Savjeti stručnjaka
OBJASNITE DJETETU DA JE SMISAO BLAGDANA ZAJEDNIŠTVO, A NE POKLONI
Tražeći ljubav u trgovini igračaka
objavljeno: 31. prosinca 2018.

Mi odrasli, naravno, imamo ista maštanja. To je dio blagdanskog čuda – obećanje o ljubavi koja će nam promijeniti život.

Ljudski um ima tendenciju uvijek tražiti više. Djeca (kao i mnogi odrasli) još nisu naučili upravljati tim žudnjama i usmjeriti ih prema onome što će ih stvarno ispuniti, a to su, kako pokazuju istraživanja, povezanost, kreativnost, doprinos, zahvalnost i smisao.

Nažalost, istraživanja također pokazuju da što više materijalnih dobara imamo, to ih manje vrednujemo. Kad nismo dovoljno zahvalni, nismo ni dovoljno sretni.

Ali duboke djetetove težnje moguće je ispuniti, ne pretjeranim darivanjem koje djecu uvijek ostavlja neispunjenima, već dubljim značenjem blagdana i čarolijom ljubavi. Evo kako.

Objasnite djetetu da je smisao blagdana zajedništvo, a ne pokloni. A zatim to i pokažite. Kad vas dijete zatraži da radite nešto zajedno, zašto ne ostavite suđe u sudoperu ili e-mail poruku neodgovorenu? Naravno, želite završiti taj ručno izrađen poklon ili vijenac, ali ako to nećete učiniti sa svojim djetetom, koga briga?

Upravljajte očekivanjima. Zamolite dijete da pažljivo razmisli o svojim željama i podijeli s vama četiri ideje:

  • poklon iz trgovine koji odgovara vašim financijskim mogućnostima
  • knjigu koju želi pročitati
  • poklon koji uključuje zajedničku aktivnost, poput odlaska u zoološki vrt
  • poklon koji može pokloniti nekome drugome poput izrade kolača ili punjenja čarapa za siromašnu djecu.

Dopustite djetetu jedan prijedlog za svaku ideju, ali izbjegavajte sastavljanje dugih popisa želja koji samo rasplinjuju maštu i želje koje ne možete ispuniti.

Ispunite srce svog djeteta slaveći ljubav u vašoj obitelji. Svaki dan učinite nešto što će vas zbližiti, čak i ako je to samo zajedničko gledanje lampica u mraku. Okupite se oko stola i podijelite svoje sretne trenutke. Napravite papirnati lanac s ispisanom porukom na svakoj karici: Tata radi najbolje palačinke, Michael mi dopušta da vozim njegov kamion, baka se lijepo smije. Ili napišite poruku, anonimnu ili potpisanu, jedan drugome i sakrijte ih po kući, na mjesto gdje će biti pronađene. Što god odlučite učiniti, neka vaše dijete osjeti kako dijeljenje ljubavi stvara više ljubavi.

Oblikujte svoje vrijednosti stavljajući obitelj na prvo mjesto. Smanjite kupnju i užurbanost te se usredotočite na vrijednosti blagdana. Čitajte i razgovarajte o knjigama s blagdanskom tematikom. Raspravljajte za večerom o blagdanima i o tome što oni znače za vas. Otvarajte čestitke za večerom i podijelite što najviše volite kod pošiljatelja. Pronađite dobra djela u koja se mogu uključiti vaša djeca, jer kad pomažemo drugima, to nas iznutra čini sretnima. Dok hodate prepunim ulicama ili stojite u redu u trgovini, igrajte igru s djetetom ili čestitajte blagdane drugima. O blagdanskim aktivnostima poput zamatanja darova, ukrašavanja doma ili pečenju kolača razmišljajte kao o prilici za povezivanje i stvaranje još malo ljubavi za ovaj svijet.

Pružite svom djetetu iskustvo obilja na razne i jednostavne načine. Ako ste mu poklonili izlet u zoološki vrt, isprintajte fotografiju njegove omiljene životinje i „diplomu”, uokvirite ju i ukrasite vrpcom. Ako vaša djevojčica voli balzam za usne, kupite joj četiri različita okusa i svaki zamotajte posebno. Ako ste zajedno ispekli kolač i ukrasili da biste ga na kraju odnijeli kod tete Suzane, svakako ga fotografirajte. Ispišite priznanje za velikodušnost s njezinim imenom te fotografiju zadovoljne starije sugrađanke i vašeg djeteta. To će joj donijeti osmijeh na lice, kao i igračka, posebno kad svima ispričate koliko je usrećila tetu Suzanu.

Dajte svome djetetu dar razigranih odgovora na pitanja koja vas inače razdražuju. Podignite dijete, zavrtite ga i svako „zločesto ponašanje” doživite kao zahtjev za povezivanjem i ljubavlju. „Hej! Je li ti opet ponestalo zagrljaja?” To je jedan od najljepših darova koje možete darovati djetetu.

Smanjite stres i napunite „vlastitu šalicu” tako da možete biti u dobrom blagdanskom raspoloženju i širiti radost.

Razmislite o svojim očekivanjima i ne uspoređujte se s drugima. Vaše dijete ne želi blagdane sa stranica časopisa. Ono želi vas u dobrom raspoloženju koje je zarazno, ono treba vašu emotivnu velikodušnost kad stvari pođu po krivu (a vjerojatno hoće). Zato se, prije svega, naspavajte i vodite brigu o sebi kako biste mogli svom djetetu dati najbolje od sebe, a ne ono što je od vas ostalo.

Što god oni mislili, djeca ne trebaju najnoviju igračku ili elektroničku napravu. To su samo strategije za koje vjeruju da će ih usrećiti. Ali vi znate tajnu kako stvarno naći sreću i očuvati ju: ona proizlazi iz ljubavi, smisla, doprinosa, kreativnosti, zahvalnosti.

Razmislite o uspomenama koje se rađaju ovog prosinca. Kad se jednog dana osvrnu, hoće li vidjeti roditelja koji je prenosio blagdanski duh osmijehom, toplinom, prihvaćanjem, strpljivošću, radošću?

………………

NAPOMENA

  • AHA Parenting – američki portal sa savjetima za roditelje.
  • Ahaparenting.org
  • Photo by __ drz __ on Unsplash