Jučer-danas-sutra
SEDAM KORISNIH SAVJETA
Kako u nekoliko koraka postati učitelj koji inspirira
objavljeno: 22. studenoga 2018.

U tekstu možete pronaći sedam savjeta koji će vam pomoći da postanete bolji učitelj na kojeg će se vaši učenici moći ugledati tijekom svog obrazovanja.

✿ 1RISKIRAJTE U UČIONICI

Katkad ćete misliti da je jednostavnije krenuti sigurnim putem nego riskirati.  

Međutim, zbog toga učenici mogu postati nezainteresirani za proces učenja. Nemojte se bojati riskirati dok poučavate, jer to je ono zbog čega će učenici zapamtiti vaše lekcije. Što ste vi kreativniji u poučavanju, to će vaši učenici više dobiti. 

✿ 2UZMITE U OBZIR INTERESE SVOJIH UČENIKA

Želite da se vaši učenici svaki dan iz škole vrate kući željni učenja. To znači da morate obraćati pozornost na to kako uče i kad izvlače najviše iz tog procesa. Neki učenici uče iz knjiga, drugi vole učiti rukama, treći žele ustati i eksperimentirati. Obratite pozornost na njih i pokušajte udovoljiti njihovim potrebama.

✿ 3OSIGURAJTE UČENICIMA IZVORE ZA UČENJE

Koliko god vi to željeli, ne možete uvijek biti tu za svoje učenike. Način na koji možete pomoći svojim učenicima jest da im osigurate izvore koji će im pomoći kad vi ne možete. Npr. možete im dati pristup stranicama koje nude instrukcije i upute kad im treba pomoć sa zadatcima. Ovo su neke od takvih stranica:

✿ 4NEKA VAŠA POHVALA BUDE VJERODOSTOJNA

Svi učitelji znaju koliko pohvala može pomoći školskom radu i samopouzdanju učenika. Međutim, nemojte zaboraviti vjerodostojno pohvaliti učenike. Iskrenost će imati mnogo veći utjecaj. Prepoznajte ponašanje koje možete pohvaliti, a učenici će vašu pohvalu smatrati mnogo važnijom.

✿ 5SLUŠAJTE UČENIKE

Učeniku ništa ne znači više nego kad ga netko stvarno sasluša. Bez obzira na to koliko ste zaposleni, pobrinite se da uvijek imate vremena saslušati učenika koji vas treba. To će imati dubok utjecaj na učenika i zaista može pomoći njegovu samopouzdanju u školi. Teško je dovoljno naglasiti koliko je ovo važno.

✿ 6OSVRNITE SE NA SVOJ DAN

Svaki se dan osvrnite na ono što ste radili u učionici. Razmislite o onome što ste dobro napravili i onome što biste mogli poboljšati. Ako vam to uđe u naviku, možete stalno poboljšavati svoj stil poučavanja. Ovo je dobar način da ne zaboravite na svoje ciljeve i unaprijedite se kao učitelj. To može trajati nekoliko minuta na kraju vašeg dana, ali bit ćete iznenađeni koliko može značiti.

✿ 7IMAJTE POZITIVAN STAV

Naposljetku, zapamtite da vaš stav određuje ozračje u vašoj učionici i raspoloženje vaših učenika. Ako dođete u školu s negativnim emocijama, tad će se vaše raspoloženje preslikati i na učenike. Ako dođete s pozitivnim stavom, tad će i učenici upiti vašu pozitivnu energiju te se ponašati u skladu s time. 

Pokušajte od svoje učionice napraviti pozitivnu zonu i vaši će učenici imati golemu korist od toga.

Ovi će vam savjeti pomoći da postanete učitelj kakav ste uvijek željeli biti. Iskoristite ih i shvatit ćete da će vaši učenici više učiti i uživati u učenju. Iskušajte ih još danas!

………

NAPOMENA

  • SINGAPUR: autor teksta je Craig KEMP – edukator s više od 13 godina iskustva i voditelj odjela za digitalno učenje i inovaciju na Međunarodnoj školi Stamford u Singapuru.
  • Izvor: mrkempnz.com