Jučer-danas-sutra
UČITELJICA, RODITELJI I DJECA
Što sam naučila kad se roditelj izvikao na mene
objavljeno: 18. prosinca 2018.

Neću ulaziti u detalje zašto je mama vikala na mene, jer, iskreno, još mi nije potpuno jasno. Samo znam da je to bilo toliko bizarno i nestvarno iskustvo da i dan-danas pokušavam shvatiti što se dogodilo.

Mama je uperila prst samo nekoliko centimetara od mog nosa, rekla je da je moje ponašanje neprihvatljivo, a zatim je potpuno izgubila kontrolu. S obzirom na to da sam znala da će mi se to, kao prestrašenoj neiskusnoj učiteljici, kad-tad dogoditi, imala sam u svojoj glavi savršeno uvježban odgovor.

Zato sam samo, kad mi je mama nastavila bacati uvrede u lice, rekla smireno: „Nemam vremena za ovo. Ako imate problem, riješite to s ravnateljem.” I otišla.

Ono što se nakon toga dogodilo neću nikad zaboraviti.

Ušla sam u auto i sljedećih sat vremena neutješno plakala. Nije to bilo samo nekoliko suza, iz mog se tijela otelo i nekoliko životinjskih zvukova.

Iduća 24 sata premotavala sam događaj u glavi i razmišljala o tome kakva sam grozna učiteljica postala. Sve moje najskrivenije nesigurnosti iznenada su oživjele. Možda nisam za ovaj posao.

Možda nisam dovoljno jaka da izdržim pritiske koje nosi ova profesija.

Možda činim više štete nego koristi. Tri sam se dana pokušavala oporaviti od uvreda koje sam istrpjela i ponovno pokušala pronaći šašavu, sretnu sebe.

  • U tom sam procesu naučila nekoliko stvari:

NE POSTOJI RAZLOG DA SE RAZGOVARA S BILO KIME I BILO KAD OVAKO KAKO JE OVA MAMA RAZGOVARALA SA MNOM. Ne zanima me jeste li ljuti. Nije me briga mislite li da vas je netko „preveslao”. Postoje drugi, učinkovitiji načini da kažete što imate, a da pritom ne ponizite svog sugovornika.

TO ŠTO ME JE OVAJ DOGAĐAJ POTRESAO DO SRŽI NE ZNAČI DA SAM SLABIĆ. U redu je ako kao učitelj imate apsolutno užasan dan. Mi smo samo ljudi. U redu je dopustiti da vas događaji poput ovoga potresu na način na koji niste mogli ni zamisliti. Ne postoji određen rok u kojem ste dužni procesuirati nešto što vam se dogodilo. Isplačite se. Ovo nije utrka u kojoj treba pobijediti. Uzmite koliko god vam vremena treba da svladate prepreke koje vam se nađu na putu.

JA SAM VRAŠKI DOBRA UČITELJICA I NITKO ME NEĆE UVJERITI U SUPROTNO! Neću prestati biti vjerna sebi i prestati raditi ono što volim samo zato što se netko ne slaže s nečime što sam učinila ili rekla.

Znam da će doći trenutak kad će se ovo zastrašujuće iskustvo ponoviti. Nažalost, to je dio učiteljeve stvarnosti. Ali kad se to dogoditi, bit ću spremna boriti se i ponovno ustati. Jer to je ono što mi kao učitelji činimo. Mi smo jaki i nepobjedivi, mi mijenjamo svijet.

  • Ne dajmo nikad da se to zaboravi!

………………

NAPOMENA

  • Bored Teachers – mjesto za učitelje koji ovdje mogu pronaći humor u frustraciji, iscrpljenosti i kompleksnosti koja dolazi s ovom profesijom.
  • Izvor: boredteachers.com
  • Photo by Renee Fisher on Unsplash