Savjeti stručnjaka
SVE JE POKRENULA JEDNA OSNOVNA ŠKOLA U ŠKOTSKOJ
Blagodati petnaestominutnog trčanja u školi
objavljeno: 23. listopada 2018.

Više od 3600 škola pridružilo se aktivnosti trčanja (trči se kilometar i pol dnevno). Pravila su jednostavna: na trčanje se može ići bilo kad tijekom nastave ako nastavnici tako odluče, a ova se aktivnost najčešće upotpunjuje laganim hodom.

Nije potrebna sportska odjeća, a dok se bave ovom aktivnošću djeca mogu pričati s učenicima ili nastavnicima.

Sveučilišta Stirling i Edinburgh proveli su istraživanje o tome kakav utjecaj ova aktivnost ima na učenike, u kojem je sudjelovao 391 učenik iz dviju osnovnih škola – jedne koja je počela s provođenjem aktivnosti i druge koja nije. Na početku studije mjerili su formu, razinu tjelesne aktivnosti i vrijeme provedeno sjedeći, ali i masnoću oko struka.

Rezultati su pokazali da je trčanje zaista uspješno: umjerena odnosno pojačana tjelesna aktivnost djece produžila se za devet minuta dnevno (15 posto), vrijeme sjedenja smanjilo se za 18 minuta dnevno (šest posto), djeca u prosjeku mogu trčati 40 metara dalje (pet posto) nego prije, a masnoća oko struka smanjila se u prosjeku za 1,4 milimetra.

Prethodna je studija, podsjetimo, pokazala da je kod 12 tisuća učenika zabilježeno kako su budniji i koncentriraniji nakon trčanja te kako su se općenito osjećali zdravije.  

[ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine |  Prema The Conversation ]