Savjeti stručnjaka
DIPLOMACIJA PRIJE SVEGA
Kako bi učitelji trebali postupati s napornim roditeljima
objavljeno: 6. studenoga 2018.

Katkad morate donijeti teške odluke, a roditelji će ih propitivati, pogotovo kad se radi o disciplini učenika  i o ocjenama. Vaš je posao da donosite diplomatske odluke te da promislite o svakoj odluci i ne budete brzopleti. Sljedeći vam koraci mogu pomoći kada dođete u kontakt s napornim roditeljem.  

BUDITE PROAKTIVNI

Lakše se nositi s roditeljima ako s njima izgradite odnos prije nego što se pojavi neka teška situacija. Ako ste školski administrator ili učitelj, zbog nekoliko je razloga ključno izgraditi dobre odnose s roditeljima svojih učenika. Ako su roditelji na vašoj strani, tad ćete moći učinkovitije obaviti svoj posao. 

Možete biti posebno proaktivni tako da popričate s onim roditeljima koji su poznati po tome da je s njima teško surađivati. Vaš bi cilj uvijek trebao biti da budete prijateljski naklonjeni i ugodni. Pokažite tim roditeljima da svoje odluke donosite u najboljem interesu njihove djece. To nije konačno rješenje za odnos s napornim roditeljima, ali je dobar početak. Izgradnja tog odnosa zahtijeva vrijeme i to nije uvijek lako, ali dugoročno će vam sigurno pomoći.

BUDITE OTVORENOG UMA

Većina roditelja koji se žale ima osjećaj da je njihovu djetetu nanesena neka nepravda. Iako je lako biti defanzivan, važno je imati otvoren um i saslušati što roditelji imaju za reći. Pokušajte sagledati stvari iz njihove perspektive. Kad vam roditelji iznesu neki problem, često su frustrirani i samo trebaju nekoga tko će ih poslušati. Budite najbolji mogući slušatelj i diplomatski im odgovorite. Budite iskreni i objasnite logičnost svojih odluka. Znajte da nećete uvijek moći usrećiti roditelje, ali možete pokušati tako da im pokažete da ćete uzeti u obzir sve što vam kažu.

BUDITE PRIPREMLJENI

Ključno je da budete pripremljeni za najgoru moguću situacija kad ljutiti roditelj uđe u vašu učionicu. Također postoji mogućnost da neki od roditelja uleti u vašu učionicu vičući, a vi ćete se morati nositi s njime hladne glave. Ako je roditelj posebno uzrujan, možete ga pristojno zamoliti da izađe iz vaše učionice i vrati se kad se smiri.

Iako su ovakve situacije rijetke, svejedno biste trebali biti spremni za sastanak učenika i učitelja u kojem se učenik i njegov roditelj mogu okomiti na vas. Uvijek imajte spreman način na koji možete komunicirati s administratorom, učiteljem, tajnikom ili drugim školskim osobljem za slučaj da sastanak izmakne kontroli. Ne želite biti zatvoreni u svojoj učionici bez plana u slučaju ovakve situacije.

Još je jedan važan aspekt pripreme osposobljavanje učitelja.

Nekolicina roditelja zaobići će školskog administratora i/ili ravnatelja i otići izravno učitelju s kojim imaju problem. Ovakve situacije mogu postati vrlo neugodne ako je roditelj u napadačkom raspoloženju. Učitelji bi trebali biti osposobljeni da usmjere roditelja školskom administratoru, da se mirno odmaknu te odmah nazovu administracijski ured kako bi ih obavijestili o situaciji. Ako su učenici prisutni, učitelj bi odmah trebao poduzeti određene mjere da što prije osigura učionicu.

………………….

NAPOMENA

  •  SAD: ThoughtCo jedna je od deset najboljih informacijskih mrežnih stranica usmjerena na obrazovni sadržaj koji su osmislili stručnjaci, a ima više od 13 milijuna korisnika.
  • Izvor: thoughtco.com