Savjeti stručnjaka
OBRAZOVNI SUSTAV PRESPOR ZA NOVE GENERACIJE?
Škola nije spremna za generaciju Z
objavljeno: 15. siječnja 2019.

…o premalim koristima koje trenutačni obrazovni sustav pruža njegovoj generaciji, kojoj je cijeli svijet pod vrhovima prstiju.

Učenicima koji se mogu koristiti digitalnom tehnologijom kako bi sami sebe poučili  bilo čemu. Učenicima čija je razina povezanosti sa svijetom bila nezamisliva.

Jihad smatra da je za generaciju Z, koja je odrasla uz brzi pristup informacijama, škola kakvu poznajemo prespor proces, koji ih stavlja na čekanje umjesto da ih potakne na stvaranje.

Razmislite o tom čekanju. Čekanje autobusa. Čekanje početka sata. Čekanje ispravka zadaće. Čekanje školskoga zvona. Čekanje odmora. Čekanje praznika. Čekanje inspiracije. Čekanje da dođeš kući. Čekanje kraja školske godine. Čini se da je škola više satkana od čekanja nego od učenja, pa na kraju dana nemamo gotovo ništa za pokazati. Kao da se školski dan nije ni dogodio.

Sad ozbiljno – znate li koliko toga dijete može napraviti u osam sati? Bez imalo pretjerivanja, petnaestogodišnjak za to vrijeme može osnovati tvrtku i pokrenuti posao. Znam, jer sam ja upravo to učinio kad mi je bilo petnaest godina.

Kao poduzetnik koji je osnovao mnoge tvrtke, Jihad smatra da zaziranje obrazovnog sustava od neuspjeha njeguje pogrešan način razmišljanja.

Činjenica da sam nekoliko puta bio neuspješan stvarno se isplatila. U školi bi neuspjeh trebao biti dopušten u mnogo većoj mjeri. Trebali bismo na neuspjeh gledati kao na prednost umjesto da bježimo od njega.

To nije model na koji škole mogu prijeći preko noći, ali kako se tehnologija bude sve više ukorjenjivala u nove generacije, Jihadove ideje, viđenje škole i pristup učenju postat će manje iznimka, a više pravilo.

Zamislite školu gdje ćemo dvanaestogodišnjak i ja moći učiti zajedno u učionici. Zamislite školu gdje ćemo učiti kako stvari djeluju tako što ćemo napraviti da djeluju, a to se ne odnosi samo na programiranje i dizajn, već i na sve ostale profesije. Zamislite školu gdje se djeca ne kažnjavaju za neuspjeh, školu koja je prilagodila kriterije ocjenjivanja. A ovo posljednje možda zahtijeva malo više mašte: zamislite kad bi roditelji zahtijevali takve škole za svoju djecu.

………………..

NAPOMENA

  • SAD > Fractus Learning – međunarodni tim obrazovnih stručnjaka koji rade s entuzijazmom kako bi mogli podijeliti najbolje tehnike, alate i sredstva za svrhovito učenje.
  • Izvor: fractuslearning.com