SAVJETI KOJI SU POMOGLI UČITELJICI DA OSTANE U NASTAVNIČKOJ PROFESIJI

Pametne misli koje su mi dale snage da ne odustanem od poučavanja

ponedjeljak, 31. prosinca 2018.

Učiteljica Jo Steer otkriva sedam citata koji su joj pomogli da „preživi” u učionici. Ovi citati obično ukrašavaju zidove kafića, teretana i domova, preplavili su naše društvene medije te su se u proteklih nekoliko godina počeli pojavljivati i u školama.

Pametne misli koje su mi dale snage da ne odustanem od poučavanja

Katkad naiđete na frazu koja kao da je napisana posebno za vas. Ona možda nudi rješenje određenog problema, daje vam do znanja da vam je potrebna promjena ili vas jednostavno samo podsjeća na nešto što ste zaboravili.

Ovdje možete pronaći sedam citata koji su meni bili podrška u profesionalnom i osobnom životu tijekom posljednjih nekoliko godina.

 

Kad ste učitelj, zaista je lako procijeniti kvalitetu dana – i vlastitu kvalitetu – na temelju toga koliko ste (ili niste) napravili. Međutim, to je nešto što biste trebali izbjegavati. Prije svega ste čovjek, a zatim učitelj – dopušteno vam je jednostavno „biti” bez da se zbog toga osjećate loše.

Često se vraćam ovome citatu – primjerice kad sam u iskušenju da preskočim sat joge kako bih mogla ocjenjivati učeničke radove; ili kad moram obaviti kućanske poslove, a željela bih uživati u svom prvom slobodnom prijepodnevu nakon nekoliko mjeseci. Mi učitelji često imamo dojam da je popis stvari koje moramo napraviti beskrajan, uvijek postoji još nešto što moramo napraviti. Želite li „preživjeti” u ovoj profesiji, morate naučiti davati prioritet stvarima koje su zaista važne.

Nekad ovo nisam razumjela i radila sam potpuno suprotno. Zapravo, tek nakon što sam čula ovaj citat shvatila sam što sam postala i što moram promijeniti.

 

Iako znaju da je ovo istina, mnogi su učitelji duboko privrženi svom uobičajenom načinu obavljanja stvari. Sami sebi govorimo da će ovaj put biti drukčije i obično potpuno ignoriramo prošle neuspjehe. Ako zaista želite promijeniti ili poboljšati nešto u svome životu, pokušajte usvojiti pristup pokušaja i pogrešaka; napravite male (ili velike) promjene, pratite njihove ishode i pokušajte ponovno ako je potrebno. Loša je vijest da ćete morati promijeniti svoj omiljeni plan. Dobra je pak vijest da bi to ovaj put zaista moglo funkcionirati.

  

Čini se da je „odgovornost” riječ dana na sastancima školskog osoblja, a vi zaista morate imati „debelu kožu” kad komunicirate s učenicima, roditeljima, nadređenima... Ono što kod mene funkcionira jest izbacivanje emocija iz tog procesa i jednostavno uvjerenje da dajem sve od sebe. Doživjeli ste neki neuspjeh u učionici? Razumljivo je da vas je to obeshrabrilo. Ali sad se morate pribrati i iskoristiti to kao priliku za rast.

 

Kao netko tko čvrsto vjeruje u način razmišljanja koji potiče razvoj, za osoblje jednako kao i za učenike, potpuno sam predana uvjerenju da možete svladati bilo koju vještinu, talent ili razviti karakternu osobinu uz dosljednost i dovoljno truda. Često podsjetim samu sebe na ovo kad primijetim da se vraćam nekoj staroj navici, poput odbijanja da izađem iz svoje udobne zone. Kad čujem samu sebe kako govorim stvari poput „Napravit ću to sutra”, zapitam se tko ja to postajem. I ako mi se ne svidi odgovor, to me potakne na djelovanje.

  

Kad sve ostalo propadne, snagu pronalazim u ovom poznatom citatu. Podsjećam samu sebe da se uloga edukatora ne može podcijeniti. Izbori koje donosimo, riječi kojima se služimo i kvalitete koje pokazujemo mogu duboko utjecati na način razmišljanja naših učenika, na njihove životne izbore te na trag koji oni sami ostavljaju na svijet oko sebe.

.........................

NAPOMENA:

  • Ujedinjeno Kraljevstvo: TES je digitalna zajednica s više od 3,6 milijuna registriranih online korisnika u 279 zemalja i područja, te stoga najveća online mreža učitelja koja pomaže savjetovati, informirati te inspirirati edukatore diljem svijeta.
  • Izvor: tes.com
Vezani članci
Školski portal: Želite li živjeti sretan život, vežite ga za cilj, a ne za ljude ili predmete

Želite li živjeti sretan život, vežite ga za cilj, a ne za ljude ili predmete

Zašto ne prihvatiti savjete nekih od najvećih pisaca, glumaca, sportaša…

Školski portal: Kako u nekoliko koraka postati učitelj koji inspirira

Kako u nekoliko koraka postati učitelj koji inspirira

U tekstu možete pronaći sedam savjeta koji će vam pomoći…

Školski portal: Inspirativni citati za učitelje

Inspirativni citati za učitelje

Mi smatramo da ste izvanredni, stoga smo sastavili kratak popis…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Preminuo je veliki prijatelj djece

Preminuo je veliki prijatelj djece

…a maturirao je u Varaždinu. Kad…

Školski portal: Vukovarski gimnazijalci osvojili zlatno odličje

Vukovarski gimnazijalci osvojili zlatno odličje

… sudjelovanja na izložbi INOVA –…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…