Školska knjiga za vas
„NAJLJEPŠE JADRANSKE PLOVIDBE” U IZDANJU ŠKOLSKE KNJIGE
25 plovidbi najljepšim dijelovima Jadrana
objavljeno: 3. prosinca 2018.

Na palubi krstaša Škuribanda, zahvaljujući dobrim ljudima iz Jedriličarskoga kluba Labud, s kormilom u čvrstim rukama našega skipera Ede, zaplovili smo rutom koju nam je preporučio ovaj prekaljeni morski vuk s više od 40 godina iskustva u plovidbi Jadranom, 70-godišnji radijski i kazališni redatelj, novinar, publicist, zanimljiv čovjek u svakom pogledu. 
Svoju knjigu plovidbi počeo je pisati prije 10-ak godina. „Ideja je bila da drugima pruža ono što sam i sam prošao i što mislim da im može pomoći”, rekao je Tralić. 
Opisao je tako morske rute od najsjevernije do najjužnije točke Jadrana. Svaka je sedmodnevna plovidba opisana dan po dan i to u više varijanti. „Ako puše jugo nemoj ići tu, nego tamo”, dodaje. 
Knjiga nije klasični peljar koji nudi detaljne opise i upute, iako sadrži 210 karti koje je sam nacrtao, zbog poštivanja autorskih prava, no zato nudi pregršt zanimljivih informacija i opisa prirodnih i kulturnih znamenitosti uz prijedlog najsigurnijega plovnog puta i sidrišta. „Pri tome sam ne samo pokazao more uvale Luke zaljeve sjedišta, nego sam pokazao i naglasio da podignu pogled prema tom otoku, prema tim ljudima koji tamo žive, prema toj povijesti”, kazao je Tralić. 
U svojem dugogodišnjem nautičarskom iskustvu prečesto je, kaže, susretao kvazinautičare koji dođu na more, unajme brod, a nemaju pojma ni kako ni kuda. „Ja sam doživio situaciju da bura puše, a kraj mene projuri nekakva jedrilica. Ne znaš što bi učinio, ne znaš bi li uspio, a on pita koji je ono otok. A ide ravno u stijene”, pojašnjava. 

Knjiga je, prisjeća se, nastajala dugo, u kasnim noćnim satima, u jedino slobodno vrijeme koje mu je njegova profesija dopuštala. „Ja sam odan svojoj profesiji, a to je nešto posve drugo”, dodao je. 
I tako je jedan kontinentalac otvorio svoju dušu i svima nam „na izvol’te” ponudio ono što bi mnogi čuvali kao najstrožu tajnu. „Nadam se da će netko tko možda nije nikad zaplovio reći ‘Ajmo se zaputiti tamo negdje’”, kazao je. 
Nautički sektor najbrže je rastući dio hrvatskoga turizma – Jadranom plovi i više stranaca nego domaćih, stoga bi ova knjiga i njima mogla širiti vidike, vjeruje Darko. 
S obzirom na to da se naoblačilo i počelo puhati, po preporuci iz knjige „Najljepše jadranske plovidbe” završavamo putovanje. [ IZ DRUGIH MEDIJA | magazin.hrt.hr ]