Zanimljivosti
OŠ ZADARSKI OTOCI, ZADAR
Učenici izradili, a škola tiskala dva kalendara
objavljeno: 11. siječnja 2019.

Neki od projekata ove škole jesu: Muzej u školi, a unutar njega je Zadarska alka, Zadarski mir, Svetim Šimunom kroz vrijeme i prostor, DFS „Donatići”, zatim projekt Gospa od Zdravlja, Mimohod svjetlosti sjećanja povodom Škabrnje i Vukovara, likovni natječaj i izložba „Iskoni bje Slovo”, Staza glagoljaša, Glagoljaški bingo, Humanitarni božićni koncert i sajam, Humanitarna proljetna utrka povodom Dan planete Zemlje, Mjesec hrvatske knjige, Globe project, Čitaj mi… Upravo dobri odgajatelji, učitelji rade na učeničkoj upornosti, ponosu, dosljednosti i dostojanstvu svakog učenika u ovakvim hvalevrijednim projektima. Sve je vođeno zlatnom niti vodiljom prema otkrivanju tko je čovjek, kamo ide i što treba znati i raditi. Djeci u srce treba unijeti poruke dobra, ljubavi, učenja i krjeposti. Neka nauče nositi križ, odricati se od onoga što im ne treba. Darivati druge, cijeniti i voljeti ljude i ne dopustiti bilo kakvu ovisnost. Usmjeravati ih prema osnovnim temeljnim načelima, a to su: obitelj, škola, Crkva i domovina.

JEDAN OD PROJEKATA ŠKOLE JESU I KALENDARI. Ove školske godine 2018./2019. nastala su dva kalendara.

JEDAN KALENDAR izradila je učiteljica mentorica Renata Andrović (2. a) te učiteljica Jasna PANIĆ (2. d) sa svojim učenicima.

Kalendar je nastao kao grupni rad drugaša koji su kalendar uresili likovnim i literarnim uradcima. Tiskan je. Učenici su sretni i ponosni na svoj kalendar. Naravno, i njihove učiteljice.

DRUGI GLAGOLJAŠKI KALENDAR nastao je u kombinaciji 4. b razreda i učiteljice savjetnice Jasminke BRIŽIĆ te 2. b razreda i učiteljice mentorice Željke DIKLAN. Kalendar je poseban upravo po glagoljici i zato što obuhvaća najvrijednije kulturno-povijesne spomenike Zadra, kulturnu baštinu Zadra, potom slavne i poznate osobe iz naše prošlosti i sadašnjosti.

Učenici su grupnim radom oslikali kulturno povijesne spomenike grada Zadra kombinacijom slikarskih i crtačkih tehnika te oblikovanjem na papiru. Tako su među likovnim dječjim uradcima zadarska katedrala, crkva sv. Donata, Kopnena vrata, Foša i bedemi, zadarska riva, zlatne relikvijske ruke u SICU-u, Gradska straža na Narodnom trgu, sportska dvorana Krešimira Ćosića, zadarski most, Perivoj od slave pokraj crkve Gospe od Zdravlja, crkva sv. Šimuna i škrinja sv. Šimuna, crkva sv. Krševana, Kapetanova kula i Trg pet bunara.

Poznate osobe prošlosti i sadašnjosti grada Zadra također imaju posebno mjesto u kalendaru. To su sveti Šimun – svetac koji je držao Isusa na rukama, a njegovo je tijelo u zlatnoj škrinji u crkvi sv. Šimuna, zatim zadarski znanstvenik Spiridon Brusina – bavio se istraživanjem mora i školjaka, naš slavni zadarski nogometaš Luka Modrić, zadarski košarkaš Krešimir Ćosić, zadarski pjesnik Petar Zoranić i na kraju Sveta obitelj, mali Isus u jaslicama.

Glagoljica je staro slikovno pismo hrvatske prošlosti. Kao takvo ima veliku vrijednost u hrvatskoj književnosti, povijesti i kulturi. U dvanaest je mjeseci na crtežima i slikama po jedno slovo glagoljice, ukupno 12 glagoljskih slova u 12 mjeseci. Imena mjeseci napisana su dvama pismima: latinicom i glagoljicom. Upravo na ovakav način učenici i ostali mogu lako vizualno zapamtiti barem neka slova glagoljice.

Učenici su na kraju dodali svoje literarne uratke. Četvrtaši su pisali činkvine koje opisuju likovni sadržaj slike. Drugaši su napisali pismene sastave koje govore o četirima godišnjim dobima, primjereno i prigodno o temi svakog mjeseca. Budući da smo kalendare oblikovali i prilagodili četirima godišnjim dobima, to smo ukrasili i bojom. Tako su zimski mjeseci obojeni plavom bojom, proljetni zelenom, ljetni narančastom, a jesenski smeđom bojom. Pazilo se i da primjerice sveta Stošija bude u siječnju, Valentino da pripada veljači, pobjedu Vatrenih i Luke Modrića slavili smo u srpnju, svetog Šimuna slavimo u listopadu i jaslice u prosincu. Dakle, pazilo se na sve detalje.

Glagoljaški kalendari naručeni su i tiskani u GrafikaArtu za roditelje, učenike i djelatnike OŠ Zadarski otoci, Zadar.

Ovaj kalendar nema samo odgojnu i obrazovnu dimenziju. On budi ponos učenicima, roditeljima, djedovima i bakama. A o učiteljicama da i ne govorimo. Ponos o ljepotama svoga rodnoga grada Zadra, ponos na kulturnu i vjersku baštinu Zadra, ponos na našu prošlost, ponos na našu školu i učenike, ponos na našu glagoljicu, ponos na našu domovinu.

…………….

Željka DIKLAN, učiteljica mentorica | OŠ Zadarski otoci, Zadar