Školstvo u medijima
ZNANSTVENIK KORADO KORLEVIĆ:
Djecu ne pripremamo da budu liječnici i inženjeri, nego klaunovi
objavljeno: 4. prosinca 2018.

Posebno ako se osvijestimo da naša djeca nisu spremna za izazove budućnosti, na što je proteklog tjedna u Fažani ukazao astronom Korado KORLEVIĆ.

– Najvažniji nam je posao pripremiti djecu za budućnost koja dolazi.

Djeca su 20 posto populacije, sto posto budućnosti, a za njih izdvajamo tek 4,8 posto BDP-a.

U Hrvatskoj su po izdvajanju ipak najvažniji umirovljenici. Istraživanja su pokazala da su hrvatska djeca vjerojatno najmanje poduzetna u svijetu, po kritičkom razmišljanju u edukaciji smo šesti odzada u svijetu, rekao je Korlević pred mnoštvom publike koja je u Multimedijalni centar došla poslušati predavanje “Transhuman agenda – Posljednje stoljeće homo sapiensa”.

I kao primjer naveo da je od istarskih 72 prvaka državnih školskih natjecanja uvjerljivo najviše glazbenika, sportaša, zatim “zadrugara”, dok malih i mladih fizičara, kemičara, biologa nema ili gotovo nema.

– Za što mi pripremamo djecu? Tko će biti liječnik, tko će biti inženjer, tko će raditi u informatičkoj industriji?

Pripremamo djecu za turističku privredu, da skaču, da nas zabavljaju? Mi smo oni koji izumiru, nemamo sljedeći razvojni ciklus, mi smo u potpunosti otišli u društvo snova i nesposobni smo našu djecu suočiti sa stanjem znanosti danas.

Pripremamo ih da budu klaunovi, a kada se bude trebalo liječiti ići ćemo u Ljubljanu ili Pordenone, rekao je Korlević, voditelj višnjanske zvjezdarnice i najproduktivniji tragač za asteroidima. [ IZ DRUGIH MEDIJA | glasistre.hr ] Cijeli tekst pročitajte OVDJE.