Jučer-danas-sutra
SINDIKAT PREPOROD:
Štrajk počinje u srijedu od 11:55 do 12:55 sati
objavljeno: 26. studenoga 2018.

… i nastaviti se svake srijede dok Vlada ne utvrdi pravičnu cijenu rada zaposlenika u školama, koji traže povećanje osnovice plaća od 18,9 posto.

 Dva su razloga štrajku, prvo radi zaštite i promicanje gospodarskih i socijalnih interesa članova Preporoda, a drugo, zbog nejednakog tretmana sindikata u postupku mirenja, rekao je Stipić na konferenciji za novinare u Splitu.

 Vlada je napravila presedan jer je u postupku mirenja različito pristupila sindikatima – predstavnicima Preporoda u mirenju je predočena ponuda o povećanju od tri posto kao konačna, što je neprihvatljivo i mirenje je proglašeno neuspjelim, a mirenje s osam sindikata javnih službi je produženo, rekao je i dodao da ta mogućnost nije pružena Preporodu. Ministar Marko Pavić je lagao kada je rekao da je ponuda Vlade bila konačna, kazao je Stipić i objasnio da je ponuda bila konačna za Preporod, a u daljem mirenju s drugim sindikatima možda ponudi povećanje osnovice od četiri, četiri i pol ili pet posto.

 “Glavno vijeće sindikata Preporod donijelo odluku da sa svojim članovima u 367 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj i sa više od devet tisuća članova ulazi u jednosatni štrajk. Za vrijeme trajanja štrajka ćemo biti u zbornici  i održati sindikalni sastanak,” rekao je Stipić. On očekuje da će i kolege iz osam sindikata javnih službi štrajkati jer ne vjeruje da će se u nastavku njihova mirenja u utorak dogoditi obrat i Vlada prihvatiti njihov zahtjev da se osnovice plaća poveća za 5,8 posto u idućoj godini.

 Podsjetio je da se za rujan sljedeće godine najavljuje eksperimentalni program “Škola za život”, ali s plaćama s kojima se ne može živjeti. Posebno brine, rekao je, što u proračunu obrazovanja za 2019. godinu ne vide nikakve pomake u materijalnom položaju zaposlenih u školama. Kazao je da je stanje osobito alarmantno u nekim većim gradovima, pa je u Zagrebu prosječna plaća za više od tisuću kuna veća od prosječne plaće učiteljice sa 15 godina staža. Isto tako, učiteljica sa 37 godina staža u Zagrebu, kojoj je ostalo tri godine do mirovine, uz to je i mentorica, ima plaću dvjesto kuna manju od prosječne plaće u Zagrebu, rekao je.

 “Nikada se to još nije dogodilo, nikada još nije probijena barijera o zaostajanju više od tisuću kuna. To se prvi put dogodilo ove godine i zato mi ne moramo posebno motivirati zaposlenike i nastavnike niti im govoriti što im je raditi u srijedu. Vlada mora znati da ćemo joj od srijede stalno puhati za vratom i stalno će biti u postupku mirenja sa sindikatima jer ovog puta nećemo odustati”, poručio je Stipić. [ Hina ]