Jučer-danas-sutra
12 SIGURNIH NAČINA ZA PODIZANJE UČITELJEVA MORALA
Većini učitelja male stvari pomažu držati „glavu iznad vode”
objavljeno: 14. siječnja 2019.

Ravnatelji, administratori, školski savjetnici i roditelji mogu zajedno stvarati pozitivno školsko ozračje obraćanjem pozornosti na dobrobit učitelja i uzimanjem u obzir golemih količina stresa s kojima su učitelji suočeni svaki dan.

ŠTO UČITELJI ZAISTA ŽELE

1. VRIJEME!

Često nam se čini da nikad nema dovoljno sati u učiteljevu danu. Poštujte učiteljevo vrijeme i otkažite sastanke koji mogu biti riješeni e-mailom. Neka njihovo vrijeme za vas bude sveto. U savršenom bi svijetu bilo manje sastanaka, manje procjena i manje papirologije.

2. PRIZNAJTE POSTIGNUĆA SVOJIH UČITELJA

Priznajte učitelje i njihove zasluge pomoću oglasne ploče na kojoj možete objavljivati njihova postignuća ili napravite kutiju koja će ići od učitelja do učitelja i u koju će ubacivati pozitivne poruke namijenjene drugim učiteljima. Organizirajte program „učitelj tjedna” i nagradite učitelje koje su nominirali njihovi kolege. Proslavite rođendane školskog osoblja. Odrasli nikad nisu prestari da bi proslavili svoj poseban dan.

 3. SLATKIŠI

Povremeno stavite slatkiš, malu poslasticu ili kupone u učiteljev sandučić. Još jedan zabavan način za dijeljenje slatkiša jest da nasumično izaberete dan kad ćete slatkišima napuniti kolica te ih gurati školom i dijeliti ostalima.

4. KOMPLIMENTI

Baš poput učenika, učitelji cijene kada drugi primijete njihov trud. Potrudite se da osobno kažete nešto pozitivno drugim učiteljima ili u poruci koju ćete ostaviti na njihovu stolu.

5. UČENIČKE ZAHVALNICE

Organizirajte vrijeme tijekom kojeg će učenici moći izrađivati zahvalnice za svoje učitelje. Pokažite im kako napisati pozitivno pismo svojim učiteljima. Neka učenici zajedno razmišljaju o dobrih stvarima koje njihovi učitelji rade za njih.

6. SMIJEH

Oblijepite zbornicu smiješnim plakatima ili zaigrajte neku igru tijekom sastanka školskog osoblja koja će nasmijati sve učitelje. Nemojte biti ozbiljni cijelo vrijeme. Priznajte vlastite nedostatke i smijte se vlastitim pogreškama s drugim učiteljima.

7. DRUŽENJE

Pronađite vrijeme za druženje školskog osoblja izvan škole ili tijekom školskog dana. Igrajte igre koje će potaknuti razgovore, nasmijati ljude i pomoći im da se riješe stresa. Npr. pomoću ovih kartica postavljajte smiješna pitanja poput „biste li radije napravili ovo ili ono”.

8. DAN ZA TRAPERICE

 

Dopustite da se vaši učitelji češće odjenu što ležernije. Učitelji su zaposleni i mora im biti udobno da bi najbolje funkcionirali.

9. POVJERENJE

Vjerujte svojim učiteljima da će napraviti svoj posao. Mikroupravljanje može dovesti do povrijeđenih osjećaja. Ovo su profesionalci koji su naporno radili da bi stekli svoje diplome. Oni sigurno ne rade ovaj posao zbog novca. Imajte više povjerenja u njih i omogućite im da rade ono što rade najbolje.

10. PODSJETITE IH NA BRIGU O SEBI

Nastavite podsjećati učitelje na zabavan način da trebaju voditi brigu o sebi. Profesionalno sagorijevanje stvarni je problem. Možete organizirati tjedan brige o sebi u vašoj školi i pronaći lokalna poduzeća koja su voljna osigurati kupone za wellness i druge zdravstvene usluge. U mojoj su školi jedna od omiljenih stvari besplatne masaže kod lokalnoga kiropraktičara.

11. ODMOR OD UČIONICE

Zamijenite kolegu u učionici kad je potrebno, tijekom produženog ručka ili pauze za odlazak na WC.

12. OSJEĆAJ VRIJEDNOSTI

Zatražite od učitelja povratne informacije o događajima i školskoj politici. Uključite predstavnike učitelja u neke administrativne sastanke. Uvedite kutiju u koju će osoblje moći ubacivati anonimne prijedloge.

……………..

NAPOMENA

  • SAD: portal Teachers Pay Teachers zajednica je koja se sastoji od milijuna edukatora koji s drugima žele podijeliti svoj rad, svoja razmišljanja i svoju inspiraciju.
  • Izvor: blog.teacherspayteachers.com