Iz školskog svijeta
NEIL RICHARD GAIMAN:
Zašto naša budućnost ovisi o knjižnicama, čitanju i sanjarenju
objavljeno: 29. studenoga 2018.

Intrigantno predavanje Neila Gaimana, objavljeno u Guardianu, uvijek aktualno objašnjava zašto korištenje maštom i omogućavanje drugim ljudima da se koriste svojom maštom predstavlja obvezu za sve građane.

 

 

Neil Richard GAIMAN [Portchester, Hampshire, 10. studenoga 1960.], Englez s američkom adresom, pisac je i autor brojnih znanstvenofantastičnih i fantastičnih djela, uključujući i brojne stripove.

Kao dječak “gutao”je djela C.S. Lewisa, J.R.R. Tolkiena, E.A. Poea, G.K. Chestertona te brojnih drugih, koja su u njemu sve od djetinjstva pobudila ljubav prema knjigama, čitanju i pričama. Jednom prilikom opisao se kao „divlje dijete kojeg su odgojile knjižnice“, a knjižničarskoj je profesiji odao počast što mu je usadila cjeloživotnu ljubav prema čitanju i što mu je pomogla da se izgradi u čovjeka koji je danas. Gaiman je svoju spisateljsku karijeru započeo biografijom o bendu Duran Duran, a nakon toga uslijedila je i biografija o Douglasu Adamsu, autoru kultnog djela Vodič kroz galaksiju za autostopere. Danas Gaiman piše za odrasle, ali jednako tako i za djecu. Smatra se jednim od stvaratelja modernog stripa, a radovi mu se uz romane i stripove protežu na prozu, poeziju, film, novinarstvo, kazalište i dr. Sa svojim djelima, koje usput rečeno smatra žanrovskim djelima koja odbijaju ostati unutar svoga žanra, osvajao je mnogobrojne nagrade: World Fantasy Award, Hugo, Nebula, Bram Stoker, Mythopoetic Fantasy Award, Eisner te brojne druge.

Chris Riddel (1962.), britanski je ilustrator i povremeni pisac dječjih knjiga te politički karikaturist lista Observer. Dobitnik je tri Kate Greenaway medalje – godišnje nagrade britanskih  knjižničara za najboljeg ilustratora dječjih knjiga, a dva su njegova rada pohvaljena. Knjige koje je napisao ili ilustrirao osvojile su tri Nestle Smarties Book nagrade, a četiri puta su bile srebrne ili brončane. Imenovan je  Dječjim laureatom(Childrens Laureat). To je pozicija koja se dodjeljuje dječjim piscima i ilustratorima za izuzetna postignuća u svom području.

…………………..

Izvor: knjiznica-vg.hr