Zanimljivosti
SURADNJA NASTAVNIKA I UČENIKA OŠ SUHOPOLJE I LOKALNE ZAJEDNICE
Knjižnica Matija Gubec dobila novi izgled
objavljeno: 15. studenoga 2018.

Suhopoljski mališani, polaznici programa „ Vesela knjižnica”, koji subvencionira Općina Suhopolje, imali su priliku sudjelovati u kratkoj radionici s temom Zaboravljena pisma, kojom su ih vodile nastavnice hrvatskog jezika iz OŠ Suhopolje Sanela PETRIĆ i Ivančica FETT-ŠKVARIĆ. Kreativnim i poticajnim aktivnostima o glagoljici provele su djecu temom povijesti hrvatskog jezika, ali i podsjetile na važnost očuvanja nacionalne kulturne baštine. Nakon toga su uz asistenciju volontera Udruge KrEdA i voditeljicu programa „Vesela knjižnica” Anju FOSIĆ oslikali vanjski zid Knjižnice i ukrasili ga motivima glagoljice, kao temom ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige. Svoje kreativne uratke s jednakim oduševljenjem izrađivali su suhopoljski predškolci [uz malu pomoć roditelja], ali i okupljeni učenici nižih i viših razreda OŠ Suhopolje.

„Radionicom Zaboravljena pisma željeli smo poučiti djecu kako sačuvati nacionalni identitet, sačuvati od zaborava glagoljicu – kao staro hrvatsko pismo te njegovati i očuvati povijesnu, jezičnu i kulturnu baštinu”, kazala je Ivančica FETT-ŠKVARIĆ, prof. hrvatskog jezika u OŠ Suhopolje.  

„Moje slovo A na glagoljici meni je najlakše, naučile su me sestre – a znam napisati i neka druga slova – malo su čudnovata i smješnija od običnih. Tu u knjižnici uvijek radimo neke obične i smiješne stvari”, objasnio je šestogodišnjak i budući prvašić Adrian LUKAČEVIĆ.

„Moja kći jako voli radionice u organizaciji naše udruge KrEdA. Iako ima tek četiri i pol godine, nađe se uvijek ponešto za svakoga. Divno je vidjeti djecu različite dobi kako surađuju, veliki pomažu malima. Posebno mi se svidjela današnja radionica, gdje su na zidu pisali nekim čudnim slovima – glagoljicom. I ja sam kao roditelj sretna zbog ovakvih aktivnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena u našem mjestu, jer u današnjem dobu tehnologije bitno je upoznati ih i zbližiti odmalena s knjigom, slikovnicom, olovkom, kistom… Svaka pohvala volonterkama udruge”, komentirala je mama Branka BARTULOVIĆ , nastavnica matematike u OŠ Suhopolje

„Uvjerena sam da će sva tri druženja koje smo ostvarili u tri tjedna Mjeseca hrvatske knjige – dakle izrada straničnika pod vodstvom kulturologinje Martine ŠAKE, zatim Pričopričaonica, koju je vodila Melita SCHMITZ, knjižničarka u OŠ Eugena Kumičića iz Slatine, te Zaboravljena pisma pod vodstvom Ivančice FETT-ŠKVARIĆ – ostati u sjećanju naših korisnika. Kombinirali smo kreativne, edukativne, istraživačke i čitalačke aktivnosti, uz stručno vodstvo naših gošći, koje redom imaju veliko iskustvo u praktičnom i neposrednom radu s djecom. Svi smo uživali i mnogo naučili”, zaključila je Anja FOSIĆ.