Zanimljivosti
OSNOVNA ŠKOLA VIŠNJEVAC
Matematika i fizika svuda oko nas
objavljeno: 7. studenoga 2018.

Ta je priča počela prije pet godina, kad je nakon obnove škole nastava fizike dobila svoj prostor, svoju učionicu. Ideje o uređenju dolazile su spontano, tijekom rada na nekoj temi iz fizike ili matematike. Pokušala sam učenicima slikovito predočiti nastavne sadržaje, a ishod su crtežima oslikani zidovi.

Učenicima su veliki problem mjerne jedinice, dojam veličine i količine. Kako bi se zorno predočile matematičke i fizikalne veličine, u učionici su postavljeni modeli kvadratnog metra i manjih mjernih jedinica za površinu te kubnog metra uz ostale modele geometrijskih tijela.

Povijest matematike i fizike također imaju važnost u poučavanju. Stoga su istaknuti slikom, ali i izrekama poznati matematičari i fizičari, poput učenicima osebujnog Alberta Einsteina, zatim Isaaca Newtona, Pitagore, Galilea Galilea, Nikole Tesle i ostalih.

U nastojanju da se ublaži epitet matematike i fizike kao teških i hladnih, učenici su okruženi i psihološko-motivirajućim porukama poput izreke poznatog Walta Disneyja: „If you can dream it, you can do it!” Tu su i učenicima dragi smajlići s kojima se u nekom trenutku rada mogu poistovjetiti, ovisno o svom trenutnom raspoloženju te ohrabriti kako bi nastavili u svojem daljnjem radu.

Uređenje je učionice proces koji ne staje, a velika je podrška u svemu tome  ravnatelj i stručna služba škole te pomoć tehničke službe.

Na kraju, najbolji je dio i mala nagrada za niz uloženih sati rada, kad moji učenici kažu da im je iznimno ugodno boraviti i raditi u takvoj veseloj, ali i poučnoj učionici.

…………………

Mirjana BAGARIĆ, mag. educ. math. et phys. | učitelj savjetnik | Osnovna škola Višnjevac, Višnjevac