IVAN DE ZAN 1937. – 2019.

Preminuo omiljeni profesor i bivši dekan zagrebačkog Učiteljskog fakulteta

srijeda, 9. siječnja 2019.

Ivan De Zan rođen je 24. listopada 1937. godine u Filipovcu, pokraj Pakraca, u kojemu je završio osnovnu i učiteljsku školu, dok je višu pedagošku školu i Prirodoslovno-matematički fakultet završio u Zagrebu.

Preminuo omiljeni profesor i bivši dekan zagrebačkog Učiteljskog fakulteta

Bio je zaposlen kao učitelj, nastavnik biologije i kemije, profesor biologije, prosvjetni savjetnik u Zavodu za školstvo Ministarstva prosvjete i sporta Republike Hrvatske. Od 1987. godine radio je kao predavač, zatim kao docent na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Od 1995. godine do 1998. bio je prodekan, a od 1998. dekan Učiteljske akademije Sveučilišta u Zagrebu. U znanstveno istraživačkom radu aktivno je sudjelovao u unapređivanju odgoja i obrazovanja od 1972. godine.

Prije nepune tri godine, njegova mu je Požeško-slavonska županija dodijelila i nagradu za životno djelo zbog iznimnog doprinosa pedagoškoj teoriji i praksi, ali i zbog brojnih radova kojima je autor.

Objavio je 14 znanstvenih radova, 9 priopćenja na kongresima, 32 udžbenika i ostala didaktička materijala za osnovnu i srednju školu, 15 stručnih radova te 37 ostalih radova. Autor je monografije Istraživačka nastava biologije i sveučilišnog udžbenika Metodika nastave prirode i društva.

S profesorom De Zanom počela sam surađivati krajem devedestih godina na knjizi Metodika nastave prirode i društva. To mu nije bila prva knjiga, no bila mu je iznimno važna, jer se radilo o sveučilišnom udžbeniku za metodiku prirode i društva koju je predavao na Učiteljskom fakultetu. Nakon toga nastavili smo suradnju na udžbenicima prirode i društva od 1. do 4. razreda osnovne škole i ta je suradnja trajala do nedavno.

U našem uredničkom poslu svakoga autora imamo prilike upoznati i profesionalno i ljudski. Najvažniji dio posla je onaj u kojemu rukopis izrasta u knjigu. To su situacije u kojima nema mjesta taštini nego međusobnom povjerenju. To je vrijeme u kojemu poput majstora cizeliramo svaku riječ, svaku rečenicu, svaku stranicu. I na kraju, to je neizmjerna radost kada učitelji prepoznaju sve ono što smo za njih i njihove učenike utkali u knjigu. U svim takvim trenutcima i situacijama profesor De Zan je bio vrhunski timski suradnik kojemu ništa nije bilo teško napraviti, poštovao je i cijenio rad svih nas koji smo uključeni u stvaranje knjige.

Profesor De Zan je imao osobine vrhunskog intelektualca: znanje, kritičnost, kreativnost. Kao gimnazijski profesor, zatim prosvjetni savjetnik, sveučilišni nastavnik i znanstvenik bio je erudit. Njegovo je znanje bilo neupitno, ali je uvijek bio spreman čuti i drugo mišljenje o tome što bi se moglo napraviti i drukčije. Smatrao je da u svaku generaciju udžbenika trebamo unijeti nešto novo, razumno osvježiti i modernizirati knjigu. Bio je kritičan prema svemu onome što je prepoznavao kao nasrtaj na vrijednosti kako u struci tako i u životu.

Na brojnim predstavljanjima udžbenika na kojima smo bili zajedno, shvatila sam koliko je bio omiljen kao profesor. Gdje god smo došli, svaka bi mu se učiteljica, njegova bivša studentica, iskreno razveselila. I uvijek je komentar bio da je od njega mnogo naučila te ga pamti kao dobroga čovjeka. A kad smo o njemu razgovarali iza njegovih leđa, tek onda smo se divili njegovoj vitalnosti, duhovnoj svježini, fizičkoj kondiciji.

I na kraju ne želim reći da njegovim fizičkim odlaskom nastaje praznina, upravo suprotno, ostaje sjećanje na čovjeka s kojim sam imala čast raditi na NAŠEM BOLJEM SVIJETU.

………

Slavenka HALAČEV, urednica

Vezani članci
Školski portal: Dragutin ROSANDIĆ definitivno je bio moj najdraži profesor na Filozofskom!

Dragutin ROSANDIĆ definitivno je bio moj najdraži profesor na Filozofskom!

Svaki učenik pamti i voli svog razrednika - svaki student…

Školski portal: Umro je doajen hrvatskog školstva Dragutin ROSANDIĆ

Umro je doajen hrvatskog školstva Dragutin ROSANDIĆ

Dr. Dragutin Rosandić [Gospić, 18. kolovoza 1930.], bio je profesor…

Školski portal: Dječje priredbe biseri su zlatarske manifestacije

Dječje priredbe biseri su zlatarske manifestacije

Nakon svečanog otvorenja u petak, Dani kajkavske riječi u subotu…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Dr. Ranko RAJOVIĆ: Jedini posao djeteta do 12.godine je igra

Dr. Ranko RAJOVIĆ: Jedini posao djeteta do 12.godine je igra

Jedini posao djeteta do 12.godine je…

Školski portal: Dječje priredbe biseri su zlatarske manifestacije

Dječje priredbe biseri su zlatarske manifestacije

Nakon svečanog otvorenja u petak, Dani…

Školski portal: Prestara sam za nove vrste „škole za život”

Prestara sam za nove vrste „škole za život”

… u kojem najvažniju ulogu igra…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…