SAD: NIMALO POŠTOVANJA PREMA OBRAZOVANJU OPĆENITO

Dragi roditelji, poštovanje prema učitelju uči se kod kuće

srijeda, 21. studenoga 2018.

Pretrpane učionice. Niske plaće. Sve više državnih testiranja. S nekoliko su se stvari učitelji odlučili uhvatiti u koštac kad su ušli u profesiju. Nažalost, u 2018. godini možemo slobodno dodati još jedan problem…

Dragi roditelji, poštovanje prema učitelju uči se kod kuće

… ovom dugačkom popisu negativnih strana učiteljskog posla, a taj problem već sad zauzima prvo mjesto. S čime se učitelji suočavaju svakodnevno? To je kronični nedostatak poštovanja od učenika, roditelja i šire zajednice.

Prema istraživanju iz 2017. pod nazivom Istraživanje kvalitete rada i života učitelja, više od 50 posto učitelja osjeća određeno ili iznimno nepoštovanje od države, njihovih izabranih predstavnika, lokalnih i nacionalnih medija i američke tajnice za obrazovanje Betsy DEVOS. Na lokalnoj razini, samo 23 posto učitelja tvrdi da ima poštovanje svojih školskih odbora. Također, manje od polovice učitelja smatra da ih njihovi nadređeni poštuju.

Dakle, što to znači? Kako promijeniti lokalnu i nacionalnu kulturu koja pokazuje malo ili nimalo poštovanja prema obrazovanju općenito? Za mene je odgovor lagan – počnimo s roditeljima.

Učitelju je vrlo lako vidjeti koji roditelj poštuje učitelje, a koji ih smatraju precijenjenim dadiljama ili nekime tko nije uspio upisati medicinski fakultet. Poštovanje nije nešto što dijete pokazuje samo od sebe. Učenici moraju naučiti poštovati, prateći primjer roditelja i primjenjujući isto ponašanje u svom svakodnevnom životu. Kao učiteljica u privatnoj školi, gdje školarina iznosi više od 15 tisuća dolara, mogu vidjeti koje profesije učenici „oponašaju”. Ići će na Harvard. Postat će odvjetnici, liječnici, inženjeri. Obrazovanje je nešto u što upadneš nakon što ne uspiješ onome čemu si zapravo težio.

Ali ja nisam doživjela neuspjeh u drugim područjima prije nego što sam poželjela biti učiteljica. Ja sam zapravo željela karijeru koja će mi omogućiti da utječem na što više ljudi u svom kratkom postojanju na Zemlji. Mogu li izvesti operaciju mozga? Ne. Mogu li zaustaviti kaos u manje od tri sekunde? Samo me gledajte! Zaslužujem malo poštovanja. Pa tko još briše suze, liječi razbijeno koljeno i poučava djecu koliko je važno da budu ljubazni jedni prema drugima, i sve to prije osam sati, dok se još nije oglasilo ni prvo školsko zvono?

Zato roditelji, vrijeme je da se iskažete. Rado ćemo nastaviti poučavati vašu djecu poštovanju i drugim vrlinama koje su im potrebne za uspjeh u životu, ali su nam potrebni temelji koje možemo nadograđivati. Ne postoji način da nadogradimo nešto što nije usađeno kod kuće. Ako ne uspostavimo suradnju, mi učitelji bit ćemo prisiljeni počinjati svaki dan od nule. Bez poštovanja vašeg djeteta mi nemamo ništa. Bez vašeg poštovanja nemamo ništa.

Prvi korak promjene počinje u našem neposrednom okruženju. Ne možemo očekivati promjenu vladina stava prema učiteljima, ako roditelji čiji djecu poučavamo ne poštuju krvav posao koji odrađujemo iz tjedna u tjedan. Roditelji, predlažem da razgovarate s vašim djetetom o tome kako točno izgleda poštovanje u učionici. Da, božićne čestitke i kava su odlični, ali najljepši je dar koji možete pokloniti učitelju dijete puno poštovanja.

..................

NAPOMENA 

  • Bored Teachers – mjesto za učitelje koji ovdje mogu pronaći humor u frustraciji, iscrpljenosti i kompleksnosti koja dolazi s ovom profesijom.
  • Izvor: boredteachers.com
  • Photo by Tiago Felipe Ferreira on Unsplash 
Vezani članci
Školski portal: Što smo naučili otkako smo postali učitelji

Što smo naučili otkako smo postali učitelji

  Sam OAKFORD [28], učitelj sedmog razreda pri Akademiji Bluecoat…

Školski portal: Tri kategorije učitelja

Tri kategorije učitelja

Michael Linsin, učitelj s 27-godišnjim iskustvom, kaže da je i…

Školski portal: Svoje učitelje treba poštovati

Svoje učitelje treba poštovati

… WiFi je jednostavno prestao raditi, a moj profesor nije…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: „Mitovi, legende i bajke“

„Mitovi, legende i bajke“

Ovogodišnja je tema „Mitovi, legende i…

Školski portal: Izdanja za lakše učenje i poučavanje

Izdanja za lakše učenje i poučavanje

Kako biste brzo i jednostavno osmišljavali,…

Školski portal: Malo edukacije [1. dio]

Malo edukacije [1. dio]

… na kojima možete pronaći sadržaje…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…