Zanimljivosti
KAKO ODGOJITI DIJETE DA ZAVOLI ČITANJE?
Obiteljske ideje koje potiču dječju ljubav prema čitanju
objavljeno: 12. studenoga 2018.

Ali za druge je ljubav prema čitanju naučeno ponašanje koje dolazi tek kad ih se nauči da je čitanje vrijedan obiteljski prioritet. Želite potaknuti svoje dijete da čita? Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da odgojite ljubitelja knjiga.

ČITAJTE MU

Djetetova ljubav prema čitanju počinje u njihovim najranijim godinama kada djeca nauče povezivati knjige s maženjem, grljenjem i poljupcima – ali definitivno ne prestaje ovdje. Mnoga će djeca nastaviti uživati u „vremenu za priču” i u svojim osnovnoškolskim godinama. Čak i moja 13-godišnja kći voli kad joj pročitam poglavlje neke knjige navečer prije nego što sama krene na čitanje.

OKRUŽITE DIJETE KNJIGAMA

Držite knjige u svojoj kući, posvuda u svojoj kući. U košarama kraj kauča, na polici u dnevnoj sobi, na noćnom ormariću u djetetovoj sobi. Što su knjige pristupačnije za čitanje, time će postojati veća vjerojatnost da će vaše dijete uzeti knjigu u ruke. Ako je cijena problem, ne morate trošiti mnogo novca da biste u kući držali dovoljno knjiga. U knjižarama ili knjižnici možete pronaći i rabljene knjige za djecu. Što me vodi do moje sljedeće točke…

UČLANITE DIJETE U KNJIŽNICU

U mojoj knjižnici djeca mogu dobiti vlastitu iskaznicu čim nauče napisati svoje ime – obično je to u predškolskoj dobi. Da, dijete može posuditi knjige s vašom iskaznicom, ali cijelo će iskustvo biti učinkovitije ako mu dopustite ne samo da sam izabere knjige za posudbu već i da ponese te knjige do pulta i predoči vlastitu iskaznicu s kojom će ih posuditi.

RAZNOLIKOST JE ZAČIN ŽIVOTA

Mnogi roditelji misle da se čitanje „broji” samo ako dijete čita nešto što mu je izazov ili ako čita neki roman ili nefikcijsko djelo. Međutim, to nije istina. Stripovi, slikovnice, dječji časopisi ili mrežne stranice odličan su izvori materijala za čitanje za djecu. Nefikcijske knjige dobar su izbor za djecu koja ne vole posebno priče, ali su zainteresirana više naučiti o svojoj omiljenoj temi, bila ona dinosauri, nogomet ili kuhanje.

BUDITE ČITATELJ

Šaljete li djecu u svoje sobe da čitaju dok vi gledate večernje vijesti ili najnoviju emisiju? Zašto ne biste tih 30 minuta pretvorili u obiteljsko vrijeme za čitanje? Djeca mogu pronaći ugodno mjesto na kauču ili na podu, a vi im možete čitati ili čitati vlastitu knjigu dok oni čitaju svoju. To je posebno korisno za stariju djecu koja su prerasla „vrijeme za priču”, ali bi još mogla imati koristi od bliskosti koju pruža obiteljsko vrijeme za čitanje.

  • Kako vi potičete svoju djecu da čitaju?

………………

NAPOMENA:

  • SAD: Mother Nature Network najposjećenija je online mreža na svijetu posvećena vijestima i informacijama koje su povezane s okolišem i odgovornim življenjem. MNN je osmišljen za ljude koji svijet žele učiniti boljim mjestom.
  • Izvor: mnn.com
  • Photo by Picsea on Unsplash