Savjeti stručnjaka
KAKO POČETI SAT NA NAJBOLJI NAČIN?
Pozdravite učenike pri ulasku
objavljeno: 26. studenoga 2018.

… kao i društvene i emotivne podrške koja učenicima pomaže da budu motivirani u procesu učenja, pokazala je studija u kojoj su sudjelovala 203 đaka u deset učionica.

Objašnjenje možemo pronaći u činjenici da su prve minute sata najčešće kaotične, jer učenici na sat dolaze s igrališta ili iz hodnika, prostora koji su bučniji, i nerijetko donose energiju koja može značiti da im je teže koncentrirati se. Pozdravljanje se smatra vrstom proaktivne tehnike, jer ih se na taj način uključuje u izgradnju pozitivnog ozračja u učionici, kažu autori studije.

Dokazano je da se sudjelovanje učenika na satu povećalo za 20 posto, a negativno ponašanje smanjilo za devet posto, što bi značilo dodatni sat vremena kvalitetnije nastave u kojoj učenici sudjeluju, tijekom petosatnoga školskog dana.

Neverbalna komunikacija, kao što je prijateljsko rukovanje ili podignut palac, može pridonijeti izgradnji povjerenja, naravno, ako učenici nemaju problema s fizičkim kontaktom.

Predlažemo da svakog učenika oslovite imenom, gledate ga u uči, uz neku neverbalnu gestu kao što je rukovanje ili podignut palac. Ako je neki učenik na prethodnom satu imao problema s usvajanjem gradiva, riječi ohrabrenja najbolji su početak. Pitajte ih i kako su, stoji u objašnjenju.

Ovakvo ponašanje ima prednosti i za nastavnike, jer pozitivno utječu na mentalno zdravlje učenica i učenika.

Prema podatcima kojima raspolažu autori, čak je 53 posto nastavnika pod stresom zbog nemirnog ili negativnog ponašanja učenika na satu, što često uzrokuje gubljenje volje za predavanjem, nezadovoljstvo i odustajanje od nastavničke profesije. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema Edutopia ]