Zanimljivosti
OŠ BARTOLA KAŠIĆA, VINKOVCI
O vodi učili na Sardiniji
objavljeno: 28. studenoga 2018.

… u gradu Sassari, čija je osnovna škola uz škole iz Češke, Litve, Portugala i Španjolske uključena u ovaj međunarodni projekt.

Sama tema dvogodišnjeg rada učenika ovih škola vrlo je aktualna: voda je izvor života, dio je svih živih organizama, iz povijesti znamo kako su prve civilizacije nastajale uz vodom bogata područja, a upravo zbog vode vodili su se brojni ratovi.

Zato je važno kod učenika osvijestiti potrebu očuvanja okoliša, zaštite vode, njezine racionalne uporabe, važnosti vode u transportu robe i putnika, vodi kao važnom izvoru

energije, ali i mjestu rekreacije i zabave. Svoja znanja učenici će razvijati u važnim nastavnim predmetima – prirodi, geografiji, engleskom jeziku, matematici i fizici. Tijekom projekta koristit će se različitim suvremenim IKT-alatima, stvarati praktične proizvode, razvijati timski rad, jačati kompetencije u engleskom jeziku, razvijati samopouzdanje i socijalne vještine, upoznati različite kulture, tradiciju i običaje drugih europskih zemalja

i doznati kako žive njihovi vršnjaci u drugim zemljama.

Prvi susret sa Sardinijom, drugim najvećim otokom Mediterana, potpuno nas je očarao. Predivan krajolik, prepun zelenila i bujne mediteranske vegetacije, pitomi planinski brežuljci s pitoresknim seoskim naseljima, brojnim arheološkim lokalitetima, plaže prekrivene bijelim pijeskom i čisto more dio su čari ovoga otoka.

Grad Sassari na sjeveru je, u kontinentalnom dijelu otoka, sveučilišni je i kulturni centar sa zanimljivom arhitekturom u katalonskom, gotičkom i baroknom stilu, a ljepotom posebno plijeni katedrala svetog Nikole u starom gradskom središtu.

Tijekom tjedna našeg boravka na Sardiniji posjetili smo park prirode Platomonas, u kojemu su učenici imali prigodu razgledati ornitološki rezervat na jezeru i sudjelovati u didaktičkim pokusima s temom vode i okoliša u edukativnom centru.

Na lokaciji S. Antine, smještenoj u središnjem dijelu otoka, posjetili smo ostatke drevne civilizacije, iz brončanog doba tzv. civilizacije nuraghi. Nazvana je tako prema impozantnim građevinama koje su u velikom broju sačuvane diljem čitavog otoka. Radi se o ostatcima velikih kamenih zidina i kula sagrađenih u 11. ili 12. stoljeću prije Krista koje se

nazivaju nuraghi, a zidane su golemim kamenim blokovima tehnikom suhozida.

Uz obližnju smo rijeku posjetili iznimno dobro očuvane ostatke rimskoga termalnoga kupališta te aragonsku kuću – muzej tipične srednjovjekovne arhitekture nastale pod španjolskim utjecajem koji je iznimno snažan na Sardiniji.

U mjestu Santa Cristina jedna je od najatraktivnijih arheoloških atrakcija civilizacije nuraghi iz brončanog doba Sardinije, gdje se može vidjeti iznimno očuvan „sveti izvor” – izvor i hram nastao između 1200. i 1100. godine prije Krista, a sačuvani su i ostatci cijelog naselja. Gradić Alghiero, odredište koje smo posjetili na morskoj obali, poznato je turističko središte. Mjesto je poznato po tradiciji obrade koralja, a zanimljivost je kako je u njemu, uz talijanski, službeni jezik i španjolski, a s obzirom na to kako su grad osvojili i naselili Katalonci u 14. stoljeću te se njihov utjecaj osjeti u arhitekturi i narodnoj tradiciji. U okolici su mnoge poznate plaže i kao prirodna znamenitost – Neptunova špilja.

Škola domaćin za sve je sudionike projekta organizirala prigodni glazbeno-folklorni program, učenici su pohađali nastavu u školi, sudjelovali na radionici izrade keramike tipične za ovaj otok, a odabran je i logo projekta među učeničkim radovima.

Organizirana su zanimljiva sportska natjecanja i druženje, dok su učitelji razmijenili iskustva o školskim sustavima u europskim zemljama sudionicama projekta.

 …………….

 Adrijana CVRKOVIĆ LASIĆ, ravnateljica | OŠ Bartola Kašića, Vinkovci