SVE PRISUTNIJA BOLEST

Kad je učitelj depresivan

utorak, 27. studenoga 2018.

Šteta koju majčina ili očeva depresija uzrokuje djetetu odavno je zabilježena. Djeca depresivnih roditelja mogu postati tjeskobna i povučena te imati emocionalnih poteškoća…

Kad je učitelj depresivan

… teško se suočavati s izazovima, razviti probleme u ponašanju ili postati depresivna.

Ali majke i očevi nisu jedine odrasle osobe koje provode mnogo vremena s djecom. Što kad su učitelji male djece depresivni? To je upravo ono što je Lieny JEON, istraživačica sa Sveučilišta Ohio State, odlučila istražiti. U studiji objavljenoj u časopisu Journal of Consulting and Clinical Psychology, Lieny Jeon i njezini suradnici otkrili su da su problemi u ponašanju učestaliji kod trogodišnjaka čiji su odgojitelji koji su priznali svoja depresivna raspoloženja. Ti problemi uključuju nepažnju, agresiju, emotivne reakcije i simptome tjeskobe i depresije.

Autori studije upozoravaju na nekoliko mogućih objašnjenja povezanosti depresije pedagoga i problema u ponašanju.

Depresivni učitelji stvaraju „nezdravo okružje u učionici”, primijetila je Jeon. Ranije studije pokazuju da depresivni učitelji manje komuniciraju s djecom i manje su osjećajni u svojoj interakciji s njima.

U učionici s depresivnim učiteljem djeca su slabije nadgledana i njihovim se ponašanjem slabije upravlja. Učenici depresivnih učitelja također mogu oponašati ponašanje svog učitelja, njihovu potištenost, usvojiti negativan obrazac razmišljanja i suočavanja s problemima.

Poučavanje može biti stresno, emocionalno zahtjevno, a ipak „premalo se ulaže u zaštitu dobrobiti učitelja”, napominje Jeon. Osposobljavanje učitelja uključuje upravljanje ponašanjem učenika i suočavanjem s problemima u njihovu ponašanju, ali vrlo rijetko nudi osvrt na ranjivost samih učitelja. „Toliko smo opsjednuti rezultatima učenika da zaboravljamo osvrnuti se na potrebe učitelja”, rekla je Jeon. „Ali ove su dvije skupine neraskidivo povezane.” Jeon i njezin tim procjenjuju da je najmanje deset posto odgojitelja depresivno.

Jana FERGUSON, koja vodi Provider's Playground, online skupinu za podršku odgojiteljima, kaže da je među njima izgaranje učestalo. Ona priznaje da raspoloženje odgojitelja utječe na kvalitetu iskustva djeteta.

„O djeci će se, unatoč svemu, i dalje voditi briga, ali ako ste depresivni i iscrpljeni, manje je vjerojatno da ćete provoditi zabavne aktivnosti, prije ćete staviti DVD i dati im da gledaju film ili ih pustiti da se slobodno igraju cijeli dan. Odradit ćete minimum, nećete uložiti sebe u svoj posao. Uočila sam da se djeca definitivno ponašaju bolje kad sam i ja dobro raspoložena.”

Deborah KIPPS-VAUGHAN, pomoćnica na odsjeku za psihologiju na Sveučilištu James Madison u Virginiji, kaže da su izgaranje i depresija učestali i među učiteljima starije djece. „Prije nego što sam se zaposlila na sveučilištu, radila sam kao psiholog u školi i vrlo me je zabrinjavala visoka razina stresa koju sam uočila među učiteljima”, kaže. „Iz istraživanja znamo da je stres učitelja povezan sa slabijim akademskim rezultatima i porastom neprimjerenog ponašanja među učenicima.”

Kipps-Vaughan je razvila „program wellness-menadžmenta” za učitelje koji želi uvesti u škole u Virginiji. Program je usmjeren na napredak učitelja u rješavanju problema, upravljanje vremenom, poboljšanje komunikacije i aktivnosti za jačanje tima. Također pomaže preoblikovati reakciju učitelja na stres kako bi se mogli s njime nositi na zdraviji način. Najveći je problem natjerati učitelje da se pojave na radionici. „Učitelji mi kažu da nemaju vremena posvetiti se svom mentalnom zdravlju. Pomisao na još jednu obvezu u već prepunom rasporedu uzrokuje im dodatan stres.”

„Depresija i drugi emocionalni problemi nisu krivnja učitelja”, naglašava Jeon. „Učitelji trebaju podršku, a školska administracija i roditelji mogu se pobrinuti da ju i dobiju.”

  • Jeste li se kao roditelj sreli s depresivnim učiteljem? Kao učitelj, što mislite koliko je depresija zastupljena u vašoj profesiji? Što je po vašemu mišljenju potrebno učiniti kako bi se spriječila ili liječila depresija među učiteljima?

..................

NAPOMENA

  • The New York Times – njujorške novine globalnog utjecaja i čitateljstva.
  • Izvor: parenting.blogs.nytimes.com
  • Photo by Nik Shuliahin on Unsplash
Vezani članci
Školski portal: Jela od samoniklog bilja kao zalog kvalitetnoga života

Jela od samoniklog bilja kao zalog kvalitetnoga života

Na kulinarskim i gastronomskim radionicama pripremali su variva, salate, namaze,…

Školski portal: Tjelesna i zdravstvena kultura

Tjelesna i zdravstvena kultura

… tijekom ljetnih praznika pošto sam saznala da ću od…

Školski portal: Tri nosača zvuka, nagrade i nominacija za Porin

Tri nosača zvuka, nagrade i nominacija za Porin

To su školski zbor KAŠTELANCI i školski list ČAROBNA FRULA.…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Izrada kostima za maškare i sudjelovanje u pokladnim svečanostima

Izrada kostima za maškare i sudjelovanje u pokladnim svečanostima

Maškaranje u Imotskom vuče svoje početke…

Školski portal: Za ljepši tjedan igrokaz jedan

Za ljepši tjedan igrokaz jedan

IZGUBLJENA SVJETILJKA  …………… o O o …………… NAPISALA…

Školski portal: Zahvaljujući mobilnosti SLAMathic Drnjani boravili u Ateni

Zahvaljujući mobilnosti SLAMathic Drnjani boravili u Ateni

Svrha je projekta popularizacija STEM područja,…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…