Jučer-danas-sutra
DOGOVOR VLADE RH I SINDIKATI JAVNIH SLUŽBI
Povećanje osnovice za tri plus dva posto, a ‘Preporod’ i dalje ide u štrajk
objavljeno: 27. studenoga 2018.

… nakon čega su sindikati odustali od štrajka najavljenog za srijedu, 28. studenoga.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko PAVIĆ izjavio je novinarima da su uspješno završili proces mirenja. “Idemo s tri posto povećanja osnovice od 1. siječnja 2019. godine i dva posto od 1. rujna 2019.”, rekao je.

Dodao je kako će za dodatnih dva posto povećanja trebati 150 milijuna kuna, što će se osigurati uštedama u proračunu. 

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir MIHALINEC izjavio je nakon završetka pregovora kako “ovime osam sindikata prekida sve aktivnosti na održavanju štrajka”.

Sutra će biti potpisan ugovor između Vlade i sindikata javnih službi. Odluka o prihvaćanju Vladine ponude o povećanju za “tri plus dva posto” nije bila unisona, ali time smo se donekle približili ispunjenju naših zahtjeva, rekao je Mihalinec.

Pavić je najavio da će se o povećanju osnovice popodne u 16 sati pregovarati i sa sindikatima državnih službi, kojima će se ponuditi isto što i javnim službama. [ Hina ]

……….

A sindikat PREPOROD je dosljedan i kaže:

  • Hoće li Preporod odustati od štrajka 28. 11. ako ovih 8 sindikata odustane?

Neće. Zašto? Dva su razloga osobito važna. Nije prihvaćen naš zahtjev o povećanju osnovice od 18.9%, jedini zahtjev koji rješava problem zaostajanja naših plaća.  Vlada se tijekom postupka mirenja nekorektno ponijela prema našem sindikatu. Nekorektno je u postupku mirenja prema strankama ići s različitim ponudama. Nama je Vlada ponudila povećanje osnovice plaće od 3% kao konačnu ponudu. Sada vidimo da se drugim sindikatima nudi nešto više. Štrajk je najbolji način, čak i ako u njemu budemo sami, da pošaljemo poruku Vladi da se ne slažemo s omalovažavanjem i diskriminacijom našeg sindikata od strane Vlade RH i da ne pristajemo na takvu sramotnu ponudu (ni 3%, ni 5,8%, niti nešto između).

  • Zašto je Preporod odvojeno najavio štrajk i zasebno proveo postupak  mirenja?

Preporod se prije najave štrajka obratio pisanim putem svim sindikatima javnih službi s prijedlogom o zajedničkom sudjelovanju svih sindikata u predstojećim aktivnostima. Kako nikakvog odgovora nije bilo, a kako se članstvo Preporoda ne bi našlo u situaciji da sudjeluje u štrajku koji nije zakonit jer mu nije prethodila najava Vladi i mirenje,  naš je sindikat u zakonskom roku samostalno predao Vladi najavu o štrajku i proveo, Zakonom o radu propisani postupak mirenja.  Znači, „soliranje“ nije naš izbor, nego nužnost u kojoj smo se našli kako bismo našim članovima omogućili sudjelovanje u zakonitom štrajku.

  • Zašto 18.9%, a ne 5.8%?

Zahtjev o povećanju osnovice od 18.9% istaknut je na početku pregovora na temelju izračuna koji  iskazuje razmjere zaostajanja naših plaća u javnim službama za prosječnim plaćama u gospodarstvu, a koji su sindikati javnih službi prethodno dogovorili s Vladom RH.  Za vrijeme pregovora Vlada nije, unatoč najavi, osporila spomenuti izračun.  Zašto su pojedini sindikati umanjili zahtjev s 18.9% na 5.8%  – pitanje je koje treba postaviti sindikatima koji su promijenili zahtjev.  Povećanjem osnovice od 5.8% osigurava se tek da naše plaće za godinu dana neće zaostajati više od 18.9%. Znači Preporod je u svom zahtjevu ostao dosljedan, ostali sindikati nisu. [ Izvor: sindikat-preporod.hr ]