SINDIKAT PREPOROD:

Štrajk počinje u srijedu od 11:55 do 12:55 sati

ponedjeljak, 26. studenoga 2018.

Predsjednik školskog sindikata Preporod Željko Stipić najavio je u ponedjeljak da će štrajk u odgojno-obrazovnim ustanovama u kojima djeluju podružnice toga sindikata početi u srijedu, 28. studenog od 11:55 do 12:55 sati…

Štrajk počinje u srijedu od 11:55 do 12:55 sati

… i nastaviti se svake srijede dok Vlada ne utvrdi pravičnu cijenu rada zaposlenika u školama, koji traže povećanje osnovice plaća od 18,9 posto.

 Dva su razloga štrajku, prvo radi zaštite i promicanje gospodarskih i socijalnih interesa članova Preporoda, a drugo, zbog nejednakog tretmana sindikata u postupku mirenja, rekao je Stipić na konferenciji za novinare u Splitu.

 Vlada je napravila presedan jer je u postupku mirenja različito pristupila sindikatima - predstavnicima Preporoda u mirenju je predočena ponuda o povećanju od tri posto kao konačna, što je neprihvatljivo i mirenje je proglašeno neuspjelim, a mirenje s osam sindikata javnih službi je produženo, rekao je i dodao da ta mogućnost nije pružena Preporodu. Ministar Marko Pavić je lagao kada je rekao da je ponuda Vlade bila konačna, kazao je Stipić i objasnio da je ponuda bila konačna za Preporod, a u daljem mirenju s drugim sindikatima možda ponudi povećanje osnovice od četiri, četiri i pol ili pet posto.

 "Glavno vijeće sindikata Preporod donijelo odluku da sa svojim članovima u 367 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj i sa više od devet tisuća članova ulazi u jednosatni štrajk. Za vrijeme trajanja štrajka ćemo biti u zbornici  i održati sindikalni sastanak," rekao je Stipić. On očekuje da će i kolege iz osam sindikata javnih službi štrajkati jer ne vjeruje da će se u nastavku njihova mirenja u utorak dogoditi obrat i Vlada prihvatiti njihov zahtjev da se osnovice plaća poveća za 5,8 posto u idućoj godini.

 Podsjetio je da se za rujan sljedeće godine najavljuje eksperimentalni program "Škola za život", ali s plaćama s kojima se ne može živjeti. Posebno brine, rekao je, što u proračunu obrazovanja za 2019. godinu ne vide nikakve pomake u materijalnom položaju zaposlenih u školama. Kazao je da je stanje osobito alarmantno u nekim većim gradovima, pa je u Zagrebu prosječna plaća za više od tisuću kuna veća od prosječne plaće učiteljice sa 15 godina staža. Isto tako, učiteljica sa 37 godina staža u Zagrebu, kojoj je ostalo tri godine do mirovine, uz to je i mentorica, ima plaću dvjesto kuna manju od prosječne plaće u Zagrebu, rekao je.

 "Nikada se to još nije dogodilo, nikada još nije probijena barijera o zaostajanju više od tisuću kuna. To se prvi put dogodilo ove godine i zato mi ne moramo posebno motivirati zaposlenike i nastavnike niti im govoriti što im je raditi u srijedu. Vlada mora znati da ćemo joj od srijede stalno puhati za vratom i stalno će biti u postupku mirenja sa sindikatima jer ovog puta nećemo odustati", poručio je Stipić. [ Hina ]

Vezani članci
Školski portal: Učitelji i nastavnici traže jednogodišnju odgodu 'Škole za život'

Učitelji i nastavnici traže jednogodišnju odgodu 'Škole za život'

Na tiskovnoj konferenciji govorili su Gordana KOVAČ BLUHA, predsjednica Glavnog…

Školski portal: Malo edukacije [1. dio]

Malo edukacije [1. dio]

… na kojima možete pronaći sadržaje za samoučenje, a u…

Školski portal: Umro akademik Radoslav Katičić, najveći hrvatski jezikoslovac i slavist

Umro akademik Radoslav Katičić, najveći hrvatski jezikoslovac i slavist

Asistent na Katedri za indoeuropsku poredbenu lingvistiku na Filozofskome fakultetu…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: „Mitovi, legende i bajke“

„Mitovi, legende i bajke“

Ovogodišnja je tema „Mitovi, legende i…

Školski portal: Izdanja za lakše učenje i poučavanje

Izdanja za lakše učenje i poučavanje

Kako biste brzo i jednostavno osmišljavali,…

Školski portal: Malo edukacije [1. dio]

Malo edukacije [1. dio]

… na kojima možete pronaći sadržaje…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…