Zanimljivosti
GIMNAZIJA POŽEGA
„Gimnazijski sveznadar”
objavljeno: 28. studenoga 2018.

Za prvi ovogodišnji kviz, pod nazivom „Gimnazijski sveznadar”, zaslužni su organizatori, učenici 4. b razreda Karla Markulin, Mislav Perić, Vladimir Đurđević i Karlo Gjogolović te njihovi mentori profesori Nataša Puljašić, Ivor Čevapović i Dragan Siluković. Uvodnu riječ održala je ravnateljica dr. sc. Vesna Vlašić.

Na 50 pitanja iz raznih područja matematike, fizike, biologije, književnosti, filma, glazbe te ostalih znanosti i umjetnosti odgovarale su 22 ekipe u tročlanim timovima.

Da su sastavljena pitanja različite težine, vidjelo se po točnosti odgovora. Na pitanje koje glasi: Od grčke riječi „mjesto ispaše”, kako zovemo manje ili veće skupine ljudi koje nemaju stalna boravišta, nego se neprekidno sele? Svi natjecatelji znali su da je riječ o nomadima. Također 100 posto riješili su i posljednje pitanje u kojem su trebali nastaviti niz brojeva (barem dva broja): 1, 4, 9, 16… Nije bilo teško zaključiti da se radi o kvadratima brojeva. No, nitko od natjecatelja nije znao za Paula Allena koji je, uz Billa Gatesa 1975. osnovao softversku tvrtku Microsoft, bio vlasnik NBA kluba Portland Trail Blazers i NFL momčadi Seattle Seahawks, a preminuo je u listopadu ove godine.

Najbolje plasirani tim imao je 86 posto točnih odgovora, drugoplasirani tim 80 posto te trećeplasirani 73 posto. Tri prvoplasirana tima nagrađena su poklonima koje je osigurala Školska knjiga.

Voditeljica kviza Karla Markulin rekla je kako je izrazito zadovoljna zbog velikog odaziva učenika svih generacija te podrške profesora. Uz ugodno ozračje i dobru zabavu, učenici su naučili nešto što dosad nisu znali. Istaknula je da se trud i uloženo vrijeme za sastavljanje i smišljanje pitanja te cjelokupnu organizaciju kviza isplatio, što se vidjelo po pozitivnim reakcijama sudionika.

 REZULTATI KVIZA:

1. mjesto:

ekipa IZBORNICI: Jakov Jurčević, Šimun Pavković i Franko Rajič

2. mjesto:

ekipa JEDINSTVENI OBLICI KONTINUITETA U PROSTORU: Marko Blažević, Veronika Tolić i Sandra Kupfer

3. mjesto:

ekipa BEZIMENI: Marko Flajsig, Andrej Horvat i Lovro Margetić.

…………………..

Laura KURETIĆ, 3. b