Zanimljivosti
SŠ „JURE KAŠTELANˮ, OMIŠ
Baština kao inspiracija
objavljeno: 13. prosinca 2018.

… mnogima je još uvijek nejasno o čemu se zapravo radi a riječ je o nečemu vrlo korisnom.

Što je eTwinning? To je zajednica škola diljem Europe, tj. školski projekt koji financira Europska komisija dostupna putem mrežne platforme www.etwinning.net, a dio je programa Erasmus+ Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta.

 „PJEŠČANIK” ZA DUGE IGRE

Ta platforma s ugrađenim alatima za provedbu virtualnih online projekata, uz sigurno i primjereno okružje, nudi svojim članovima komuniciranje, suradnju, pokretanje projekata, razmjenjivanje znanja i iskustva te stručno usavršavanje nastavnika i djelatnika škole.

Čak i ako se zalažete samo za tradicionalne metode u nastavi, niste ljubitelj online aktivnosti, morate priznati da je poseban osjećaj međunarodna suradnja sa školama i komunikacija koja se najčešće izvodi na engleskom jeziku, jer online nastava u sebi sadrži posebnu magiju koja se otkriva učeći kroz igru. Ako igra završi uspješno, jedna od dobrobiti je nagrada Europska ili nacionalna oznaka kvalitete. No ako niste zadovoljni postignutim iz tko zna kojih razloga, slobodno „pospremite” za sobom (zatvorite projekt ili ostavite da to učini Nacionalna servisna služba s početkom nove školske godine) te krenite s novim. Pritom vas nitko neće kazniti, nema negativnih bodova niti isključenja iz eTwinning-zajednice.

Mene eTwinning nedvojbeno podsjeća na pješčanik u kojem djeca kroz igru uče. Uz dobrobiti „učenja kroz igru” nastavnicima se kroz zabavno kombiniranje nastavnih metoda otkriva niz prednosti. Pobrojat ću najbitnije i dokazati kako su eTwinning live i TwinSpace daleko od beskorisnih mrežnih alata.

Prvo, u eTwinning-okruženju radi mašta. Nastavnicima katkad treba dati prostora za maštanje. Kada im u ruke date udžbenike i nastavni kurikulum, radi se o kontroliranim aktivnostima. Ako ih uvedete u eTwinning-„pješčanik”, vrlo brzo će im postati dosadno. I tada, iz dosade kreće prava aktivnost – igra. Uključuje se mašta, a ona nema granica. Što sve može nastati u eTwinning-„pješčanikuˮ pokazat ću u primjerima dobre prakse.

Drugo, eTwinning-platforma mrežni je alat koji „nema kraja”. Na eTwinning-platformi otvaraju se novi projekti, raspravlja se, pretražuje, preslaguje, traže partneri.

Treće, eTwinning-projekti su fleksibilni. Naučiti projektno misliti podrazumijeva definiranje cilja, aktivnosti koje će dovesti do njegova ostvarenja te rezultati.

I naposljetku, četvrto, igra u eTwinning-„pješčaniku” potiče „osvježenje” nastavničkih kompetencija, a zapravo riječ je o novim metodama poučavanja.

PRIMJERI DOBRE PRAKSE

U SŠ „Jure Kaštelanˮ u Omišu u ožujku ove godine održala sam prvu od dvije radionice o eTwinningu radi poticanja i razvijanja interesa za online projekte na eTwinning-platformi.

Predavanju je nazočio velik broj nastavnika koji su se, nakon registracije na portaluwww.etwinning.net, upustili u pretraživanje baze postojećih korisnika i projekata. Uvidjeli su raznolikost tema i mogućnosti kao i svijest o potrebi međunarodne suradnje. Takvim projektima na dobitku su svi, i učenici i nastavnici te se nadamo da ćemo u budućnosti još tješnje surađivati s Agencijom za mobilnost. Tijekom radionice služili smo se mrežnim alatima 2.0 koji mogu pomoći u predstavljanju i izradi projekata, a koji se također mogu vrlo dobro iskoristiti i u nastavi.

Nakon prve radionice počela je suradnja s nastavnicom Dajanom Jelavić, profesoricom engleskoga i talijanskoga jezika, koja je pokrenula projekt Inspired by heritage. Learning through baking (Nadahnuti baštinom. Učenje pečenjem), u kojem su sudjelovali učenici gimnazijskih i strukovnih programa te škole. Osnovni je cilj projekta izrada jestivih suvenira s grbom grada Omiša – paprenjaka. U projekt su, uz omišku školu te, kao IT podrška, škole iz Splita (III. gimnazija) i Sinja (Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića), uključene i škole iz Poljske, Turske, Slovenije, Portugala i Španjolske.

Ideja vodilja spomenutoga projekta mali je poduzetnički pothvat, jer u njemu učenici prolaze cijeli proces – od rađanja ideje do izrade gotova i jedinstvenoga proizvoda. Projekt time ne staje, jer je ideja učeničke zadruge da se proizvod predstavi tržištu, a za nj su već zainteresirani Turistička zajednica grada Omiša, iznajmljivači i ugostiteljski objekti.

UNAPRJEĐIVANJE NASTAVNIH METODA

Budući da projekt uključuje sve kompetencije potrebne u 21. stoljeću – suradnju, kreativnost, komunikaciju i kritičko mišljenje – a provodi se pomoću digitalnih alata, u mojoj će se matičnoj školi unaprijediti nastavne metode, motivirati učenike i promovirati cjeloživotno učenje, te će nastavnici svojim primjerom važnost svega navedenoga prenijeti i učenicima.

Projekt je nagrađen s Europskom oznakom kvalitete (prvi pa nagrađeni).

Sve o projektu, ako ste registrirani korisnik, možete iščitati na eTwinningu https://live.etwinning.net/projects/project/169146 − upišite naziv projekta „Learning through baking”). [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine ]