OVE TEHNIKE UČIONICU MOGU UČINITI INKLUZIVNIJOM I IZGRADITI SAMOPOUZDANJE

8 savjeta kako uspješno uključiti svakog učenika

ponedjeljak, 10. prosinca 2018.

Uključivanje svakog učenika težak je posao. Godinama sam činila veliku grešku pamteći samo imena učenika koji su se po nečemu isticali: najglasniji, najzločestiji ili najmarljiviji.

8 savjeta kako uspješno uključiti svakog učenika

Da stvar bude gora, kad sam htjela postaviti pitanje, radije sam prozivala one učenike čija sam imena znala.

Kad sam i sama bila učenik, željela sam više sudjelovati u nastavi, ali sam se suzdržavala nadajući se da ću biti prozvana, jer sam bila previše sramežljiva da bih se sama javila i odgovorila na pitanje bez ohrabrenja.

Stoga sam odlučila potražiti način da budem inkluzivnija, ne samo kako bih ohrabrila učenike s manje samopouzdanja, već kako bih bolje upoznala i mogla ocijeniti svakog učenika jednako dobro.

1)  UPAMTITE NJIHOVA IMENA! ✿ Tom SHERRINGTON nedavno je tome kako svaki učenik zaslužuje da učitelj zna njihovo ime i pravilno ga izgovara. Na početku godine podijelim kartice svim učenicima s njihovim imenom i zamolim ih da isprave ako je potrebno. To mi pomaže da im upamtim imena te da mogu prozvati svakog od njih u bilo kojem trenutku (možete se koristiti i planom sjedenja). Pogrešno izgovaranje imena učenika onemogućava uspostavljanje povjerenja.

2)  VRIJEME ZA RAZMIŠLJANJE ✿ Kad prozivanje učenika ne uspijeva i dobivamo samo prestrašeno „Ne znam”, to znači da im nismo dali dovoljno vremena da pripreme odgovor. Kad postavljam izazovnije pitanje, dajem učenicima vremena za pripremu. To je vrijeme u kojem vlada tišina i učenici mogu pripremiti bilješke. Nitko ne želi biti poput profesora ekonomije iz snimke pod nazivom „Zna li netko, bilo tko?”.

3)  POTAKNITE PISANJE ✿ Ovo je strategija iz knjige Douga LEMOVA pod nazivom „Poučavaj kao pobjednik”. Poput vremena za razmišljanje, kad učenici pripremaju odgovor, često zamolim sve učenike da pismeno odgovore na pitanje. Nakon rasprave, učenici se vraćaju odgovoru koji su zapisali i prepravljaju ga, a ja imam priliku čuti neke zaista izvrsne odgovore.

4)  RASPRAVA U PAROVIMA ✿  Često nakon vremena za razmišljanje slijedi rasprava u parovima. Učenici dobiju jednaku količinu vremena i moraju se međusobno propitivati ako njihov partner ima poteškoća s ispunjavanjem vremena za izlaganje koje mu je dodijeljeno.

5)  „HLADNO PROZIVANJE”✿  Nakon što su svi učenici dobili dovoljno vremena za pripremu, moraju imati spremne odgovore. Nisam protiv dizanja ruku, ali smatram da mi „hladno prozivanje” omogućuje da bolje ocjenjujem i gradim samopouzdanje onih koji inače ne bi samoinicijativno ponudili odgovor, a možda je odgovor koji su pripremili sjajan!

6)  IZLAZNI ZID ✿ U učionici imam izloženu poveću tablicu s imenima svih učenika. Ondje učenici mogu zalijepiti papiriće s odgovorima. Nakon što dobijem sve odgovore, mogu bolje pratiti razumijevanje, ali i odabrati najzanimljivije odgovore koje možemo istraživati na sljedećem satu. To je mnogo brže od pregledavanja bilježnica, a mogu i projicirati svih 30 odgovora ako je potrebno.

7)  SASTAVLJANJE POPISA ✿ Moji su učenici raspoređeni u klupama po četvero. Ako želim brzo skupiti ideje, zamolim po jednog učenika iz svake klupe da počne i da se ostali potom redaju u krug. U sedmom razredu trenutno učimo Ilijadu i prikupljamo dokaze o tome da se Ahilej ponaša kao antijunak. Nakon toga mogu lako provesti „hladno prozivanje”, jer je svaki učenik imao priliku pripremiti odgovor.

8)  POVRATNA INFORMACIJA CIJELOG RAZREDA ✿  Otkrila sam ideju Rebecce FOSTER i obožavam ju! To uključuje izradu PowerPoint prezentacije od kartonske kutije, kutije s ciljevima i kutije s pohvalama koja je vrlo inkluzivna, jer uključuje radove učenika koji se ne javljaju dobrovoljno i koja podiže njihovo samopouzdanje, izlažući njihovu izvrsnost.

✿  I KONAČNO...

Kako bi ove strategije prešle u naviku, potrebno je mnogo vremena i oblikovanja. Ali vježbom i dosljednošću ove tehnike učionicu mogu učiniti inkluzivnijom i izgraditi samopouzdanje tihih učenika. One vam omogućuju učinkovitije ocjenjivanje (a time i bolji napredak učenika) te gradnju boljih odnosa s učenicima.

..................

NAPOMENA

  • TheTeacherToolkit – internetska stranica nastala kao projekt alternativnog programa osposobljavanja učitelja The Region 13 Educator Certification Program (ECP), koji profesionalcima iz različitih područja djelovanja omogućuje da postanu učitelji pomoću alternativnog programa razvijenog u Teksasu.
  • Izvor: teachertoolkit.co.uk
Vezani članci
Školski portal: Za upravljanje razredom ne treba vam jak glas nego namjera, govor tijela i samopouzdanje

Za upravljanje razredom ne treba vam jak glas nego namjera, govor tijela i samopouzdanje

„Administratori su mi rekli da je moj glas preslab i…

Školski portal: Kako spriječiti pretvaranje učenika u robote

Kako spriječiti pretvaranje učenika u robote

Čini se da u stvaranju takvog okruženja postajemo uspješni u…

Školski portal: Izjave koje morate izbjegavati u novoj školi

Izjave koje morate izbjegavati u novoj školi

Stoga ne želite povećati pritisak pogrešnom izjavom. EVO NEKOLIKO IZJAVA…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Povijest u slikama

Povijest u slikama

Riječ je o dvama interaktivnim predavanjima…

Školski portal: Enes Kišević oduševio male Splićane

Enes Kišević oduševio male Splićane

Ovaj iznimno zanimljiv književni susret omogućio…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…