Današnji učitelji razumiju da neki učenici mogu biti iznimno nadareni, ali da neće uspjeti ako su pretjerano lijeni. Ne postoji prava zamjena za naporan rad. Stara izreka kaže da morate biti spremni raditi vrlo naporno da biste postigli ono što želite.

2) POŠTUJTE DRUGE I DRUGI ĆE POŠTOVATI VAS.

Odličan će učitelj uvijek biti primjer. Ako učitelji učenicima pokažu poštovanje, većina će ih uzvratiti istom mjerom. To je vrijedna lekcija koju morate naučiti od učitelja, jer vam omogućuje da budete ponizniji i da poštujete ostale ljude.

3) TIMSKI RAD DONOSI VELIKE NAGRADE.

Timski rad velika je i vrijedna vještina koja se poučava u gotovo svakoj školi. Učitelji danas vjeruju da je važno da dijete razumije značaj timskog rada i koristi koje on donosi. Škole djeci nude priliku da zajedno rade i postignu nešto što je veće od njih samih.

4) UVIJEK DONOSITE PAMETNE ODLUKE.

Pametne odluke ključne su za osobni razvoj. Dobar će učitelj svoje učenike naučiti da odvagnu mogućnosti, jer niz loših odluka može dovesti do većeg neuspjeha. Učenike moramo naučiti da promisle prije svake odluke, jer svaki potez ima posljedice. S vremenom učimo kako pametnije donositi odluke.

5) NE MOŽEMO KONTROLIRATI SVE.

S vremenom naučimo da postoji mnogo stvari na ovome svijetu koje nikad nisu potpuno pod našom kontrolom. Tome će nas poučiti dobar učitelj i pomoći nam da se tome prilagodimo.

6) PROMJENA JE NEIZBJEŽNA.

Život je dinamičan i stalno se mijenja, iz situacije u situaciju. Ako postoji jedna stvar za koju nikad ne možemo biti spremni tad je to promjena. To je nešto što ne možemo predvidjeti ni unaprijed odrediti. Dobar će nas učitelj naučiti da budemo svjesni promjena koje se mogu dogoditi. Ne ostaje sve stalno, stvari će se uvijek mijenjati.

7) MOŽETE POSTATI SVE ŠTO ŽELITE.

Svaki će učitelj reći svojim učenicima da imaju potencijal postati što god požele. Ne postoji veći sustav podrške od učitelja koji nikad ne prestaju poučavati. Oni pružaju nadu i vjerovanje da možemo postići gotovo bilo što.

8) UVIJEK OSTANITE DOSLJEDNI SEBI.

Samo zbog toga što stvari katkad postanu teške, ne znači da morate promijeniti sebe da biste udovoljili tuđim potrebama. Jednom se možda nećete uklopiti ili će vas mučiti što drugi misle o vama. Odluka koja je donesena na temelju toga što netko drugi želi ili misli gotovo je uvijek loša. Učitelji prenose poruku da morate vjerovati u sebe i svoje instinkte, postavljene ciljeve i postizanje tih ciljeva bez kompromisa.

9) NIKAD SE NEMOJTE BOJATI GRIJEŠITI.

Dobar će vas učitelj naučiti da je griješiti najnormalnija stvar na svijetu, jer je to najbolji način za učenje. Ljudski je griješiti, jer pogreške uvelike pridonose osobnom razvoju. Također, pogreške će vas naučiti da budete skromni, pomoći će vam da otkrijete tko ste i da živite život bez žaljenja. Naposljetku, pogreške će vam pružiti odlične prilike za učenje.

10)  NAPOSLJETKU, SAMI UPRAVLJATE SVOJIM ŽIVOTOM.

To vam možda nije važno kad ste vrlo mladi, ali jednom kad sazrijete shvatit ćete da je vaš učitelj govorio istinu kad vas je učio o izboru i o tome da imate kontrolu nad vlastitom sudbinom. Dobar će nam učitelj reći da o nama i našim izborima i volji ovisi kako će naš život izgledati, možemo li zaista izabrati put ili sudbinu koju želimo slijediti. Sami oblikujemo svoju budućnost.

Bez obzira na to odaberemo li prihvatiti njihovu prisutnost ili je potpuno zanemariti, učitelji će uvijek biti tu da nam osiguraju svoj prijeko potreban utjecaj u učenju. To je nešto što nas nijedan udžbenik ne može naučiti.

…………………………

NAPOMENA

  • SAD: Fedena je višenamjenski informacijski sustav kojim se koriste tisuće obrazovnih ustanova diljem svijeta, a namijenjen je svim aktivnostima povezanima s administracijom, upravljanjem i učenjem.
  • Izvor: fedena.com/blog