Savjeti stručnjaka
16 JEDNOSTAVNIH MOTIVACIJSKIH SAVJETA
Pouzdano, ovo će vam pomoći da obavite više posla
objavljeno: 28. studenoga 2018.

… da bismo se usmjerili na jedan jedini zadatak u duljem razdoblju i da uz to povećava našu produktivnost. Svrha je ovog teksta podijeliti s vama popis zanimljivih savjeta koji će vam pomoći da ostanete motivirani i obavite više posla.

1) „SAMO 5 MINUTA”.

Pet minuta fokusa obično je dovoljno da probijete okove apatije i prije nego što shvatite prošlo je sat vremena i vi ste već gotovi (ili ste obavili dobar dio posla).

2) TIJELOM PREVARITE SVOJ MOZAK.

Prestanite se vuči i pokrenite se! Nasmiješite se, prošećite. Podešavanjem svoje fiziologije promijenit ćete postavke u mozgu, a to će vam pomoći da se usredotočite.

3) PRONAĐITE „ZONU”.

Vi ste „u zoni”: mozak vam radi sto na sat i prsti vam lete. Kako da to postignete? Pronađite zlatnu sredinu u kojoj se težina zadatka i vaše vještine poklapaju. Nemojte odgađati izazovni zadatak – iskoristite ga da biste ušli „u zonu” i pokazali svima kako se to radi!

4) PLANIRAJTE ZA SUTRA VEĆ VEČERAS.

Ako večeras osmislite kratki popis jednostavnih stvari koje morate obaviti, to će vam pomoći da sutra imate sve konce u rukama i taj će vas rani zanos nositi ostatak dana.

5) NABAVITE ODGOVARAJUĆE ALATE.

Radni alati koji frustriraju ili vas preopterećuju usporit će vas i pokvariti vam raspoloženje, a to jamči odugovlačenje i dokolicu. Pronađite alat koji zaista olakšava vaš posao, umjesto da vam zadaje glavobolju.

6) SLUŽITE SE INSPIRATIVNIM CITATIMA.

Oni jeftini motivacijski plakati ne postoje bez razloga! Stavite na zid inspirativnu izjavu osobe kojoj se divite da biste se motivirali.  

7) SLUŠAJTE GLAZBU.

Slušanje omiljene glazbe može blokirati stvari koje vas ometaju i poboljšati raspoloženje. Katkad ćete se najbolje pokrenuti uz pomoć glazbe.

8) NEMOJTE BITI PERFEKCIONIST.

Nemogući standardi jamče stres i dokoličarenje. Lakše je poboljšati ono što već imate nego očekivati perfekciju, stoga prestanite se osuđivati i jednostavno počnite!

9) PODSJETITE SE NA SVOJE CILJEVE.

Koji je vaš konačni cilj? Postavite pozadinu na svojoj radnoj površini s fotografijom obitelji, diplomu s vašim imenom ili fotografiju mjesta na koje biste željeli otputovati…

10) OKRENITE SE RAZGOVORIMA NA TED-u.

Naučite što se točno događa u vašemu mozgu kad se radi o motivaciji da biste mogli preuzeti kontrolu. Iskušajte „Slagalicu motivacije”  Dana PINKA ili „Zašto radimo ono što radimo” Tonyja ROBBINSA. 

11) POMOZITE DRUGIMA.

Podijelite svoj talent s drugima. Ne samo da će to pomoći njima, već će vam pokazati za što ste sve sposobni. Osjećaj samopouzdanja i učinak koji imate na druge snažni su motivatori!

12) NEMOJTE FORSIRATI STVARI.

Motivacija traje tek određeno vrijeme. Ako ste iscrpljeni, odmorite se, prošećite, pojedite nešto. Dopustite svojoj podsvijesti da radi na problemu dok vi punite baterije.

13) PROMISLITE O SVOM PROCESU.

Katkad motivacija nije problem. Ako uvijek zapinjete na određenom zadatku, postavite si pitanje: morate li ga zaista riješiti baš na taj način?

14) ZAMISLITE SVOJ USPJEH.

Razmislite o nedavnom uspjehu ili sličnom zadatku s odličnim rezultatima. Kao rezultat, doživjet ćete nalet dopamina u mozgu, a dopamin se povezuje s motivacijom.

15) POPRIČAJTE S NEKIME TKO ĆE VAS OHRABRITI I MOTIVIRATI.

Možda ste vidjeli poznati video „Kid president”, ako niste pogledajte ga sada.

 

Spremite link i pogledajte ga svaki put kad vam treba dodatna podrška odnosno motivacija ili pogledajte slične motivacijske videoisječke na Youtubeu.

16) PROSLAVITE SVOJA POSTIGNUĆA.

Na kraju svakog dana osvrnite se na sve što ste postigli i potapšajte se po leđima. Lako je biti preplavljen količinom posla koja vas još čeka, ali vidjeti koliko ste daleko došli može spriječiti osjećaj preplavljenosti i preopterećenosti.

  • VI TO MOŽETE!

………………………

NAPOMENA:

  • Kanada: portal Educational Technology and Mobile Learning nudi besplatne edukacijske mrežne alate i mobilne aplikacije za učitelje i edukatore, a njime upravlja tim predanih učitelja u Kanadi.
  • Izvor: educatorstechnology.com