OŠ DARDA I DALJE UŽIVA BLAGODATI PROJEKATA ERASMUS

Izvrsni u Baranji, potom kulturni turizam u Andaluziji

srijeda, 21. studenoga 2018.

Srdačni i gostoljubivi Španjolci gostima su iz devet zemalja predstavili svoje bogato kulturno-povijesno naslijeđe. A s erasmusovcima iz Latvije, Bugarske, Katalonije i Hrvatske u Dardi družila se i mlada, uspješna poduzetnica Martina Završki…

…koja im je poručila: Ne odlazite iz Hrvatske! Trebate imati dobru ideju, zapeti i sigurno ćete uspjeti!

Upoznavajući druge ljude, narode i kulture, premošćujemo i prihvaćamo različitosti, kvalitetnije komuniciramo, a sva stečena znanja i iskustva prenosimo na društvenu zajednicu u kojoj živimo. Da je bogatstvo u različitostima, stalno dokazuju učenici i učitelji OŠ Darda sudjelujući u dvama projektima Erasmus+ KA2.

  • U listopadu ove godine bili su izvrsni domaćini Kataloncima, Bugarima i Latvijcima, a početkom studenoga, pak, gostovali su u Andaluziji, gdje su, s ostalim sudionicima (Grčka, Cipar, Sicilija, Sardinija, Slovenija, Finska, Portugal, Španjolska), i u učionici i u obiteljskoj društvenoj zajednici, učili bolje razumijevati jedni druge i oprimjeravati kako se postaje boljim građaninom Europe i svijeta.

KULTURNA BAŠTINA ANDALUZIJE

Škola domaćin trećega susreta učenika i učitelja projekta Promicanje društvenog uključivanja/integracije naših učenika u nepovoljnome položaju kroz poznavanje/znanje bogatih europskih kulturnih dobara/povijesti /Promoting the social inclusion/integration of our disadvantaged students through the acquaintance/knowledge of the rich European cultural heritages/history (od 5. do 9. studenoga 2018.) bila je Osnovna škola Andrés Bernáldez u španjolskome gradu Los Palacios y Villafranca (40 tisuća stanovnika), udaljenome 30 kilometara od Seville. Otvorena je prije šest godina i s dječjim vrtićem ima petstotinjak djece, koji se ondje školuju do odlaska u srednju školu, odnosno do 6. razreda (kod nas bi to bio 5. razred). Školu i mjesto, ističu Darđani, uvijek će pamtiti po gostoljubivosti i srdačnosti njezinih stanovnika, koju su iskazali već na aerodromu, iako se služe tek nekolicinom engleskih riječi.

U skladu s temom projekta, domaćini su se potrudili pokazati svoje kulturno-povijesno bogatstvo i naslijeđe – mnoštvo crkava, dvoraca i utvrda. Isto tako, i naučiti gostujuće učenike i učitelje izrađivati unikatni španjolski suvenir – lepeze od plastičnih vilica te plesati poznati, strastveni i emotivni flamenco. Zauzvrat, naši su učenici nove prijatelje učili pisati glagoljicu, plesati kolo i vezati kravatu.   

Šetnja Sevillom ostat će nam u pamćenju – velebna gotička katedrala, s čijih se tornjeva vidi cijeli grad, kroz koji se proteže rijeka Guadalquivir. Unutar katedrale nalazi se i grob Kristofora Kolumba, zaključuje Nataša MESIĆ MUHAREMI, školska knjižničarka i glavna koordinatorica projekata, u ime troje sedmaša, Irene ANDRIĆ, Nicholle RIBARIĆ i Frana VRAJIĆA, te kolegice Ivane LAJOŠ BRKIĆ i ravnatelja Janoša BONIJA.

Tu su još, dodaje, Real Alcazar sa svojim prekrasnim vrtom, u kojemu je snimana serija Igre prijestolja, zatim Torre del Oro ili Zlatni toranj. Ime je dobio po tome što je dio tornja bio prekriven zlatnim pločicama. Potom Španjolski trg sa svojim dugim arkadama i prekrasnom fontanom, na kojem se snimalo nekoliko filmova, između ostaloga i Ratovi zvijezda, te arena za borbu s bikovima.

Iako je kišilo dok su šetali Cordobom, rodnim mjestom filozofa Seneke, to im nije umanjilo doživljaj. Starim dijelom grada dominira velika Abd-al-Rahmanova džamija, koja je od 16. stoljeća pretvorena u katedralu La Mezquita. Golema je to građevina, u kojoj arkade na 869 stupova dijele unutrašnjost u 19 uzdužnih brodova i 33 poprečna. Cadiz je grad na obali Atlantskoga oceana kojim se proteže golema pješčana plaža, a diči se veličanstvenom katedralom i svjetski poznatim karnevalom. U obližnjem je jezeru De La Frontera i slavna vinarija Tio Pepe.

Hrana je vrlo bitna u španjolskoj kulturi, priča Mesić Muharemi, a ondje su vrlo ponosni na proizvode od crne svinje – šunku ili jamon te na gulaš od svinjske obrazine ili carrillada. Probali su i poznate tapase, ali i bikov rep. Kolači preliveni šećernim sirupom i uvaljani u šećer, kaže, bili su na svakome koraku.

PODUZETNIČKE IDEJE PRETOČENE U JESENSKI SAJAM

Gostoljubivost Baranjaca, mnoštvo zanimljivih radionica, izvrsno organizirani izleti u Kopački rit, Osijek i Zagreb te vrijedni i poduzetni učenici i učitelji okupljeni u zajedničkome projektu Erasmus+ Kreativni učenici, sutrašnji poduzetnici (Creative Learners, Tomorrow's Entrepreneurs) rezultirali su da je Osnovna škola Darda i svoje drugo domaćinstvo Erasmus+ KA2 (od 15. do 19. listopada 2018.) uspješno odradila. U svoje su se škole, sretni i zadovoljni, vratili i Katalonci (Alcarras), i Latvijci (Vainode), i Bugari (Topolovgrad), njih ukupno 22.

Naglasak trećega susreta učenika i učitelja bio je na poduzetništvu, kazala je Mesić Muharemi, dodajući:

  • Središnji je događaj bio Jesenski sajam, u povodu Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, u kojem su sudjelovali i gosti i cijela naša škola, na radost brojnih mlađih i starijih posjetitelja. Učenici su pripremali sajamske proizvode, određivali im cijenu, prodavali ih te sudjelovali u cjelokupnoj organizaciji.

Svoju su kreativnost i poduzetnost, prethodno, pokazali u radionicama. Izrađivali su i ukrašavali pločice s porukama, ukrase od raznovrsnoga zrnja na drvenim podlošcima te cvijeće od recikliranih majica. Ništa manje aktivni nisu bili u novinarskoj, fotografskoj i likovnoj radionici. Svoju su inovativnost pokazale i domaće učiteljice, predstavivši što rade u redovitoj nastavi pomoću informacijsko-komunikacijskih tehnologija te održavši predavanje o temi komunikacije.

Osim toga, željeli su i pokazati kako se i ne baš omiljeni i teški predmet, matematika, može poučavati i učiti na poduzetnički, kreativan i zabavan način. Bugari su, tako, kroz bajku proveli zadatke s računskim operacijama, Latvijci su pokazali koliko je zanimljivo rješavanje sudokua, dok su Katalonci prikazali kako učiti omjere snimajući filmove, u kojima, primjerice, učenik izlazi iz šalice. Darđani su, pak, pokazali kako organiziraju večeri matematike, Maths is fun, prema uzoru Društva matematičara Hrvatske. Učenici su svakih sedam minuta kružili po šest postaja, na kojima je bilo tangrama, koordinatnih sustava i kvadriranja. Također i zadataka iz forenzičke domene, u kojoj su morali izračunati je li u pitanju muška ili ženska osoba, čiji su ostatci pronađeni na arheološkim iskopinama.

A kako svoju kreativnost i poduzetnički san pretočiti u ozbiljan posao predstavila im je bivša darđanska učenica, dvadesetogodišnja Mecanka Martina ZAVRŠKI, koja već godinu dana uspješno vodi svoj zdravljak „Špajz” u samome središtu Osijeka. Od svježih sezonskih namirnica i sa željom da ih potakne na zdravu prehranu, u svojim im je popularnim teglicama pripremila zdravi ručak. „Ostvarila sam svoj san i sretna sam”, kazala je Martina, poručujući mladima: Ne odlazite iz Hrvatske! Trebate imati dobru ideju, zapeti i sigurno ćete uspjeti!

S njome se složio i ravnatelj škole Janoš BONI, koji je primijetio da se, zbog odlaska velikoga broja mladih obitelji u Njemačku, Irsku, Švedsku i druge europske zemlje, broj učenika, od 2008. (664 učenika), smanjio za više od dvjestotinjak. Školu danas pohađa 425 učenika i u njoj rade 62 djelatnika.

…………..

Branka HORVAT, učiteljica savjetnica hrvatskog jezika | OŠ Darda

Vezani članci
Školski portal: „Odrastajući u digitalno doba”

„Odrastajući u digitalno doba”

… i ostvario pravo na financijsku potporu u iznosu od…

Školski portal: U znaku Nikole Tesle

U znaku Nikole Tesle

Riječ je o STEM području, a projekt nosi naziv SLAM…

Školski portal: Odvojeni razredi za agresivnu djecu

Odvojeni razredi za agresivnu djecu

… uskoro mogli pohađati nastavu u odvojenim razredima. Kako je…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…