Iz školskog svijeta
ZAVRŠEN JE VII. MEĐUNARODNI FESTIVAL DJEČJEGA FILMSKOG STVARALAŠTVA DUFF
Pobjednik je film VIZURE
objavljeno: 24. listopada 2018.

Pobjednik je u međunarodnoj konkurenciji do 15 godina film VIZURE, nastao prošle godine za vrijeme ljetnih školskih praznika u OŠ Dr. Ivan Merz u Zagrebu, gdje su se u organizaciji udruge Bacači Sjenki održavale interdisciplinarne filmske radionice Frooom!.

Voditelj napredne skupine od deset polaznika bio je Veno MUŠINOVIĆ. Kreativni, ali i pomalo umorni od kraja školske godine i utrke za ocjenama, polaznici radionice složili su se snimiti priču o zaključivanju ocjena. Lukavstvo uspješnih i neuspješnih učenika ispričano je kroz tri različita para očiju, tri različita viđenja stvari, kroz vizure. Nagradu su u ime svoje skupine i u ime cijele ekipe radionica Frooom! u Dubrovniku preuzeli Fran KARLOVIĆ i Ivna SALEČIĆ.

Sljedeći festival na kojem će biti prikazane Vizure i još jedan radionički film Kako si posijao tako ćeš žeti jest ENIMATION Little Elephant, međunarodni festival dječjega filmskog stvaralaštva u Mariboru, koji se održava od 29. studenoga do 1. prosinca 2018. godine.

Ranije ove godine film S druge strane predstave osvojio je žiri na Small Axe Radical film festivalu, koji se održava u malom britanskom mjestu Tollpude u Dorsetu. Festival koji slavi osnivanje sindikalnog pokreta filmove prikazuje u posljednjem mobilnom kinokamionu ministarstva tehnologije iz 1960. godine.

…………

Program radionica Frooom! proces je interakcija raznih umjetničkih i kreativnih disciplina kroz praktičan rad kako bi polaznici, djeca i mladi spontano povezivali narative (priče) sa slikama, prostor sa zvukom, izrađene predmete s dramskom radnjom. Radionice se održavaju u programskim ciklusima po pet dana u terminu od 9 do 15 sati. Frooom! je, osim gledanja filmova, teorijski i praktični ulazak u stvaralački proces i druženje uz zajednički fini ručak. Namijenjen je djeci i mladima u dobi od 8 do 13 godina u početnoj radionici, a u višim razinama opismenjavanja do 16 godina.