Školstvo u medijima
PRIMJERI > NJEMAČKA
Premije učiteljima za rad u provinciji
objavljeno: 11. prosinca 2018.

 Tko je prihvati, obvezuje se da će nakon studija i pripravničkog staža potražiti posao u slabo naseljenoj regiji. I da će ondje ostati najmanje onoliko dugo koliko je primao stipendiju, priča lokalna političarka CDU-a Sandra HIETEL. Ona je jedna od inicijatora ove ideje:

– Razmišljali smo, kad već druge komune dijele stipendije kojima se bore protiv nedostatka liječnika, pa onda i mi možemo isto napraviti protiv nedostatka učitelja i nastavnika.

Može li ta ideja uopće funkcionirati? To će Gardelegen ispitati s pokrajinskom vladom. Krajem listopada predstavili su se prvi stipendisti u okviru projekta Gardelehrer (Garde-učitelji).

Učitelje se ne traži samo u ovome gradu, već u cijeloj Njemačkoj. I vrlo je teško pronaći potreban kadar – ovisno o vrsti škole, kombinaciji predmeta i regiji o kojoj se konkretno radi. Prema proračunima Konferencije njemačkih ministara kulture, do 2030. godine potrebno je zaposliti 32 tisuće učitelja – i to svake godine!

Dok se u zapadnim saveznim pokrajinama (brojčano) obrazuje više nastavnog osoblja nego što je potrebno, na istoku (uključujući Berlin) velik je jaz između ponude i potražnje. Za gimnazije se tako obrazuje previše pedagoga, za osnovne škole premalo.

Posljedice ima i trend da se sve više ljudi seli u veće gradove: ako ondje živi više ljudi, potrebno je i više pedagoga – no svejedno se u većim gradovima lakše popunjavaju prazna mjesta. Saska-Anhalt nije usamljen slučaj, priča Ulf Rödde iz Sindikata obrazovanja i znanosti.

Isti je fenomen prisutan i u Saskoj i Mecklenburg-Vorpommernu, pa i u nekim regijama na zapadu Njemačke. Projekt Gardelehrer potpuno je nova ideja u učiteljskom sektoru, komentira predsjednik Njemačkog udruženja učitelja Heinz-Peter MEIDINGER:

– Ako se takvu obvezu koju preuzimaju stipendisti može i pravno sasvim čisto provesti u djelo, onda bih ja pozdravio takav model.

Jer, pretjerano mnogo strategija u borbi protiv nedostatka nastavnog osoblja baš i nema, dodaje Meidinger. U Bavarskoj ovaj problem dugo uopće nije postojao, jer su pokrajinske vlasti doduše dopuštale učiteljima da navedu željeno mjesto rada – ali se nove kolege u nastavnom pogonu ipak raspoređivalo tamo gdje je bilo potrebno, pa i u krajeve koji su se posve razlikovali od njihovih preferencija.

No sad, kad se i tamo uočava sve veći nedostatak učitelja, dosadašnji model više ne funkcionira. Manjak nastavnog osoblja u Gornjoj Bavarskoj trenutačno je mnogo veći nego u drugim regijama.

Učitelji koji se natječu za neko radno mjesto danas često, za razliku od ranijih vremena, uopće ne počinju raditi ili pokušaju ponovno nešto kasnije dobiti željeno mjesto, pa i u drugim pokrajinama.

– U pokrajinama u kojima se kolegice i kolege mogu izravno natjecati za rad u konkretnoj školi, problem je posebno dramatičan, u Saskoj primjerice – dodaje Meidinger.

Tamošnja vlada stoga svim pripravnicima od iduće godine želi platiti dodatak i do tisuću eura ako se odluče za nastavu u provinciji. „Buschzulage” u slobodnom je prijevodu dodatak za rad u divljini, tako to u šali naziva ministar obrazovanja iz susjedne pokrajine Saska-Anhalt Marco TULLNER – vremenski ograničeni bonus za mjesta koja je teško popuniti.

Već su u prvom pokušaju tako popunjena 24 otvorena radna mjesta od njih 55, većinom u ruralnim predjelima. Hoće li to doista funkcionirati, još ne možemo sigurno reći, rezimira Meidingers.

A tek treba vidjeti i hoće li funkcionirati projekt Gardelehrer u sasko-anhaltskom Altmarku. Inicijatori su iznimno optimistični: već je u prvome krugu stiglo 28 molbi za posao, kaže Hietel, a to je mnogo više nego što su očekivali.

Zbog velikog zanimanja Grad je odlučio financijski pomoći trima studentima – umjesto jednoj osobi, kako je bilo planirano.

– Hoće li stipendist na kraju dobiti posao kod nas ili ne, mi na to doduše ne možemo utjecati – kaže Hietel.

To je u nadležnosti Ureda za školstvo, on provjerava potencijalne kandidate. Ali na ovaj su način barem povećani izgledi da se u ovoj regiji ubuduće poveća broj učitelja. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema Deutsche Welle ]