Jučer-danas-sutra
TRKOM U PRIRODU, I TO JE RJEŠENJE…
Škole nam prečesto uzmu svu zabavu iz učenja
objavljeno: 28. studenoga 2018.

Jednoga hladnoga zimskog jutra, nabrojio sam 15-ak trogodišnjaka i četverogodišnjaka okupljenih oko logorske vatre, zaposlenih izrađivanjem, rezanjem, bušenjem i piljenjem.

Ja i moja unuka istražujemo prirodu uz nekoliko pravila. Pomoć nam je dostupna, ali samo kad je potrebna. Tijekom dva sata moja je unuka napravila vlastiti kruh i ispekla ga na otvorenoj vatri. (Nijednom nisam čuo da odgojitelje da upozoravaju djecu kako bih ih vatra mogla opeći…)

Dobrodošli u predškolsko šumsko edukativno iskustvo.

Nakon što se kruh ispekao, moja ga je unuka pojela uz juhu od rajčica i zatim počela rezbariti bundevu, koristeći se nožićem da bi izrezala oči te bušilicom da bi izvadila unutrašnjost. Zatim je pilom narezala nekoliko komada drveta. Bez ikakvih uputa, služeći se samo alatima koji su bili pri ruci.

Dva su sata prošla za tren.

Ništa od toga nije revolucionarno, mogli biste reći; ali za ovu trogodišnjakinju to je bilo uzbudljivo i aktivno obrazovno iskustvo. Odgojitelji su iskusno dopuštali djeci da sami otkrivaju stvari te su se uključivali samo kad je to bilo potrebno.

Kao školski vođa, već se godinama zalažem da priroda bude poticaj u učenju, budući da je naša škola izgradila „vanjsku učionicu”.

Stoga, možda su koristi ovakvoga rada očite, ali možemo li ići dalje? U ovoj predškolskoj „šumskoj učionici” pronašli smo trogodišnjake i četverogodišnjake koji imaju potpunu kontrolu nad svojim učenjem, koji riskiraju i eksperimentiraju…

A zatim, naravno, kreću u školu i zaborave sve naučeno.

To čini lošu uslugu mnogim učiteljima diljem zemlje. No, previše postavki i rigoroznih uvjeta standardiziranog obrazovanja uspijeva odvratiti mnoge učitelje od razvijanja učeničkih nezavisnih i eksperimentalnih vještina u prvih nekoliko mjeseci školovanja.

Za mnoge je rigorozno pridržavanje formalnoga kurikuluma jedina stvar na dnevnome redu. Kombinacija opsesije s formalnim učenjem i izbjegavanje rizika podrazumijeva da je uživanje potpuno izbačeno iz učenja.

Osoblje u ovoj „šumskoj školi” koju sam posjetio također mnogo radi s učenicima srednje škole. Oni pričaju o mladima koji su zamrzili obrazovanje zbog njegove nemilosrdne potjere za akademskom izvrsnošću. Na nekoliko sati svakoga tjedna ostavljaju sve to iza sebe i doista su uključeni u učenje. Ali zatim se moraju vratiti u svoje škole.

Pridobiti djecu da uče i zavole učenje razlog je zbog kojeg smo u ovoj profesiji. Da bismo to postigli, djeca trebaju biti uključena.

No, kurikulum koji se sastoji od didaktičnoga i disciplinarnoga učenja odbojan je većini djece: više škola mora otvoriti svoja vrata i poslati svoje učenike trkom u prirodu.

………………

NAPOMENA

  • UJEDINJENO KRALJEVSTVO: TES je digitalna zajednica s više od 3,6 milijuna registriranih korisnika u 279 zemalja i teritorija te stoga najveća mreža učitelja koja pomaže savjetovati, informirati i inspirirati edukatore širom svijeta.
  • Izvor: tes.com