Savjeti stručnjaka
SVE VIŠE MLADIH POKAZUJE ZNAKOVE POGORŠANJA KRATKOROČNOG PAMĆENJA
Kako digitalna demencija utječe na mlađu generaciju?
objavljeno: 24. prosinca 2018.

Možda ste primijetili koliko su mladi danas „zalijepljeni” za svoje tablete ili pametne telefone. Izvještaj objavljen u novinama The Guardian pokazuje da trećina predškolske djece ima pametni telefon ili tablet. Isti izvještaj također spominje da se 80 posto djece služi ovim uređajima bez ikakvog nadzora.

U Ujedinjenom je Kraljevstvu ovisnost o pametnim telefonima u porastu, 59 posto korisnika pametnih telefona  priznaje da je ovisno o svom uređaju, dok 34 posto korisnika čak navodi poteškoće u odvajanju od svojih uređaja.

Istraživanje koje su proveli Južnokorejsko sveučilište i UCLA rezultiralo je vrlo zabrinjavajućim informacijama u vezi s razvojem mozga kod mladih koji se služe tabletima i pametnim telefonima u dužim razdobljima.

  • Što je digitalna demencija?

Termin digitalna demencija skovao je Manfred Spitzer, koji je 2012. napisao knjigu o ovom fenomenu. U svom je istraživanju Spitzer otkrio kako prekomjerna uporaba digitalne tehnologije uzrokuje pad u kognitivnim sposobnostima mladih ljudi. Također je primijetio snažnu povezanost između digitalne demencije i činjenice da se ovaj kognitivni pad često primjećuje kod ozljeda glave i psihotičnih bolesti.

Iako smo zabrinuti za mentalnu dobrobit mladih zbog prekomjernoga korištenja digitalnih tehnologija, ne smijemo zaboraviti niti odrasle. Naime, digitalna demencija i na njih jednako utječe kao i na mlade.

Prekomjerna uporaba digitalne tehnologije može dovesti do prekomjernog razvoja lijeve strane mozga, koja je više racionalna, linearna i logička. Međutim, to se događa nauštrb desne strane mozga, koja je maštovitija, intuitivnija i emocionalnija, što uzrokuje neravnotežu u mozgu, a to naposljetku vodi do većeg broja deficita:

  • poteškoće u koncentraciji
  • nemogućnost dugoročnog održavanja pozornosti
  • gubitak kratkoročnog pamćenja
  • emocionalni poremećaji, koji vode do depresije.

Kako zaustaviti digitalnu demenciju kod djece?

U vrijeme pisanja ovog teksta, prevladavajuće je mišljenje da se učinci digitalne demencije mogu zaustaviti. Kad se radi o djeci, Spitzer preporučuje da bi sve škole trebale zabraniti sve oblike digitalne tehnologije. Ali izgledi da će se ovako nešto dogoditi vrlo su mali.

Pametni telefoni i tableti jesu sveprisutni. Škole diljem svijeta uložile su goleme količine novca u digitalne tehnologije kako bi djeci pomogle učinkovitije učiti. Međutim, način na koji možemo spriječiti digitalnu demenciju kod mladih i odraslih jest da budemo svjesni vremena koje provedemo koristeći se digitalnom tehnologijom. Uz to, sudjelovanje u alternativnim aktivnostima također nam može pomoći da se odvojimo od digitalnih uređaja.

Važno je da preuzmemo aktivnu ulogu u pokušaju da ponovno uravnotežimo svoje mozgove. Kad se radi o djeci, možemo uvesti aktivnosti  koje će ih držati podalje od digitalnih uređaja, a neka su od njih:

  • pjevanje
  • pričanje priča
  • društvene igre
  • ples
  • crtanje
  • 15-minutno trčanje.

ŠTO JE SA ZAUSTAVLJANJEM DIGITALNE DEMENCIJE KOD ODRASLIH?

Odrasli također mogu i moraju biti uzor djeci u većem broju aktivnosti za mozak koje će pomoći zaustaviti digitalnu demenciju:

  • „ORGANSKO DOHVAĆANJE PODATAKA”: umjesto da se koristite svojim mobitelom da biste se prisjetili neke vama poznate, ali zaboravljene činjenice, pokušajte se prisjetiti koristeći se samo svojim mozgom. To ga potiče na naporniji rad i pomaže poboljšati vaše kratkoročno pamćenje.
  • PROČITAJTE KNJIGU: istraživanja su pokazala da čitanje tiskanih knjiga može poboljšati pamćenje.
  • UČENJE NOVOG JEZIKA: to pomaže vašem mozgu da izađe iz svoje „udobne zone”, zbog čega mozak napornije radi.
  • SVIRANJE INSTRUMENTA: Sviranje instrumenta ojačava obje strane mozga i također pomaže uravnotežiti mozak.
  • VJEŽBANJE: Vježba pomaže pojačati protok krvi i ubrzava prijenos vitalnih hranjivih tvari u mozak.

Digitalne demencije moramo biti svjesni, ne samo kod mlade djece, već i kod odraslih. Ne smijemo potpuno napustiti uporabu digitalne tehnologije jer ima brojne obrazovne koristi. Umjesto toga, moramo ju naučiti odgovorno koristiti kako bismo mogli izvući iz nje ono najbolje i pobrinuti se za naše mentalno zdravlje i mentalno zdravlje mlađih generacija.

………………………………..

NAPOMENA

  • Ujedinjeno Kraljevstvo: The Learning Station mrežni je centar za učenje i obrazovanje svih koji žele poboljšati i unaprijediti svoje karijere.
  • Izvor: thelearningstation.co.uk