Zanimljivosti
10 KORISNIH VJEŠTINA POTREBNIH MODERNIM UČITELJIMA
To je to: raznolike vještine pojačane znanjem i iskustvom
objavljeno: 19. studenoga 2018.

Ne mislim samo na strpljenje, već i na sposobnost da se prilagodite novoj tehnologiji te znanje o tome kako upravljati svojim online ugledom u dobu društvenih medija. U tekstu možete pronaći deset vještina koje svi moderni učitelji moraju imati.

■ 1. STRPLJENJE

Najvažnija vještina koju svaki učitelj mora imati jest strpljenje. Ono može mnogo značiti u učionici koja vrvi hiperaktivnim učenicima. Strpljenje će vam također pomoći da prebrodite monotone dane u učionici.

■ 2. RAZUMIJEVANJE NOVE TEHNOLOGIJE

Mi smo u digitalnom dobu. U proteklih pet godina doživjeli smo velik napredak u obrazovnoj tehnologiji koji će se nastaviti razvijati.  

Ne samo da je iznimno važno da održite korak s najnovijom tehnologijom, već morate znati koji su digitalni alati odgovarajući za vas, vaše učenike i vašu učionicu.

■ 3. KREATIVNA MAŠTA

Najučinkovitiji alat kojim se učitelj može koristiti jest njegova mašta. Uza sve rigorozniji kurikulum, mnogi učitelji otkrivaju da moraju upotrebljavati svoju maštu više nego ikad prije. Učitelji moraju biti kreativni i pronalaziti nove načine na koje svoje učenike mogu održati budnima i usmjerenima na učenje.

■ 4. TIMSKI IGRAČ

Dio je učiteljeva posla biti sposoban raditi s drugim učiteljima. Edukatori to zovu „timsko poučavanje”. Kad radite kao tim to učenicima pruža bolju priliku da uče i pritom se zabavljaju.

■ 5. UPRAVLJANJE ONLINE UGLEDOM

U ovom je modernom dobu gotovo svaki učitelj online. To znači da imate „online ugled”. Moderni učitelj trebaju znati kako upravljati svojim online ugledom i koje su društvene mreže odgovarajuće za njih. Linkedln je nužan za povezivanje s kolegama, ali Snapchat ili bilo koja druga društvena mreža na kojoj su učenici vjerojatno nije.

■ 6. KOMUNIKACIJA

Biti sposoban komunicirati ne samo sa svojim učenicima već i s roditeljima i školskim osobljem ključna je vještina za svakog učitelja. Provedete gotovo cijeli dan komunicirajući s učenicima i osobljem, stoga morate biti sposobni pričati jasno i sažeto. Ako ne možete, tad biste trebali poraditi na svojim komunikacijskim vještinama.

■ 7. ZNATI KAKO PRONAĆI ZANIMLJIVE IZVORE

Danas je nužno biti sposoban pronaći kreativne i zanimljive izvore koji će vam pomoći da održite fokus svojih učenika. To podrazumijeva potragu za novim aplikacijama, pretraživanje interneta u potrazi za inspiracijom i najnovijom obrazovnom tehnologijom.

■ 8. NEPREKIDNO UČENJE

Učinkoviti učitelji razvijaju se na tečajevima profesionalnog učenja. Oni znaju da nikad ne možete naučiti dovoljno te pohađaju seminare, radionice i sve što će im pomoći da budu bolji u svom poslu.

■ 9. ZNATI KADA USPORITI

Moderni učitelji znaju kad je vrijeme da predahnu, isključe se s društvenih mreža i opuste. Oni također razumiju da stopa profesionalnog sagorijevanja nikad nije bila viša nego sad, stoga je još važnije da usporite i pronađete trenutak za sebe.

■ 10. PRILAGODLJIVOST

Biti sposoban prilagoditi se svakoj situaciji vještina je koju svaki učitelj mora imati, bez obzira na to jeste li moderan učitelj ili ne. Učitelji moraju biti sposobni prilagoditi se načinu na koji njihovi učenici uče, ponašanju koje njihova učionica pokazuje, njihovim planovima lekcija itd. To je, uza strpljenje, jedna od najvažnijih obilježja svakoga modernog učitelja.

……………………

NAPOMENA

  • SAD: ThoughtCo jedna je od deset najboljih informacijskih mrežnih stranica usmjerena na obrazovni sadržaj koji su osmislili stručnjaci, a ima više od 13 milijuna korisnika.
  • Izvor: thoughtco.com