Jučer-danas-sutra
SINDIKAT PREPOROD
Učitelji i nastavnici protiv Vladine ponude: Tražit će, ne 3 posto, nego 33 posto!
objavljeno: 16. studenoga 2018.

Porast osnovice plaće od 3 posto većina smatra nedostatnim i omalovažavajućim. Tako se 80,69 posto članova u osnovnim i 80,26 posto članova u srednjim školama izjasnilo protiv prihvaćanja ponude Vlade.

“Obrazovanje ovoj Vladi nije prioritet. Neznatan rast plaća učitelja i nastavnika u godini frontalnog uvođenja Škole za život dodatno će demotivirati nositelje odgojno-obrazovnih promjena. Njihovo zaostajanje u plaćama je sve veće i veće. Učiteljica u Zagrebu s 35 godina staža ima stotinjak kuna manju plaću od prosječne plaće u Hrvatskoj koja iznosi 6206 kn i čak 1100 kn manje od prosječne plaće u Zagrebu (7235kn)”, poručuje predsjednik sindikata, Željko STIPIĆ.

Bez odgovarajućeg pritiska Vlada neće prihvatiti zahtjeve sindikata i značajnije povećati plaće zaposlenih u javnim službama. Dosadašnji prosvjedi i štrajkovi pokazali su slab učinak. Zbog ozbiljnosti problema, pritisak mora biti dobro tempiran, dugotrajan i progresivan. Zato će kombinirati stare (prosvjedi, štrajkovi) i nove alate (prikupljanje potpisa za referendum). Tražit će ne 3 posto, nego 33 posto. [ IZ DRUGIH IZVORA | sindikat-preporod.hr