Zanimljivosti
OSNOVNA ŠKOLA SUHOPOLJE
Kravata – kulturno i povijesno blago Hrvata
objavljeno: 22. listopada 2018.

Ovogodišnjem obilježavanju Dana kravate pridružili su se učenici prvih i petih razreda Osnovne škole Suhopolje sa svojim učiteljicama Marijom ĐAPIĆ, Violetom MILOŠEVIĆ, Andrejom GLAZER i Ivančicom FETT-ŠKVARIĆ.

Učenici prvih razreda naučili su u kojim se prigodama nosi kravata, izrađivali origami košulje s kravatom, oslikavali svoje kravate motivom kraljice voća – jabukom.

Na satu Likovne kulture učenici petih razreda izrađivali su umjetničku instalaciju kravate. Radom u skupinama dizajnirali su asimetrične uzorke kravate koje su potom instalirali u prostoru škole koji im je bio najzanimljiviji.

Na satu Hrvatskoga jezika učenici su istraživali povijest kravate, zanimljivosti o kravati te ispričali priču o kravati iz njihova ormara.

Učenici petih razreda održali su zanimljivu radionicu Knez Borna – jednostavan vez, na kojoj su prvašiće učili vezati kravate. Pridružio nam se i ravnatelj Anto ŠKRABA, koji je brzo svladao tehniku vezanja te pomagao prvašićima u njihovim pokušajima.

Svoje umijeće vezanja kravate svi su učenici pokazali u natjecateljskom dijelu radionice.

Pobjednica natjecanja bila je Leona MALEČIĆ, učenica 1. a razreda, koja je najbrže i najuspješnija napravila vez knez Borna.

………….

Ivančica FETT-ŠKVARIĆ, prof. | Osnovna škola Suhopolje