Zanimljivosti
DESET OSNOVNIH PRAVILA JAPANSKOG OBRAZOVANJA
Svi nose uniforme, nikad ne izostaju s nastave, a fakultet im je odmor prije odlaska na posao
objavljeno: 19. prosinca 2018.

Odgovor leži u njihovu obrazovnom sustavu, koji djecu od malih nogu uči pravim vrijednostima. Ovo je deset osnovnih pravila japanskog obrazovanja.

PRAVILA PONAŠANJA PRIJE ZNANJA

U Japanu djeca ne polažu nikakav ispit prije nego što navrše deset godina. Oni dotad imaju samo male provjere znanja kako se ne bi previše opterećivali. Vjeruju da prve tri godine obrazovanja učenike treba poučavati pravilima ponašanja te da u toj dobi trebaju razvijati svoju osobnost. Djeca uče poštovati druge ljude biti nježni i brižni prema životinjama i prirodi. Također uče biti velikodušni i solidarni, ali razvijaju i osobine poput samokontrole.

POČETAK U TRAVNJU

I dok brojne škole u svijetu nastavnu godinu počinju u rujnu ili listopadu, u Japanu to čine u travnju. Jedan je od razloga i taj što tada cvjeta poznata japanska višnja. Japancima je nastava podijeljena u tri semestra – od 1. travnja do 20. srpnja, zatim od 1. rujna do 26. prosinca, a potom od 7. siječnja do 25. ožujka.

UČENICI OBAVLJAJU POSLOVE DOMARA

U japanskim školama učenici sami čiste učionice, blagovaonice pa čak i toalete. Podijeljeni su u male skupine i njihova se zaduženja mijenjaju tijekom cijele godine. Njihov obrazovni sustav vjeruje da se tako uče timskom radu, ali i da im pomaže da više cijene i svoj i tuđi rad.

RUČAK SE JEDE U UČIONICAMA

Malim je Japancima svakodnevno na jelovniku zdrava hrana isključivo od prirodnih sastojaka, koja se jede u učionicama. Oni jedu zajedno s učiteljima, čime učvršćuju vezu s njima.

IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI SU POPULARNE

Većina djece nakon nastave pohađa i razne tečajeve kako bi imali priliku upisati se u što bolje srednje škole ili na fakultete. Osim što provode po osam sati u školi, na izvannastavne aktivnosti potroše još četiri sata dnevno.

NE ZAPOSTAVLJAJU SVOJU POVIJEST

Osim što uče tradicionalne predmete, Japanci često otkrivaju čari poezije svojoj djeci, dok je i njihovo pismo vrlo zastupljeno u školama. Tako uče čuvati vlastitu kulturu te poštovati tuđu.

SVI NOSE UNIFORME

Gotovo sve osnovne i srednje škole u Japanu imaju obvezu nošenja uniformi za učenike. Tako se uklanjaju društvene barijere te sprječava pojava nejednakosti među učenicima. U školi su svi isti.

DOLAZAK NA NASTAVU NA ZAVIDNOJ JE RAZINI

U Japanu gotovo nitko ne izostaje iz škole, pa je tako postotak dolaska na nastavu nevjerojatnih 99.99 posto! Više od 91 posto ispitanika u Japanu priznalo je da nikad nije bježalo s nastave.

JEDAN ISPIT OTKRIVA IM BUDUĆNOST

Na kraju srednje škole svi učenici polažu ispit kako bi se lakše odlučili za fakultet koji žele upisati. Uoči testiranja izaberu na koji fakultet žele ići, a ako ne ispune uvjete obično odustaju od studiranja. Međutim, čak 76 posto studenata upiše željeni fakultet.

ODLAZAK NA FAKULTET IM JE – ODMOR

Nakon što su u srednjoj školi izloženi čestim i vrlo teškim testiranjima, Japanci se tijekom fakultetskih dana većinom – odmaraju. Oni to razdoblje obično nazivaju „odmorom prije odlaska na posao”.  [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema TES  ]