Iz školskog svijeta
POLITIKA I OBRAZOVANJE
Utjecaj Kine na visoko obrazovanje u SAD-u
objavljeno: 2. studenoga 2018.

… a kineska je Vlada odbacila te navode. Početkom ove godine američka je administracija razmatrala prijedlog da kineskim studentima prestane odobravati vize. Prijedlog je odbačen zbog toga što je trećina stranih studenata i studentica upravo iz Kine.

Prema izvještaju FBI-ja, većina stranih studenata i studentica, znanstvenika i profesora koji studiraju ili rade u Sjedinjenim Američkim Državama ima pravovaljan status.

„Strane zemlje žele unaprijediti svoju ekonomiju i vojni sustav tako što kradu intelektualno vlasništvo od svjetskih vođa u tehnologiji, SAD-a, i za to se služe studentima. Međutim, mali postotak njih ovdje je po nalogu vlade ili organizacije. Problem je što vlade nekih zemalja rade pritisak na zakonite studente, kako bi od njih dobili informacije, tako što im obećavaju povlastice ili prijete članovima obitelji”, stoji u izvještaju.

Predsjednik američkog Vijeća za obrazovanje ne slaže se s novom politikom prema kineskim studentima i studenticama.

– Mislim da će ovo imati negativan utjecaj, kako na institucije tako i na cijelu državu, jer će smanjiti našu mogućnost da privučemo strane studente iz ostalih zemalja. Ovo šalje poruku da talentirani studenti i znanstvenici širom svijeta više nisu dobrodošli u SAD, a to što imamo otvorenu ekonomiju i društvo dosad nam je donijelo samo prednosti – kazao je Patrick CHOVANEC, profesor na Sveučilištu Columbia. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine |  Prema Voice of America ]