Zanimljivosti
GIMNAZIJA VUKOVAR
Sudjelovanje u „Mreži ideja” iz vukovarske perspektive
objavljeno: 3. prosinca 2018.

CUC 2018. ove se godine održavao u Šibeniku. Dok je prije nekoliko godina bio rezerviran isključivo za informatičare i srodna područja, ulaskom u CARNet-ov pilot-projekt e-škole pod nazivom „Razvoj sustava digitalno zrelih škola”, vrata CUC-a otvorena su učiteljima, nastavnicima, znanstvenicima i obrazovnim djelatnicima kako bi što široj publici i brojnim sudionicima izlagali i razmjenjivali iskustva dobre prakse, inovacije iz vlastite nastave, predstavljanje projekata, inspiraciju i strast prema učenju i poučavanju.

U tome su sigurno uspjeli pred 1100 sudionika ovogodišnjeg CUC-a, najbrojnijeg ikada. Prva CUC-ova konferencija održana je 1999. godine, na kojoj je bilo prijavljeno 247 sudionika, a otada do danas 8946 sudionika.

Gdje smo mi u cijeloj priči?

Prvo naše sudjelovanje na CUC-ovoj konferenciji bilo je prije 10 godina kada se tadašnji CUC održavao videokonferencijski.

U Dubrovniku 2017. godine sudjelovali smo s četiri prijavljena i odobrena rada i pet nastavnika, od kojih je konferencijski rad „HOKUS-POKUS” autorica Karoline DVOJKOVIĆ i Sanje PAVLOVIĆ ŠIJANOVIĆ proglašen najboljim, osvojivši 1. nagradu u kategoriji konferencijskih radova.

U kolovozu 2018. godine završio je i projekt e-škola. Pomirili smo se s činjenicom kako više nećemo moći odlaziti na CUC-ove konferencije, što je u projektu financijski pokrivao CARNet.

Nova školska godina već je bila u tijeku, svi su rokovi za prijavu prošli, kad je 24. listopada 2018. godine stigao mail CARNet-ova helpdeska, u kojem nas poziva na 20. CARNET-ovu korisničku konferenciju u konferencijskom centru Šibenik u Solarisu.

Pozive iz Gimnazije Vukovar dobili su Sanja PAVLOVIĆ ŠIJANOVIĆ, Kristina KRISTEK i Davor ŠIJANOVIĆ.

Lijepo vrijeme u Šibeniku omogućilo je svim sudionicima sudjelovanje i kretanje u konferencijskom centru na dosad najvećem broju predavanja, radionica i interaktivnih izlaganja. Raspored svih događanja bio je toliko opsežan, zanimljiv i pregledan te je svatko mogao naći svoje područje interesa. Svi sudionici konferencije imali su priliku osvojiti dnevne nagrade učitavanjem svojih akreditacija u obliku pametnih kartica. Predavanja, radionice i interaktivna izlaganja u sva tri dana bila su ponuđena u nekoliko područja, i to kao:

  • Inovacije
  • Istraživanja u obrazovanju
  • Kompetencije za novo doba
  • Pozvano predavanje
  • Tehničke teme
  • Ususret digitalnom društvu
  • Učimo li za život.

Na svečanom otvorenju iznimno je zanimljivo predavanje održao doc. dr. sc. Robert KOPAL s temom „Kreativnost 4.0: kreativnost usprkos i zahvaljujući industrijskoj revoluciji 4” u kojoj je na konkretan i zanimljiv način prikazao zašto je važno poticati kreativnost i zašto ona može donijeti presudnu konkurentnu prednost.

Gimnazija Vukovar sudjelovala je s dva predavača, prof. Sanja Pavlović Šijanović i prof. Kristina Kristek.

■ Profesorica Kristek održala je interaktivno izlaganje u obliku oglednoga sata pod nazivom „IKT kao cilj ili IKT-om prema cilju (kemija)”, autori Kristina Kristek (Gimnazija Vukovar), Renata IVANKOVIĆ i Daria JANDREČIĆ (CARNet), doc. dr. sc. Goran HAJDIN (Fakultet organizacije i informatike).

Zadatak je bio predstaviti ogledni sat iz kemije u kojem će nastavnik prikazati kako bi koristio DOS (Digitalne obrazovne sadržaje) i Scenarije poučavanja koji su izrađeni u CARNet-ovom pilot-projektu e-škole.

Nazočni na satu dobili su upute za sudjelovanje učenika srednje škole, čime se htjelo prikazati što realniju simulacija sata. Za ogledni sat iz kemije odabrana je nastavna jedinica „Svojstva tekućina” iz 2. razreda gimnazijskog programa. Osim DOS-a, u oglednom je satu korišten alat MolView, koji daje mogućnost crtanja molekula, ali i pretraživanja molekula koje su u bazi samog alata uz mogućnost 3D-rotacije molekula. Pokus koji je izveden na satu projiciran je pomoću mrežne kamere i hibridnog računala bežično na pametni ekran kako bi svi sudionici sata mogli detaljno promatrati sve faze eksperimenta. Provjera razumijevanja i usvojenosti sadržaja nastavne jedinice odrađena je u alatu Socrative, dok je projektni zadatak za rad kod kuće zahtijevao upotrebu alata Animoto, pomoću kojega bi učenici izradili video u kojem je prikazan eksperiment izveden kod kuće uz pripadajuće objašnjenje.

■ U području KOMPETENCIJE ZA NOVO DOBA prof. Kristek održala je predavanje s kolegicom Mirtom MATANIĆ iz Gimnazije „Matija Mesić” iz Slavonskog Broda pod nazivom „Ova kemija je u banani”.

Naziv rada ima dvojaku funkciju, prije svega uputiti na eksperiment koji je rađen s učenicima u koji smo uključili Informacijske i komunikacijske tehnologije, dok se ujedno odnosi na predrasude o predmetu kemije koje želimo ukloniti izlaganjem svoga rada. Suradnjom dviju slavonskih gimnazija, Gimnazije Vukovar i Gimnazije „Matija Mesić” iz Slavonskog Broda, te Odjela za kemiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku prikazali smo suvremeno organiziranu nastavu kemije uz primjenu Skypea. Studenti kemije vodili su učenike kroz sve faze eksperimenta pod nazivom „Izolacija DNA iz banane”. Uz samu izvedbu eksperimenta u skupinama, učenici su dokumentirali sve aktivnosti te su snimljene fotografije i videosnimke koristili za izradu digitalnoga laboratorijskog dnevnika u alatu One Note. Uz ovaj alat korišteni su još neki – Chemix, ChemSketch, Socrative. Profesorice Kristina Kristek i Mirta Matanić izložile su ovaj rad kojem je svrha dati doprinos konferenciji kroz teme „Kompetencije za život” i „Učimo li za život?”, jer prikazuje način rada i suradnje uz primjenu tehnologije te različitih alata u suvremeno organiziranoj nastavi, a ti alati i ovakav način rada svakako pomažu bržem i lakšem te suvremenijem ostvarivanju ishoda nastave.

■ Profesorica Sanja Pavlović Šijanović održala je predavanje na Teachmeetu pod nazivom „Safety starts with me”, na kojem je prikazala primjer dobre prakse u suradnji s Industrijskom i strojarskom školom iz Zagreba, a koja je rezultirala globalnim webinarom Dan sigurnijeg interneta 2018. godine i nizom Skypeovih aktivnosti kojima su učenici unaprijedili svoja znanja, komunikacijske, prezentacijske i organizacijske vještine i u konačnici razvili pozitivan stav prema učenju.

……………

Sanja Pavlović Šijanović, Kristina Kristek, Davor Šijanović | Gimnazija Vukovar